LIGE PETICE

Raspada se momčad koja je trebala pokoriti Europu

Foto: EPA-EFE

KAD JE 2011. godine preuzeo PSG, katarski milijarder Nasser Al-Khelaifi rekao je sljedeće:

''Sanjam velike stvari. Želim izgraditi momčad koja će biti na vrhu Europe. Da biste to ostvarili, morate kupiti najbolje igrače, a to upravo i radimo. Siguran sam da će se naši snovi ostvariti. Plan je da sljedeće tri godine budemo prvaci Francuske i maksimalno konkurentni u Ligi prvaka.''

Osam godina i više od milijardu eura kasnije, PSG kao da je na raskršću na kojem ni sam ne zna kamo da skrene, a svaki smjer izgleda teže od drugog. U siječnju ove godine sve je izgledalo idilično, a samo pet mjeseci kasnije PSG je u rasulu. Al-Khelaifi je u nedavnom intervjuu France Footballu djelovao puno nervoznije i nesigurnije nego u onom koji je dao nakon što je kupio pariški klub.

"Igrači moraju postati svjesni svoje odgovornosti. Stvari će odsad biti potpuno drukčije. Igrači će morati više raditi, više se truditi, a kome se to ne sviđa - vrata su mu otvorena. Ciao! Moraju znati da se nisu ovdje došli zafrkavati, nego ozbiljno raditi. Nema više nikakvih zvijezda", rekao je Al-Khelaifi i javno poručio Neymaru da će ga prodati ako za njega dobije odgovarajuću ponudu.

Takav neočekivani istup inače mirnog i staloženog Al-Khelaifija iznenadio je i navijače i francuske medije koji tvrde da je to samo potvrda očajnog stanja koje vlada u svlačionici, ali i hodnicima Parka prinčeva. Al-Khelaifi i njegovi suradnici potpuno su svjesni činjenice da njihov projekt, bez obzira na 20 domaćih trofeja, nije uspio.

PSG nije bio niti blizu

Nisu oni stotine milijuna eura utukli u Neymara, Cavanija, Ibrahimovića, Mbappea i ostale da bi se oni u prvenstvu poigravali s nedoraslim protivnicima, nego da bi na koljena bacili Europu. Ne može se reći da “nisu uspjeli”. Nisu bili ni blizu.

Svi sitni problemi koji su normalni za klub koji preko noći želi postati supersila, godinama su se gomilali i kulminirali ove sezone nakon ispadanja od Manchester Uniteda u osmini finala Lige prvaka. Al-Khelaifijev PSG u Ligi prvaka najdalje je stigao do četvrtfinala. Iako je svaki put bio blizu, jako blizu, nijednom nije uspio proći. Ovo je trebala biti sezona potvrde pariške vizije, ali je spektakularno propala pod nogama “C” momčadi Manchester Uniteda.

Nema tog trenera koji može garantirati Ligu prvaka. Strašno puno stvari se mora poklopiti da bi se otišlo do kraja u tom natjecanju, ali baš nitko nije očekivao da će momčad od gotovo milijardu eura biti tako nekonkurentna. Mijenjali su se treneri, dolazili su novi igrači, ali nitko od PSG-a nije uspio napraviti velesilu koju je Al-Khelaifi najavio 2011. godine.

Sav prljavi veš isplivao je na površinu na kraju ove sezone. Dovoljan znak da nešto nije u redu je odlazak Gianluigija Buffona i Danija Alvesa. Na prvi pogled riječ je o veteranima koji su na zalazu karijere, ali obojica su odbila aktivirati opciju produljenja ugovora na još jednu godinu. Život u Parizu, astronomska plaća i momčad puna zvijezda zvuče vrlo primamljivo, ali Dani Alves i Buffon sve su odbili. Svoj odlazak su zakamuflirali kao “kraj jednog divnog puta i želju za nečim novim”, ali prava istina je da su ove dvije legende europskog nogometa, kako pišu francuski mediji, osjetile silno nepoštovanje svlačionice, osobito mlađih igrača.

ESPN-ov dopisnik iz Pariza je nedavno objavio opširan tekst o raspadu sistema u PSG-u. Korijeni očajne atmosfere rastu godinama, a velik dio odgovornosti pada na Al-Khelaifija koji sa svim igračima i megazvijezdama koje je doveo želio postati veliki prijatelj. Išao je na Neymarov rođendanski tulum, dopuštao je nekim igračima poseban tretman, što su ostali primijetili i naljutili se. Sve to dovelo je do potpunog nepoštovanja klupske hijerarhije i onoga što si nijedan ozbiljan klub ne smije dopustiti - da igrači postanu veći od kluba.

Mlađi igrači prozivali starije

Za PSG-ove zvijezde i zvjezdice ova sezona završila je u ožujku porazom od Uniteda. Nakon šokantnog ispadanja od Uniteda neki mlađi igrači su na društvenim mrežama, koje su im navodno najvažnije, napisali da su svi utakmicu shvatili olako. To se nije svidjelo starijim članovima u svlačionici koji su smatrali da klinci govore i u njihovo ime, a da su upravo oni ti koji su igrali “preko one stvari”.

Iako je dobio prvu utakmicu na Old Traffordu, Thomas Tuchel je do tada već bio pogubio konce u svlačionici. Igrači su mu navodno redovito kasnili na treninge, za što uopće nisu bili sankcionirani, a Alphonse Areola je prije uzvratne utakmice zakasnio na sastanak pa je bio izbačen iz momčadi. Tuchel, koji je uvijek previše dopuštao svojim igračima, dao im je dodatan odmor prije uzvratne utakmice na koju su na Park prinčeva stigli samo dva sata prije početka. Opušten i “lako ćemo” pristup koštao ih je ispadanja.

