Prvi pravnik Uefe: Tek trebamo istražiti stanje u HNS-u

MICHEL PLATINI u četvrtak stiže u Hrvatsku. Vijest koju bismo u nekoj drugoj situaciji nestrpljivo čekali s oduševljenjem, zbog kaosa u kojemu se našao hrvatski nogomet ovaj put čekamo sa strepnjom.

"Gospodin Platini dolazi u četvrtak u Hrvatsku, ali to je put koji je već ranije isplaniran i nema veze s aktualnim događanjima u Hrvatskom nogometnom savezu. Program i točan razlog dolaska u Hrvatsku još nije potvrđen", poručili su nam iz Uefe u telefonskom razgovoru. Neslužbeno, radi se o sastanku s predstavnicima Vlade vezano za njegov posljednji posjet i susret s ministrom Radovanom Fuchsom te temi navijačkog nasilja.

Uefa je za Index potvrdila kako je njen glavni tajnik Infantino poslao HNS-u dopis u kojemu potvrđuje kako krovna europska organizacija legalnom smatra Skupštinu od 17. prosinca i izbor Vlatka Markovića za novog predsjednika.

"Da, gospodin Infantino je poslao HNS-u dopis. Uefa ne priznaje skupštinu od 20. veljače".

Suprotno Markovićevim najavama, Zorislav Srebrić jučer je otkrio kako Savezu ne prijete nikakve sankcije Uefe, a isto tvrde i u Nyonu:

"Trenutno nisu moguće nikakve sankcije, ali više ćemo znati nakon što dobijemo detaljnije informacije vezane uz stanje u HNS-u".

Uefa odlučila o legalnosti na temelju Markovićevog izlaganja

Odgovor smo pokušali dobiti od čelnog čovjeka Uefe za pravna pitanja Marcela Benza koji je slična iskustva imao s Fudbalskim savezom BiH prošle godine kada im je prijetio suspenzijom zbog predsjedništva koje je bilo jedinstveno u nogometnom svijetu.

"Ne mogu vam reći koji će biti sljedeći koraci jer Uefa tek treba vidjeti kako će se stvari odvijati. S općeg stajališta, sigurno je da svaki savez kršenjem Uefinih pravilnika i statuta riskira suspenziju", rekao je Benz.

"Uefa može kazniti bilo koji savez, ali sve ovisi od slučaja do slučaja", dodao je.

Na temelju čega je Uefa u tako kratkom roku bez ikakve istrage odlučila koja je Skupština bila legalna?

"Odluka je donesena na temelju članka 6. Statuta HNS-a, nažalost dostupnom samo na hrvatskom jeziku, a iz njega proizlazi da jedna trećina delegata može zatražiti Izvanrednu skupštinu koju HNS mora sazvati u roku od 30 dana. Gospodin Marković je u tom roku sazvao i ispunio taj zahtjev pa se Skupština od 20. veljače ne može smatrati legalnom", objasnio je Benz.

Uefa je, znači, odluku donijela nakon Markovićevog i Srebrićevog hitnog izlaganja u Nyonu nekoliko dana prije Štimčeve skupštine na kojoj je 25 delegata izglasalo smjenu "El presidentea". Problem je što je trećina delegata tražila sazivanje izvanredne skupštine s predloženim dnevnim redom koji se odnosi na glasovanje o smjeni Vlatka Markovića. Srebrić ovih dana tvrdi kako je Skupština sazvana za 19. travnja redovna skupština na kojoj se neće raspravljati o pitanjima koja je tražilo 23 zastupnika što znači da se time nije poštovao sporni članak 6.

Ako Štimac uspije potvrditi odluke Skupštine održane 20. veljače pri Uredu za državnu upravu, HNS će doći u vrlo zamršenu situaciju, a konačna posljedica mogla bi biti i suspenzija Saveza. Platinijev posjet trebao bi razjasniti puno toga jer pitanja o svjetskom presedanu i Savezu s dva predsjednika više ne može ignorirati.

Pročitajte više