Reprezentativce na Trgu dočekalo više od 20.000 navijača, a primili ih premijer i predsjednik

VELIKO slavlje je počelo. Avion s našim zlatnim vaterpolistima sletio je oko 13.25 na Pleso, a oko 14.35 svjetski prvaci stigli su na Trg bana Jelačića gdje se okupio velik broj navijača, više od 20.000. Reprezentativci su Trg napustili oko 15.30, te krenuli na primanje kod predsjednika Stipe Mesića te premijera Ive Sanadera.

>>> Galerija fotografija s aerodroma 

>>> Galerija fotografija s Trga bana Jelačića

>>> Galerija fotografija: Vaterpolisti kod premijera Sanadera

>>>Rudić: Nikada nisam doživio ovako nešto

>>>Smodlaka: U Australiji smo kopali, sad ćemo slaviti

>>>"Ovo mogu samo Hrvati"

>>>Šola: Rekli bi da kenjam, kad bih vam rekao da sam očekivao zlato

*
Hrvatske je zlatne vaterpoliste u svom kabinetu primio i premijer Ivo Sander, a na primanju su bili prisutni i gotovo svi ministri njegove Vlade. "Naši su vaterpolisti ovim uspjehom uvelike zadužili cijelu Hrvatsku državu. Do sad su se možda oni morali bojati, ali sad se svi ostali moraju bojati njih", rekao je Sanader na primanju.

Nakon primanja kod premijera vaterpolisti su krenuli u posjed predsjednku republike Stjepanu Mesiću, koji im je dodjelio odlikovanje Hrvatskog trolista, koje se dodjeljuje za izuzetne sportske uspjehe.

"Pratio sam odlazak naših vaterpolista u Melbourne, kao i sve što su učinili, a naravno da sam pratio i njihov povratak i doček u Zagrebu. Ovo je fantastičan, ogroman uspjeh u koji je uložen veliki rad naših vaterpolista i trenera, prije svega Ratka Rudića. Siguran sam da medalju možemo očekivati i na Olimpijskim igrama u Pekingu, a ja bih volio da i to bude zlato", rekao je predsjednik Mesić u razgovoru za HRT.

Predsjednik je pohvalio imenovanje Rudića na poziciju izbornika vaterpolo reprezentacije, dodavši kako je i onda, kao i uvijek, bilo skeptika, ali oni koji su poznavali Rudića znali su što stoji iza njega i što mogu očekivati.

U predsjednikovu društvu pojavio se i izbornik Ratko Rudić, koji je govorio o ciljevima koje si je postavio kad je preuzeo reprezentaciju i istakao ovu medalju kao najdražu u svojoj karijeri.

"Kad sam preuzimao reprezentaciju cilj mi je bio podignuti nivo hrvatskog vaterpola, vratiti Hrvatsku na svjetski vrh i tamo je zadržati. Mi nećemo i ne možemo garantirati medalje, ali ono što možemo garantirati je da ćemo se boriti, da ćemo biti blizu medalja i da ćemo se uvijek pokušati izboriti za zlato. Najdraža medalja je uvijek ona koja se osvoji kod kuće, dakle najdraža mi je ova. Mi smo svjesni kako vaterpolo nije najpopularniji sport u Hrvatskoj, ali mislim da je ovaj doček danas pokazao kako ljudi vole i prate vaterpolo", rekao je Rudić.

*
Nakon dolaska na Trg na pozornicu su prvo pozvani stari hrvatski vaterpolisti Ratko Štritof, Ozren Bonačić, Vjeko Kobeščćak, i mnogi drugi, a zatim su s velikim pljeskom na binu došli i zlatni vaterpolisti predvođeni Ratkom Rudićem.

Mišo Kovač kazao je prisutnima kako je došao ovdje na poziv Frana Vićana, te kako se zahvaljuje na pozivu i čestita na ovom fenomenalnom uspjehu. Prije Miše svoju je popularnu navijačku pjesmu izveo bend Baruni.

*
U autobusu s vaterpolistima na putu iz Zračne luke do Trga bila je i Indexova novinarka koja je javila kako je atmosfera fenomenalna, otvorena je ogromna boca šampanjca, a pjeva : "Što je ovo, ale, prvaci planete!". Jedan stih koji su otpjevali naši vaterpolisti spominje i da treba ići u Beograd na splavove slaviti.

