KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

Prosinečki je kriv za debakl BiH, ali ima dobru ispriku

Foto: EPA

NOGOMETNA reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovno je razočarala. Nakon fenomenalne predstave protiv Finske, kada je odigrala najbolju utakmicu pod vodstvom Roberta Prosinečkog i jednu od najboljih u ovom desetljeću, Zmajevi su katastrofalnom predstavom u porazu u Grčkoj 2:1 pokazali da ne mogu nositi teret velikih očekivanja. 

Ne radi se o nedostatku kvalitete dovoljne da BiH odigra jednu odličnu partiju i upiše veliku pobjedu. Ovdje se isključivo radi o tome da nema dovoljno iskustva i mentalne snage da poveže više takvih utakmica. Oscilacije koje Zmajevi imaju od utakmice do utakmice jako su velike i ponavljaju se, a to nije slučajno.

Jednostavno, momčad koja nema kontinuitet ima samo jedan atribut - Zmajevi su nezreli. To je u prvi plan bez imalo okolišanja rekao i Miralem Pjanić nakon što je BiH porazom od Grčke 2:1 u 8. kolu kvalifikacija za Euro 2020. izgubila skoro sve šanse da izbori izravan plasman na završnicu.

Pjanić je sve najbolje sažeo

"Nismo zrela ekipa. Mislimo da smo ne znam ni ja što... Mi smo osrednja reprezentacija, ako ćemo realno. Ne možemo se boriti za prvo mjesto. Druge ekipe su puno zrelije i spremnije od nas i to je razlog. Svaka pametna osoba koja se razumije u nogomet vidjet će i prepoznati da nismo zreli", kazao je Pjanić.

Pjanićeva izjava najbolji je sažetak svega što su Zmajevi prikazali tijekom kvalifikacija u kojima su izgubili sve četiri gostujuće utakmice, redom od Finske, Italije, Armenije i Grčke. Od moguća 24, u dosadašnjem dijelu kvalifikacija momčad koju vodi Robert Prosinečki sakupila je mizernih 10 bodova. U skupini u kojoj je i Lihtenštajn od BiH se očekivalo puno više, ali ispostavilo se da ova generacija još nije dorasla takvim očekivanjima. 

Ako pogledamo širu sliku, a ne samo susret protiv Grčke, lako je uočiti da BiH, zbog objektivnih razloga, nema ni kontinuitet u korištenju istih igrača, što je samo još jedan podsjetnik na to koliko je zahtjevno voditi ovu momčad.

Prosinečki je pokušao napraviti jezgru momčadi od otprilike 15 imena na koja uvijek može računati i koja će nositi ovu momčad. Vrijeme je učinilo svoje i natjeralo ga na neprestane izmjene popisa, a time i početnih postava.

Dovoljno je navesti nekoliko primjera. Na poziciji desnog beka igrao je branič AEK-a Ognjen Vranješ, koji je zbog nedoličnog ponašanja izvan terena sam sebe izbacio iz nacionalne vrste. Na toj poziciji korišten je i Darko Todorović, kojem je presudilo to što nije standardan u svojim klubovima - prošle godine sakupio je tek 14 nastupa za RB Salzburg, dok ove sezone ima pet nastupa za njemačkog drugoligaša Kiel. Treći igrač kojem je Robi dao šansu na poziciji desnog beka je Rijekin Zoran Kvržić, koji je oduševio u pobjedi protiv Finske, ali koji je zbog ozljede propustio utakmice u rujnu, a ove posljednje dvije igrao je nedovoljno oporavljen.

Vezna linija BiH uopće ne igra u klubovima

U veznom redu Prosinečki je ključeve momčadi povjerio Miralemu Pjaniću, a preostale dvije pozicije najviše su zauzimali Muhamed Bešić (Sheffield United), Elvis Sarić (Al-Ahli) i Gojko Cimirot (Standard Liege). Problem je u tome što samo Cimirot redovno igra za svoj klub (12 nastupa u ovoj sezoni). Sarić je sakupio tri, a Bešić samo dva nastupa u klubu. Ovaj problem Prosinečki je pokušao riješiti pozivanjem Stjepana Lončara iz Rijeke, Mate Jajala iz Udinesea, Rade Krunića iz Milana, Marija Vrančića iz Norwicha i Sanjina Prcića iz Strasbourga, ali sve je bilo uzalud. 

