ROBERTO SOLDIĆ

Roberto Soldić objasnio zašto je odbio UFC i prešao u singapursku promociju

Foto: Karlo Klasić / Index.hr

ROBERTO SOLDIĆ šokirao je borilački svijet odlukom da karijeru nastavi u singapurskog organizaciji ONE Championship. Očekivalo se da će, nakon što je pokorio KSW, prijeći u američki UFC, ali rekao je da će u Aziji dobiti priliku napasti pojaseve i u drugim vještinama poput kikboksa i tajlandskog boksa te tako postati "poseban, jedinstven borac".

Na konferenciji za medije u Zagrebu od 14 sati Soldić je objasnio što točno stoji iza njegove iznenađujuće odluke, zašto je odbio UFC te kakve su mu ambicije, a čelnik promocije Chattri Sityodtong govorio je o planovima širenja na europsko tržište te mogućoj priredbi u Zagrebu.

Soldić: Povijesni dan

"Imao sam previše solucija, bilo je raznih ponuda, uključujući UFC, ali ja sam izabrao ONE Championship jer mi je dao najbolju ponudu, jer želim biti drukčiji od svih, boriti se u svim sportovima, pokušati uzeti pojas i u kikboksu, muay-thaiju, MMA-u... Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i cijelu regiju. Drago mi je, sretan sam, jedva čekam borbu i da napravim borbu koju još nitko nije napravio", rekao je Soldić u uvodu.

Čelnik ONE-a: Roberto kod nas može postati najbolji borac u povijesti

"Čim sam prvi put vidio Roberta, znao sam da je vrlo poseban talent. Bio je najbolji borac na svijetu bez ugovora. ONE je vrlo sretan što je dobio ovakvog superstara. Imamo mnoge vrhunske borce koji su izrazili želju da budu drukčiji, na drugoj razoni. Jedno je biti prvak pod jednim pravilima, ali mogu li postati prvaci pod različitim pravilima?

Naša je organizacija mjesto na kojem mogu napraviti takvo fantastično naslijeđe. Ako to Roberto uspije napraviti, donijet će ogromnu slavu Hrvatskoj i postati najveći borac u povijesti borilačkih sportova", rekao je Chattri Sityodtong, čelnik ONE Championshipa.

Dijaković: Robo može napraviti nešto što nitko nikad nije

"Jako sam ponosan što se Roberto odlučio za ONE jer može napraviti nešto što još nitko u povijesti borilačkog sporta nije. Vjerujem da Robo to može i da će napraviti, biti prvak u MMA-u, kikboksu i muay-thaiju, pa i još nešto postići u boksu.

Imao je već četiri borbe u boksu, radio kod Pedra Diaza i savjetovao da odmah prijeđe potpuno na boks. Ako to uspije, to je teže nego postati UFC-ov prvak", rekao je Ivan Dijaković, jedan od Soldićevih promotora, a slično je ponovio i njegov brat Tomislav.

Soldić o detaljima ugovora

"U ugovoru stoji da moraju biti tri borbe godišnje, za početak MMA, a onda ćemo vidjeti. Neće biti odmah napad na titulu, top mi se isto jako sviđa. Bit ću u ONE-u dugo, na 10 borbi, ako sam zdrav, mogu raditi tri borbe godišnje, što u KSW-u nisam mogao.

G. Chattri mi je dao priliku da se borim i u drugim sportovima, što drugdje nisam mogao. Osim toga, želim borcima otvoriti oči da UFC nije jedina organizacija nego da postoji i nešto bolje. Želim napraviti svoje naslijeđe i to me motivira", objasnio je Soldić detalje ugovora.

Gdje je zapelo s UFC-om?

"Ovdje su kategorije drukčije, laka je do 77 kg, a velter do 84, borit ću se između te dvije. U Londonu su razgovarali s UFC-om i dobili prvu usmenu ponudu. Realno, do jučer nismo dobili pristojnu ponudu UFC-a, tek su se javili nakon što sam potpisao s ONE-om, a onda je već bilo kasno", objasnio je Tomislav Dijaković zašto nisu prihvatili ponudu UFC-a.

"Pozvali su nas u London, rekli da nismo došli odraditi tri borbe i otići, složili smo se da bi nakon druge borbe dobio borbu za pojas i to je to. Trebao bi se prvo boriti s Top 10 borcem, a nakon dvije borbe napao bi pojas. Na tome smo stali. Poslije smo razgovarali sa KSW-om", dodao je njegov brat Ivan.

Koji su planovi ONE-a u Hrvatskoj i Europi?

"U Zagrebu sam jer želim prirediti event u Zagrebu s Robertom, imamo puno boraca iz Europe i Balkana. Ovo mi je prvi posjet Hrvatskoj i istražujem situaciju. Vidimo velike prilike u Europi, ali ONE je još dosta mali brend u Europi, za razliku od Azije i Europe. Tu nemamo ni televizijske ugovore, ali želimo se širiti na Europu.

ONE je najveća borilačka organizacija na svijetu, naša je gledanost daleko veća od UFC-a, a roster boraca nam je bolji nego ikome. Imamo 170 sportaša koji su osvajali svjetske naslove prije nego što su se priključili ONE-u, a sad su u 'primeu' karijere", otkrio je čelnik ONE-a svoje planove.

Smatra li se Soldić boljim od UFC zvijezda Covingtona i Usmana?

"Smatram se na razini Covingtona i Usmana, radio sam s njima i s boljima od njih. Usman želi u boks jer nije zadovoljan, mnogi žele otići jer nisu zadovoljni. Pazim na sve i moram misliti na sebe", odgovorio je Sodlić koji je istaknuo Kiamriana Abasova i Niekyja Holzkena kao ONE-ove borce s kojima se posebno želi sučeliti.

Je li Soldić zadovoljan uvjetima?

"Brojke su u redu, ali ne idem za brojkama nego idem napraviti nešto što će se pamtiti. Vidjeli smo što se dogodi kad UFC borac ode u boks. Ja vjerujem da ima sposobnosti za sve discipline. Dobre su brojke, o njima ne moramo ni razgovarati. Bile su dobre i u UFC-u, ali nije sve u parama, ima nešto u tome da se priča o tebi kao nekom tko je napravio nešto što nitko nikad nije."

Jesu li moguće borbe s youtuberima?

"ONE predstavlja najbolje na svijetu. Neću reći 'nikad' youtuberu, ali naši bi ih borci uništili jer su predobri. Ako Jake Paul postane istinski boksački prvak, rado bih ga stavio u ring s Robertom, ali ne bi izdržao ni rundu s njim, Roberto je predobar", objasnio je Sityodtong.

Pročitajte više