RAPID - DINAMO

Rapid i Dinamo dogovorili su prijateljski susret. On je zauvijek promijenio BBB-e

Foto: Luka Stanzl /Pixsell

DINAMO večeras od 18:45 igra ključnu utakmicu grupne faze Europa lige protiv Rapida u Beču.

Kada je riječ o dosadašnjim dvobojima između ovih klubova, samo su se jednom službeno susreli u natjecanjima pod UEFA-inim okriljem. Bilo je to u sezoni 1971./1972. u Kupu UEFA-e.

Prvi ogled u Maksimiru završio je rezultatom 2:2. Zdenko Kafka je postigao oba gola za Plave, ali su Bečani donijeli dva gola u gostima kući i remijem bez golova u uzvratu prošli dalje.

Ipak, to nije ni izbliza najpoznatija utakmica između ovih suparnika. Jedna koja će odrediti modernu povijest kluba, Bad Blue Boysa, ali i čitave navijačke scene, odigrala se u malenom Kapfenbergu. Rapid i Dinamo trebali su odigrati prijateljsku utakmicu u lipnju 2007. godine, ali ona se vrlo brzo pretvorila u festival nasilja.

Nakon nekoliko manjih sukoba situacija je eskalirala. BBB-i su se tukli s policijom, gađali su ih kamenjem, a pri tome su imali podršku austrijskih Ultrasa, s kojima gaje dobre odnose.

Neredi su se kasnije prelili po čitavom gradiću koji broji 20-ak tisuća stanovnika. Razbijeni su brojni izlozi, trgovine, a obustavljen je i promet u većem dijelu grada. Na kraju je ozlijeđeno više navijača i policijskih službenika, a privedeno je i uhićeno preko stotinu Bad Blue Boysa.

Sve se to odvijalo u jeku saborske inicijative za pooštrenje kazni za prekršaje iz domene nereda na sportskim događajima. Dinamova uprava i BBB su već tada bili u sukobu, a incidenti u Kapfenbergu dali su otvorene ruke hrvatskom zakonodavstvu da prekomjernom represijom što više desetkuje glavnu oporbu Zdravka Mamića. Taj događaj bio je katalizator i za prepirke u vrhu grupe, priznat će kasnije viđeniji ljudi s tribine.

Nakon tog susreta, koji je bio glavna tema u čitavoj državi nekoliko dana, dogodile su se promjene u svim navijačkim skupinama. Odlasci na gostovanja pretvorili su se u prave avanture u kojima je bilo potrebno izbjeći više desetaka policijskih punktova i provjera kako bi se otišlo u grad u kojem se igra utakmica, popilo koje pivo prije utakmice ili unijela pirotehnika.

Pročitajte više