Ako je čudno što, primjerice, Krunić, Vrančić i Prcić. kao tri igrača iz liga Petice, nisu dobili više šansi u dresu Zmajeva, dovoljno je pogledati njihovu minutažu u ovoj sezoni - Krunić ima 44 minute u svim natjecanjima za Milan, Prcić ima 77 minuta za svoj klub, Vrančić 105...

Najveća zamjerka Prosinečkom, kada govorimo o veznom redu, izostanak je poziva Zvonimiru Kožulju, koji je standardan u Pogonu iz Szczecina, prvoplasiranoj momčadi poljskog prvenstva.

Na krilnim pozicijama šansu su najprije dobivali Haris Duljević, Deni Milošević, Edin Višća i Goran Zakarić. Duljević je na ovo okupljanje došao ozlijeđen, a zbog ozljede je posljednji nastup za francuski Nimes imao još u kolovozu. Višća se ozlijedio u okršaju s Finskom i nije ni igrao u Grčkoj, a Zakarić je tek početkom ovog mjeseca pronašao klub potpisavši za rumunjsku Craiovu, nakon što ga je prethodno otpustio Partizan. Milošević je standardan u Konyasporu, ali u reprezentaciji nije pokazao ništa posebno, iako je imao sasvim solidnu minutažu.

Tako su pozive na ovo okupljanje dobili Izet Hajrović iz Dinama i Dino Hotić iz Maribora. Za razliku od Hotića koji je standardan u Mariboru, ali kojem je to prvo iskustvo u reprezentaciji, Hajrović ima samo 80 minuta nogometa za Dinamo od početka rujna do danas.

Pjanićev karton odnio je čak četiri boda

No cijela priča svodi se na isto - Robi uglavnom bira između prosječnih igrača. Uza sve to, BiH je protiv Grčke u 2. kolu na domaćem terenu vodila 2:0, ali zatim su gosti izborili penal, a Pjanić je pri 2:1 dobio crveni karton. Završilo je 2:2., a Pjanić je izgubio pravo nastupa na gostovanju u Finskoj, gdje je BiH izgubila 2:0. U protekla dva susreta Prosinečki nije mogao računati ni na ozlijeđenog Edina Džeku.

Svi ti problemi sa suspenzijama i ozljedama, zajedno s činjenicom da BiH trenutno, osim Džeke, Pjanića i Kolašinca, ima sasvim prosječne igrače za europsku razinu, doveli su do propadanja još jednog kvalifikacijskog ciklusa.

No bilo bi nepošteno zaobići odgovornost koju ima Prosinečki. Bodovni saldo u ovim kvalifikacijama i u ovoj grupi ne ide mu u prilog. U značajnom broju utakmica pokazalo se da Prosinečki nema plan B za situacije kada protivnik uspije zatvoriti vezni red Zmajeva, a puno su se puta ponavljali i problemi s igrom u obrani. Dakle, Robi je sigurno mogao i morao bolje u ovom ciklusu.

Ipak, Prosinečki je pokazao da u ovom trenutku BiH vjerojatno ne može ni imati boljeg izbornika. Kad bi njegova momčad uspjela odraditi plan od početka do kraja, zaista je igrala vrlo dopadljiv i učinkovit nogomet, kao protiv Finske u Zenici (4:1) ili Austrije u gostima (0:0) u posljednjem kolu Lige nacija, kada je potvrdila prvo mjesto u skupini.

Gojak i Kvržić Robijev su pun pogodak

Prosinečki je pokazao da zna kako najbolje iskoristiti Pjanića, svojim zamislima proslavio je Amera Gojaka, pogodio s Kvržićem, pokazao da nije bez razloga toliko vjerovao u golmana Ibrahima Šehića... Sve su to pozitivne stvari koje ukazuju da je Robi osoba koja zaslužuje iznijeti kvalifikacije do kraja i voditi BiH u dodatnim kvalifikacijama kroz Ligu nacija.

