TRANSFERI

Sa samo 19 godina odlazi tamo kamo inače odlaze starci? Sprema se bizaran transfer

Foto: EPA

MLS KLUB Los Angeles FC pregovara s bečkim Rapidom o potencijalnom transferu Yusufa Demira, piše Florian Plettenberg, novinar Sky Sportsa. Ovaj 19-godišnji nogometaš proveo je pola prošle sezone na posudbi u Barceloni, a sada bi mogao biti dio najbizarnijeg transfera ovog prijelaznog roka.

Naime, MLS je liga u koju nogometaši gotovo u pravilu odlaze kada već debelo zagaze u četvrto desetljeće ili u kasnim godinama trećeg ako im nogomet u Europi jednostavno dosadi, ali gotovo nikad se ne događa da mladi nogometaš, posebno igrač poput Demira koji slovi za velikog talenta i ima globalnu reputaciju, napusti Europu da bi igrao u SAD-u.

Barca ga je odbacila jer nije imala novca

Austrijski reprezentativac turskog porijekla trenutno prema Transfermarktu vrijedi pet milijuna eura, a prošle godine je prema istom izvoru vrijedio čak 12, sa samo 18 godina. U tom trenutku je bio u momčadi Barcelone, koja ga je dovela na posudbu, ali ondje se nije snašao pa je morao otići.

Barcelona je jednogodišnju posudbu Demira platila 500 tisuća eura, a poseban problem joj je stvarala klauzula koju je potpisala u ugovoru o posudbi. Prema njoj je Barcelona bila obavezna otkupiti Demira za 10 milijuna eura čim upiše 10 službenih nastupa za klub.

Demir je dogurao do devet nastupa u La Ligi i Ligi prvaka, a na tome je i ostao jer Barcelona nije bila voljna otkupiti njegov ugovor od Rapida pa ga je izbacila iz momčadi i poručila mu da si pronađe neki drugi klub u kojem će igrati. Demir je, čini se, to shvatio preozbiljno pa sada razmatra transfer u ligu u kojoj bi vjerojatno po dolasku postao jedan od najboljih igrača.

Potencijalni Iniestin nasljednik također ide u MLS?

Vrijedi istaknuti da Demir nije jedini igrač povezan s Barcelonom koji u ranim igračkim godinama koketira s odlaskom u MLS. Isti slučaj razvio se i oko Riquija Puiga, također nogometaša koji je bio u kadru Barcelone, ali je odbačen. Doduše, u Puigovom slučaju je zaključak bio da jednostavno nije dovoljno dobar.

AS piše da će Puig vjerojatno otići u LA Galaxy i tako zaigrati u MLS-u. Transfer bi trebao završiti danas jer je rok za registraciju igrača u SAD-u do danas u ponoć. Puigu ugovor s Barcelonom istječe sljedećeg ljeta i klub na njemu želi zaraditi od prodaje.

Puiga su u tinejdžerskim danima proglašavali nasljednikom Andrea Inieste, jednog od najvećih veznjaka svih vremena. Ipak, Puig nije uspio ispuniti očekivanja i posljednjih je mjeseci daleko od udarne momčadi Blaugrane. Njegova vrijednost prema Transfermarktu je sedam milijuna eura, a toliko bi i klub iz Los Angelesa mogao platiti Barceloni.

 

Pročitajte više