Revolucionarni prijenos: Engleska - Ukrajina isključivo na internetu, a možda i u kinima!

ENGLESKA kvalifikacijska utakmica u Ukrajini će najvjerojatniji biti prva važna utakmica u povijesti koja će se moći pratiti isključivo putem interneta i to putem stranica engleskih novina po načelu pay-per-view.

To je vjerojatni ishod nakon što je Kentaro, nositelj prava za prijenos ove gostujuće utakmice Engleske održao pregovore s "koalicijom" engleskih medija koji im jamče publiku od preko 20 milijuna korisnika interneta.

Spomenuti Kentaro je u projekt ušao s Performom, tvrtkom specijaliziranom za postavljanje zabavnih i sportskh sadržaja na internet, kako bi stranice dnenvih novina prenosile utakmicu bez naknade. Zarada od naplate gledanja bi se dijelila između ove tri strane.

Ne zna se koliko bi posjetitelji stranica platili gledanje prijenosa ali se zna da se daleko odmaklo u pregovorima s izdavačem Suna i Sunday Timesa, News International, a tu su još Daily Mail & General Trust, Telegraph Media Group, Mirror Group Newspapers, Express Newspapers, Independent News & Media i Guardian News & Media, koja ima MediaGuardian.co.uk.

Stevie G i Roonaldo u kinu do vas

Računica je jasna: najveći news portali u Velikoj Britaniji imaju publiku od oko 24 milijuna posjetitelja. Doda li se njima i 20 milijuna posjetitelja specijaliziranih sportskih siteova brojka se gotovo udvostručuje.

Ali to nije sve, kao što bi rekli u tv-prodaji, jer Kentaro je u pregovorima s lancima kina, pa postoji mogućnost da navijači pohrle u dvorane kako bi gledali kino-hit režisera Capella!

Kentaro se odlično snašao u lipnju, nakon stečaja Setante, dotadašnjeg nositelja prava na inozemne prijenose engleske reprezentacije i otkupio prava od ukrajisnkog nogometnog saveza, jer nije imao nikakvu ponudu za otkup prijenosa, niti od televizija koje besplatno nude sadržaje ili od onih koje ih naplaćuju, pa je odlučio naći put do publike putem interneta.

"Strategija nam je povezati se s 10 velikih izdavača od kojih svaki ima između 2 do 5 milijuna jedinstvenih posjetitelja u Velikoj Britaniji" objašnjavaju u Kentaru. Dodaju kako su se za "plati pa gledaj" princip odlučili jer ne vjeruju da bi bez naknade od gledatelja mogli dovoljno zaraditi samo prodajom oglasnog prostora i reklama tijekom prijenosa.

Ipak, najšire gledateljstvo neće ostati bez isječaka najzanimljivijih trenutaka, koji bi ako i prođe eksluzivni internet-deal bili ponuđeni TV kućama.

Ovaj značajan potez dolazi upravo u vrijeme kada je medijski mogul Rupert Murdoch, kralj britanskog tabloidnog imperija (Sun, News of the World, Sunday Times, Times) naložio da se ispita kako da stranice medija u njegovom vlasništvu najbolje iskoriste njihove online potencijale.

Obzirom da je Engleska osigurala put na SP, ovakav prijenos iz Ukrajine se čini kao odličan eksperiment kojeg će svi pratiti sa zanimanjem kako bi ga eventualno ponovili i s nekim još profitabilnijim i važnijim događajem.

Njemačka, Francuska i skandinavske zemlje imaju dovoljno mreža širokopojasnog interneta pa se prijenosi putem interneta i na tim tržištima (jer tko tu šljivi navijače/gledatelje osim kada im treba naplatiti "sadržaj") nude kao izgledna mogućnost.

Pročitajte više