Šah: Senzacionalni uspjeh Ivana Šarića

Bez obzira na to što će se dogoditi u posljednjem kolu Međunarodnog otvorenog šahovskog turnira što se igra u Kongresnoj Sali zagrebačkoga Velesajma, najveća senzacija turnira je petnaestogodišnji Splićanin Ivan Šarić. L

Pobjedom u osmom kolu nad velikom riječkom nadom Marinom Bosiočićem, splitski poletarac ušao je u posljednje kolo na diobi prvoga mjesta čemu se nitko ni u snu nije mogao nadati. U komplikacijama u središnjici Šarić je osvojio pješaka, a potom je uspio obuzdati protivnički lovački par i u završnici elegantno realizirati prednost. S obzirom da je susret vodećih Zagrepčanina Alojzija Jankovića i njemačkog internacionalca Martina Senffa završen salonskim remijem, Šarić ih je dostigao na vrhu ljestvice.

Veliki skok napravio je i najveći favorit, velemajstor Zdenko Kožul, koji je pobjedom nad Splićaninom Ivicom Armandom isplivao na diobu četvrtoga mjesta s Puljaninom Nenadom Ferčecom, koji je nadigrao Riječanina Ognjena Jovanića. Novi uspjeh zabilježio je i slovački veleposlanik u Zagrebu, međunarodni majstor Jan Banas, koji je remijem s našim reprezentativcem Antom Brkićem stigao na izvrsno šesto mjesto sa šest bodova.

Važniji rezultati 8. kola:

Janković - Senff remi, Ivan Šarić - Bosiočić 1:0, Armanda - Kožul 0:1, Ferčec - Jovanić 1:0, Banas - Brkić remi, Palac - Ibro Šarić remi, Rogulj - Sedlak remi, Lončar - Kovačević remi, Hoffmann - Bender remi, Žufić - Nikolac 1:0, Bogut - Božanić 0:1, Jerković - Bukal st. 0:1, Božinović - Voiska remi, Žaja - Matić 1:0, Ante Šarić - Urukalović remi, Martinović - Bukal ml. 1:0 itd.

Poredak na vrhu prije posljednjega kola:

Janković, Ivan Šarić i Senff po 7 bodova, Kožul i Ferčec po 6,5, Brkić, Banas, Žufić, Bosiočić, Bukal st., Ibro Šarić i Božanić po 6 itd.

(Hina) xvkov yzm

Pročitajte više