Ronaldinho mu je na današnji dan dodao loptu, a sve ostalo je povijest

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZAMIJENIO je Samuela Eto'a, strijelca jedinog gola na utakmici protiv Albacaeta 1. svibnja 2005. i u igru ušao u 86. minuti. Tri minute kasnije, pokupio je Ronaldinhovo dodavanje i loptu prebacio preko Albacateovog golmana Raula Valbuene, ali sudac Velasco Carballo neopravdano je poništio gol zbog ofsajda.

Dvije minute kasnije, na isteku prve minute sudačke nadoknade, Albacete je krenuo u kontru, ali gubi loptu na desnom krilu, a za domaće akcija koja je praktički kopija one okončane poništenim golom, ovaj put završava sretnim završetkom. Lijepo je loptu smirio glavom blizu kaznenog prostora, odigrao je dupli pas s Ronaldinhom, koji je još jednom promiješao protivničku obranu i proigrao Messija tako što je prebacio protivnike, a ovaj opet sjajnim lobom prebacuje suparničkog vratara, iskusnog 30-godišnjaka i tako pokazuje samopouzdanje i talent kakve inače nemaju 17-godišnjaci. 

"Iako je bio jako mlad, već tada sam znao za Messija, na njega su me upozorili bivši i aktualni suigrači koji su igrali za katalonske klubove, jer ta cijela Znao sam naravno da će pucati, ali nikako nisam očekivao da će to napraviti onako kako je na kraju uradio. U takvim situacijama mladi i neiskusni igrači postanu nervozni u želji da zabiju u velikoj prilici i zbog straha od promašaja, pa opale po lopti prejako, često i neprecizno. Ovaj klinac je napravio sve suprotno od toga; pričekao je da izađem, pogledao gdje sam i onda me nonšalantno prebacio. Odmah sam vidio da je već tada klasa i da će postati veliki igrač." prisjeća se Raul Valbuena, inače Madriđanin i dijete Reala, koji je već tada mogao biti otac onome koji ga je probušio, a danas se djeci i unucima hvali da je prvi golman kojem je Messi zabio.
 
Tinejdžer Lionel Messi krasno poentiranje slavio je penjanjem na Ronaldinhova leđa, dok se na njegovom licu vidjelo dječačko oduševljenje zbog prvog zgoditka u karijeri, a puni Camp Nou slavio gol koji je Barceloni otvorio put prema prvom naslovu nakon šest godina.

Barceloni je dakle ta sezona povijesna po tri kriterija; prekidu zabrinjavajuće duge trofejne suše u La Ligi i po debiju i prvom golu nogometaša koji će postati najbolji na svijetu.
 
Messi je prvu utakmicu za seniorsku momčad igrao šest i pol mjeseci ranije, 16. listopada 2004. protiv Espanyola, kada je u 82. minuti ušao sa 17 godina, tri mjeseca i 22 dana "starosti" i tako postao najmlađi nogometaš koji je u službenoj utakmici nastupio za Barcelonu. Ali, u devet utakmica, na koliko mu je priliku dao tadašnji trener Frank Rijkaard, ukupno je sakupio samo 77 minuta.
"Bio je to pravi trenutak za uvesti mladog dečka poput Messija." komentirao je Rijkaard nakon kratkog, ali slatkog nastupa igrača koji je tako savršeno okrunio sezonu tijekom koje je cijelo vrijeme trenirao s prvom, a igrao s mladom momčadi. 
 
"Znao sam da će postati veliki igrač, ali da će biti jedan od najboljih u povijesti, to stvarno nisam očekivao. Ali, nema sumnje da to je. Njegove brojke govore za sebe. On jednostavno ima sve ili je do toga došao sjajnim igrama. Ali, činjenica da je imao sreće što je stasao u Guardiolinoj eri, kada je Barcelona imala po 20 udarac na gol u svakoj utakmici, stvarno su bili barbarski nemilosrdni." dodaje prvi golman kojem je Messi zabio.
Najveći od barbara nastavio je ubojito zamahivati s obje noge, glavom, srcem i rukom (ovo su kako vidite na iznad priloženoj grafici, dijelovi tijela s kojima je postizao golove), da bi 11 godina i 357 dana nakon prvog gola u karijeri došao do:

Pročitajte više