Igrači su posebno zezali kapetana Vrdoljaka, pripisivajući mu da je prestar te da je vrijeme da prekine igrati vaterpolo.

Na putu do Trga autobus su uz cestu čekali brojni navijači sa zapaljenim bakljama. Na Trgu su zlatne dečke pozdravili i brojni glazbenici poput Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta i mnogih drugih, a program su vodili Davor Dretar Drele i Ivica Blažičko.

Posebne regulacije prometa kao ni pojačane snage policije nisu bile na snazi, doznali smo iz zagrebačke policije.

*
Ministar Dragan Primorac u razgovoru okupljenim novinarima na aerodromu otkrio je kako će se nagrade za ovakva dostignuća povećati, te da će svaki vaterpolist dobiti čak 100.000 kuna nagrade. "Milijun i po kuna danas stiže u vaterpolo reprezentaciju" - dodao je.

Kapetan Zdeslav Vrdoljak je nakon izlaska iz aviona za HRT kazao kako se nada da će atmosfera biti fantastična, no da su tek u zadnjem dijelu putovanja počeli slaviti i pripremati se za veliko slavlje.

*
Izjave iz VIP salona zagrebačke Zračne luke

Rudić: Ja bih se zahvalio domaćinim i  svim uglednim gostima, i svim našim navijačima koji su nas pratili. Istaknuo bih i one koji su jedini donijeli ovaj rezultat a to su igrači, od najstarijeg kapetana Vrdojaka koji je za mene pravi kapetan, zaista je vodio ovaj brod na pravi način, niti oluje niti vjetrovi nisu ga spriječili, preko svih ostalih od najmlađeg Jokovića. Naša reprezentacija je na svim natjecanjima i sa svojim zalagenjem i ponašanjem, i pristupom treninzima, radom, inteligencijom podigli su uspjeh hrvatskog vaterpola. Milsim da igrači zaslužuju najveće pohvale. Bez jednog jakog rukovodstva ne može se ostvariti tako veliki uspjeh. Svim članovima stručnog stožera veliko veliko hvala i oni su dali jedan doprinos. Što se tiče Pekinga, sad će svi ići na nas da nas skinu, ali ako nastavimo dobro raditi, vjerujem da ćemo se nakon Olimpijskih igara vratiti u ovu prostoriju

Vrdoljak: Što da kažem, Ratko je rekao sve. Sve je živa istina, Stvarno smo najbolja i najljepša ekipa, rekli su neki, na svijetu. Ja bih samo u ime najboje ekipe na svijetu zahvalio svim prisutnima i hvala na podršci.

Picula: Ponosan sam što Velika Gorica prva u Hrvatskoj ima priliku pozdraviti svjetske prvake. Čestitam igračima i Ratku Rudiću koji se pokazao kao čovjek koji je kadar pretvoriti vodu u zlato.

Bandić: Hvala vam za ovaj svehrvatski uspjeh. Prije nego se vratite svojim kućama jedna stanica na Jelačić placu neće vam biti na odmet.

Mateša: Trebamo zamoliti Matkovića da naprabvi novi aerodrom jer je postao premali za sve hrvatske sportaše. Svim igračima čestitam, pokazali ste kako se bori za naše boje. Posebne čestitke Ratku i Perici koji su fantastičnom organizacijom omogućili ovaj povijesni uspjeh hrvatskog vaterpola.

Primorac: U ime Vlade, Ministarstva i svoje hvala vam za sve ovo što ste napravili. Moram spomenuti kako su naši učenici izgubili uzore, a danas sve škole slave i zato vam hvala jer nam uzori trebaju- Hrvatska je predodređena da bude najbolja.

Bukić: Zahvaljujem se svima što su došli, zahvaljujem se onima koji su nam pomogli, sponzorima, svima koji rade u vaterpolu, najboljem treneru na svijetu Ratku Rudiću, a najvažnije i igračima koji su toliko želje i htijenja uložili u ovaj pothvat. Momci čestitam vam od sveg srca!

A.H./D.R.

Pročitajte više