U tim trenucima kapetan Thiago Silva navodno nije reagirao kapetanski pa je na sastanku nakon debakla protiv Uniteda glas povisio Dani Alves, jedan od najstarijih u svlačionici. No, piše ESPN, ostao je šokiran stavom mlađih igrača koji ga uopće nisu doživljavali. Na odlasku sa stadiona nakon tog poraza Al-Khelaifi je razbio vrata od bijesa.

Umjesto da do kraja sezone odigraju muški i kako dolikuje klubu takvog renomea, PSG-ovi igrači su se isključili i ostatak sezone odigrali ispod svake razine čekajući ljeto i odmor. Dobili su pet komada od Lillea i izgubili u Nantesu, da bi u finalu kupa protiv Rennesa ispustili 2:0 i na kraju izgubili na penale. Rastrojeni Neymar je dok je prolazio tribinom udario jednog navijača Rennesa.

“Mi možemo biti prijatelji, ali tako se ne možeš ponašati. Igrači se moraju znati kontrolirati. On je jako dobar dečko, ali je impulzivan kad ne treba biti”, javno je Dani Alves prozvao svojeg prijatelja i sunarodnjaka nakon tog incidenta, a Tuchel je rekao da je šokiran takvim Neymarovim potezom.

Već u sljedećem prvenstvenom kolu PSG je ispustio 2:1 protiv Montpelliera i izgubio, a sramotan završetak sezone začinio je porazom od Reimsa 3:1. Ispostavilo se da je svlačionica podijeljena u klanove: južnoamerički, francuski i europski. Južnoamerikanci navodno nisu u najboljim odnosima s Francuzima, osobito mlađima, što se moglo vidjeti nakon spomenutog poraza od Rennesa kad je Neymar javno prozvao mlade igrače i rekao da imaju problema s pristupom.

To je najviše išlo Presnela Kimpembea i Areolu koji se navodno ponašaju ispod svakog nivoa. Kaos u svlačionici, a sve češće i na terenu, ne zna kontrolirati ni Thomas Tuchel. Kad je došao u klub, Nijemac je unio mir i opuštenu atmosferu koja je nedostajala kod Emeryja, ali igrači su to odmah maksimalno iskoristili. Nisu poštovali njegova pravila, kasnili su na treninge i sastanke, a najvećim zvijezdama Tuchel nije mogao ništa jer se nije želio sukobiti s njihovim prijateljem Al-Khelaifijem.

Nijemac je bio u očajnom odnosu sa sad već bivšim sportskim direktorom Anterom Henriqueom. Do te mjere da u zadnjih par mjeseci uopće nisu razgovarali, a dok jesu, nisu se mogli složiti ni oko čega. Koga će prodati, koga kupiti, koje pozicije pojačati i koga od tuđih igrača pratiti. Tuchel se, pak, stalno žalio da mu je kadar pretanak i da se ne može nositi s brojnim ozljedama.

Momčad godinama slagana stihijski

Kad više nije imao izlaza, a pritisnut i optužbama za korupciju, Al-Khelaifi je u intervjuu France Footballu najavio velike promjene, iako one više zvuče kao vapaj očajnika. PSG je u međuvremenu ostao bez dva iskusna igrača - Danija Alvesa i Gigija Buffona. Oni igrački više nisu toliko bitni, ali dva tako iskusna igrača u svlačionici dobro bi došla svakom mladom igraču. U svakom normalno uređenom klubu.

No u PSG-u se momčad sezonama slagala stihijski, po modelu dovođenja megazvijezda za stotine milijuna eura i zanemarivanja ostatka momčadi. Ovog ljeta iz Pariza će sigurno otići Neymar, Tuchel se posvađao s upravom oko Rabiota koji također traži novi klub, a potpuna katastrofa bio bi odlazak Mbappea. Sjajni Francuz će vjerojatno ostati, ali Real Madrid je već razradio cijelu strategiju njegova transfera sljedećeg ljeta. Iako na terenu djeluje fantastično, ni Mbappe nije “cvjetić” u svlačionici. I on navodno uživa golemu podršku Al-Khelaifijia pa može raditi što god želi, što se ostalim igračima baš i ne sviđa.

Ime Edinsona Cavanija sve češće se spominje u kontekstu Atletica i Manchester Uniteda, a neki igrači koje je PSG ovog ljeta želio dovesti, odabrali su ili će odabrati neki drugi klub. Za razliku od prijašnjih sezona, najveća imena više se ne spominju u kontekstu transfera u PSG jer osim novca, koji imaju i ostali klubovi, Al-Khelaifi i društvo ne nude puno više.

Nitko ne može pretpostaviti kakva je budućnost PSG-a. Iako također nije osvojio Ligu prvaka, Manchester City, klub istog DNK kao i PSG, izrastao je u stabilnu i moćnu momčad u kojoj svaki igrač želi igrati. PSG ima bazu fanatičnih navijača, sjajnu akademiju koja redovito izbacuje nove igrače i divan stadion, ali je svih ovih godina radio, čini se, u pogrešnom smjeru. Možda će ova sezona zaista nešto promijeniti u filozofiji kluba kako bi se silan potencijal katarskih vlasnika napokon realizirao.

A pitanje je i koliko će Al-Khelaifi biti u toj igri. Optužen je za korupciju u dodjeljivanju domaćinstva SP-a u atletici Dohi 2017. godine, a navodno je sudjelovao i u lobiranju za Olimpijske igre 2020. godine. Predsjednik PSG-a vlasnik je i BeIN Sports televizije, koja je do 2013. godine bila pod okriljem Al-Jazeere u čijoj je upravi Al-Khelaifi također bio. Al-Jazeera je pod vrlo sumnjivim okolnostima dobila TV prava za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine...

Pročitajte više