Repriza polufinala SP-a? Ne, nego nebitna utakmica bizarnog natjecanja

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

HRVATSKA i ENGLESKA, ako je vjerovati hrvatskim medijima, u 20.45 na prisilno ispražnjenoj Rujevici igraju "reprizu polufinala SP-a" u kojoj će Engleska imati priliku "osvetiti se Hrvatskoj" za poraz u spomenutoj bitki.

Večeras se igra poluprijateljska utakmica pred praznim tribinama u nebitnom i besmislenom natjecanju koje se nikome ne da igrati i za koje nema nikakvog navijačkog iščekivanja i šušura

Što se svijeta nogometa tiče, ništa ne može biti dalje od istine od ovih dviju tvrdnji. To je "repriza polufinala SP-a" samo po tome što igraju isti sudionici. Kao drugo, besmisleno je čak i u šali u istu rečenicu stavljati utakmicu u kojoj se dvije reprezentacije bore za ulazak u najvažniji i najveći meč koji postoji u nogometu, s onom u kojoj se isti takmaci sastaju na početku novog, eksperimentalnog i s finalom SP-a potpuno neusporedivog natjecanja.

Večeras se, dakle, igra poluprijateljska utakmica pred praznim tribinama u nebitnom i besmislenom natjecanju koje se nikome ne da igrati i za koje nema nikakvog navijačkog iščekivanja i šušura.

Iskreno i istinito, to je pravi opis, smisao i svrha današnjeg "spektakla" na periferiji Rijeke oko kojeg famu dižu tek mediji. I to samo hrvatski. Engleskima su od gostovanja njihove reprezentacije u Hrvatskoj u toj "reprizi polufinala SP-a" u kojoj se njihov nacionalni ponos domaćinu može "osvetiti za poraz u Rusiji" daleko važnije druge teme. 

Ne zna se kome je "repriza polufinala SP-a nebitnija"; engleskim nogometašima ili tamošnjim medijima

Naravno, engleske medijske kuće prate pripreme za meč i poslale su izvjestitelje u Hrvatsku, ali da ste posljednjih dana posjećivali stranice njihovih relevantnih i referentnih medija, recimo BBC Football, uvjerili biste se da su tamo neusporedivo više prostora i boljeg plasmana od vijesti o nebrojenim otkazima njihovom izborniku za ovaj meč te neznatno manje brojnim "ozljedama" engleskih igrača istom prilikom dobile, primjerice, novosti oko Ronaldove afere ili čak vijest da Bale neće igrati za Wales. Naravno, također u smijuriji zvanoj Liga nacija. Koju, usput, ne želi igrati ni Ronaldo.

Sljedeći podaci pokazuju koliko je Englezima važna utakmica s Hrvatskom, ali i Liga nacija općenito. Na prvom popisu reprezentacije Engleske za Hrvatsku bilo je čak šest igrača koji nikad nisu nastupili za seniorsku nacionalnu momčad. Southgate je za ovu priliku potpuno pomladio ekipu. Napominjemo kako to nije plansko pomlađivanje ili obnavljanje reprezentacije. On je to izveo još prije SP-a, a sada to opet radi prinuđen brojnim otkazima, ozljedama i "ozljedama". Zatim su mu još četiri igrača otkazala po dolasku na pripreme, od toga dvojica jučer, par sati prije leta u Hrvatsku.

Ligu nacija UEFA je zamislila kako bi ukinula prijateljske utakmice, gnjavažu posebno omraženu bogatim klubovima... Pa ih je onda zamijenila jednim ogromnim, nezgrapnim, čak i samim nogometašima neshvatljivim prijateljskim turnirom, koji ih dodatno umara, rauba i živcira

Ligu nacija UEFA je zamislila kako bi ukinula prijateljske utakmice, gnjavažu posebno omraženu bogatim klubovima. Oni na njih ne žele puštati preskupo plaćene zvijezde da se ne bi ozlijedile, umarale i propuštale uigravanje u klubovima. 

Pa ih je onda zamijenila jednim ogromnim, nezgrapnim, čak i samim nogometašima neshvatljivim prijateljskim turnirom, koji ih dodatno umara, rauba i živcira. 

To natjecanje bi još i imao smisla da izbornici na njemu testiraju isključivo mlade, perspektivne i u seniorskoj konkurenciji nedokazane igrače te one koji su u krugu nacionalne momčadi u drugom planu.

Zaboravite priču da je Liga nacija "super jer će u njoj igrati mladi"

Ali, kako svjedoče popisi Hrvatske, Engleske, ali i brojnih ostalih reprezentacija za nesreću zvanu Liga nacija, izbornici se u strahu od poraza, pa makar u Ligi nacija, ziheraški okreću nekakvim čudnim, bastardnim rješenjima.

Reprezentacije u Ligi nacija tako poprimaju bizaran oblik grupe građana sastavljene od par zvijezda kojima se da igrati, zatim nekih mladih igrača (ali ni blizu ne najboljih jer UEFA je zaboravila da su u isto vrijeme i kvalifikacije za U-21 Euro), debitanata 28-godišnjaka i igrača s, kako smo izmislili novi termin - "najšireg spiska".

Zašto Dalić moli Modrića i Rakitića da igraju Ligu nacija u kojoj oni doista nemaju što tražiti?

Spomenuta bojazan od poraza, zbog kojeg se onda poziva sve koji žele igrati, posebno vrijedi za Hrvatsku poslije debakla od Španjolske na startu ovog natjecanja. Nakon što je izgubio 0:6 kod Španjolske, Dalić više nema pravo na poraz, pa makar i u ovom čudnom natjecanju. Zato moli Modrića i Rakitića da igraju Ligu nacija u kojoj oni doista nemaju što tražiti.

Zamislimo da Hrvatska u službenoj utakmici ugosti viceprvaka svijeta u Imotskom ili Vrbovcu - upravo to je Furija napravila Hrvatskoj u Ligi nacija

Kada se već prisjećamo najvećeg poraza u povijesti Hrvatske, evo još jednog dokaza koliko je Liga nacija važna najjačim nogometnim nacijama. Španjolska je u tom natjecanju Hrvatsku, svježeg viceprvaka svijeta, ugostila u Elcheu. To je kao da Hrvatska Furiji za gostoprimstvo uzvrati organizacijom službene utakmice u Imotskom ili Vrbovcu. 

Sorry, ali nema tu nikakve "reprize polufinala SP-a" i "engleske osvete za ispadanje u Rusiji". 

Samo još jedna, ali do sada najbizarnija i najbesmislenija UEFA-ina izmišljotina da od sponzora i televizijskih kuća izmuze dodatni novac za svoju ionako prepunu blagajnu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Pročitajte više