Sada se možemo kratko vratiti i na samu utakmicu s Grčkom i povezati je s onom pričom o nezrelosti, kao i sa zaključkom da Robiju nedostaje plan B.

"Mislim da smo danas pogriješili sa svim loptama. Sve smo dali njima, nevjerojatno. I to bez pritiska. Tako smo im davali šanse, dopuštali im da sami idu na obranu. Zašto se događa da poslije jedne odlične utakmice odigramo jednu katastrofalnu, to mi je već vrlo teško odgovoriti", kazao je Prosinečki nakon poraza od Grčke.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nezrelost ekipe odražava se u nedostatku kontinuiteta, odnosno mentalne snage da poveže više kvalitetnih utakmica. Kad Grčka nema šansi za Euro, a BiH si eventualnom pobjedom ostavlja mogućnost izravnog plasmana na završnicu, nezamislivo djeluje da Grci pokažu veću energiju, motiv i želju.

Pogreške o kojima Prosinečki govori doista su bile nevjerojatne i neočekivane od igrača koji nastupaju u reprezentaciji. One govore o njihovom pristupu utakmici.

No nije pristup jedina razlika. Veliki utjecaj imala je i postava Grčke koja je ciljano markirala Pjanića, Cimirota i Sarića, koji su protiv Finske u subotu odigrali odlično. U toj situaciji, Prosinečki nije pronašao recept, iako se od početka vidjelo što je grčki plan u obrani.

Grafika: Sofascore za IndexSport

O ovome govore i brojke SofaScorea, koje kažu da su Pjanić, Cimirot i Sarić imali znatno manje dodira s loptom i dodavanja u posljednjoj trećini terena.

Pjanić je, primjerice, u Zenici protiv Finske odigrao 76 minuta i imao 73 dodira s loptom i 52 točna dodavanja, od kojih 14 u posljednjoj trećini. Protiv Grčke je odigrao cijeli susret, a sakupio je samo po tri dodira (76) i točna dodavanja (55) više nego u Zenici. Gledajući samo pasove u posljednjoj trećini, tu je čak imao jedan manje, premda je odigrao 15-ak minuta više nego u prethodnom susretu.

Najveću razliku imao je Cimirot, iako je u Grčkoj odigrao samo 46 minuta. On je protiv Finaca imao 75 dodira s loptom i 54 točna dodavanja, od kojih 22 u posljednjoj trećini, dok je protiv Grčke broj dodira iznosio samo 24 za poluvrijeme, broj točnih pasova 16, a u posljednjoj trećini imao je samo tri pasa.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Veliki pad u ovim brojkama imao je i Sarić. On je u Grčkoj odigrao osam minuta manje nego u Zenici, ali brojke su značajno pale - s 44 dodira na 35 i s 10 pasova u posljednjoj trećini na samo dva.

Navedeni podaci govore kako su Grci uspjeli zatvoriti ključni dio tima BiH, ali i otkrivaju da Prosinečki nije imao odgovor na takvu igru protivnika. Na tome mora poraditi ako želi odvesti BiH na Euro.

Robi i BiH u ovim kvalifikacijama nisu uspjeli. Pred njima je sada planiranje kako izboriti Euro kroz dodatne kvalifikacije koje se igraju u ožujku sljedeće godine. Dobra je vijest to što je osvajanjem skupine u Ligi nacija BiH osigurala domaći teren u polufinalu, a kako sad stvari stoje, protivnika će dobiti iz trojca Sjeverna Irska - Slovačka - Wales. 

S kim će točno igrati, doznat će nakon ždrijeba 22. studenog, polufinale se igra 26. ožujka 2020., a finale pet dana kasnije. Do tada je ostalo još puno vremena za analiziranje svega što je bilo, a za BiH je možda najvažnije to što se u ovim kvalifikacijama susrela s realnošću, koju ne smije zaboraviti ako želi otići na Euro.

Pročitajte više