Ronaldova zadnja prilika za brisanje suza

Foto: Guliver Image/Getty Images

UZEO JE SVE individualne i klupske nagrade s Manchesterom i Realom, ali s reprezentacijom nije osvojio ništa. S 31 godinom i ždrijebom koji se na Euru otvara Portugalu, ima zadnju priliku ispraviti to.

> Četvrtfinale otvara utakmica koju je morala igrati Hrvatska

Protiv Hrvatske se nije vidio 116. minuta, ali je onda oteo loptu Striniću ispred portugalskog gola, da bi na kraju produžetka izveo "boltovski" sprint do drugog kraja terena pucao na vrata, a Quaresma je odbijanac od njegovog šuta pretvorio u gol i pobjedu za četvrtfinale.
 
Kako je Čačić "zaustavio Ronalda"
 
Večeras od 21 sat Ronaldov Portugal igra za polufinale i može poljski izbornik Nawalka govoriti da "Ronaldo nije jedina opasnost protivnika i nećemo mu davati posebnu pažnju", ali to ima smisla kao Čačićevo hvalisanje da je zaustavio Ronalda. Je, do 117. minute.
 
Portugal je od favorizirane Hrvatske preuzeo mjesto u lakšem dijelu ždrijeba i ako prođe Poljsku, u polufinalu ga čeka pobjednik susreta Belgije i Walesa, dok je ovako izbjegao Italiju, Njemačku, Francusku i Island. Barem do finala. 
 
Haranje Europom i svijetom individualno i s klubovima, te samo jedno gorko srebro s Portugalom
 
Ronaldo se što se tiče klupskih i pojedinačnih dosega, već odavno nema što dokazivati, ali nakon što je za reprezentaciju debitirao prije 13 godina te odigrao po tri EP-a i SP-a, za Portugal je osvojio tek "naslov" viceprvaka Europe 2004. Takvi kao Ronaldo srebrene medalje ne podnose više od zadnji mjesta, tako da mu ona baš ništa neće značiti na kraju karijere.
 
A upravo to se bliži. Koliko god Ronaldo bio u perfektnom fizičkom stanju i spremao se potpisati novi četverogodišnji ugovor s Realom, 31 mu je godina, a iduće veliko natjecanje, SP u Rusiji dočekat će kao 33-godišnjak, na idućem Euru imat će 35. Vrijeme leti, moć pada, a teško da će Portugal na nekom od tih natjecanja, rasplet u skupini, te ždrijeb u nokaut fazi, "posrati" kao što je slučaj na aktualnom Euru.
 
Na ovom Euru ruši rekorde
 
Upravo tamo, u Francuskoj, Ronaldo ruši nove rekorde. Nakon što je ranije postao najbolji strijelac u povijesti reprezentacije (trenutno je na 60 golova, 13 više od Paulete), novi je rekorder po broju nastupa za Portugal. Pretekao je Luisa Figa, a utakmica protiv Hrvatske bila mu je 130. za reprezentaciju.
 
Postao je i igrač s najviše nastupa na Euru, 18. Preskočio je Van der Saara i Thurama, koji su se umirovili sa 16, koliko ima još uvijek aktivni Buffon. Od ranije je najbolji strijelac kvalifikacija za Euro s 28 golova u 45 utakmica, a Ibrahimovićevih 25 (u 43 meča) više mu nisu prijetnja jer je Zlatan prestao igrati za Švedsku.
 
Nadohvat Platinija
 
Na ovom Euru postao je prvi igrač koji je postizao golove na četiri EP-a, a protiv Poljske bi jednim golom izjednačio Platinijev rekord od devet golova na Euru, dok bi ga s dva pretekao. Ali, moramo naglasiti da je Blatterov "savjetnik" do ove brojke došao na jednom Euru ('84), dok su Ronaldu za gol manje trebala četiri.
 
Niz ispadanja na korak do borbe za trofej
 
Ali ponavljamo, s Portugalom nije osvojio ništa. Fotografija na vrhu teksta, kako 19-godišnji Cristiano plače nakon šokantnog poraza u finalu EP-a 2004 od Grčke jedna je od njegovih najpoznatijih. Na SP-u 2006. Zidaneova Francuska izbacila ga je u polufinalu. Dvije godine kasnije, Njemačka ga je eliminirala u četvrtfinalu Eura. SP 2010 pamti po ispadanju od Španjolske u prvoj nokaut rundi, a Euro 2012 također po eliminaciji od jedinih kopnenih susjeda, ali još bolnije, na penale u polufinalu. Konačno, 2014 Ronaldov Portugal nije prošao niti skupinu na SP-u.
 
Ronaldovo proročanstvo
 
Ipak, navijači Portugala, osokoljeni dizanjem reprezentacije i najveće zvijezde kako Euro odmiče, samo ponavljaju Ronaldove riječi s početka EP-a: "Bliska budućnost će biti lijepa i Portugal će uskoro osvojiti veliko natjecanje, europsko ili svjetsko prvenstvo."
 
 
 

Pročitajte više