NBA

Samo on ruši Jordana

Foto: Gulliver / Getty Images

HOUSTON ROCKETS protutnjali su Los Angelesom protiv Clippersa 135:103 predvođeni Clintom Capelom (24 poena, 15 skokova), Chrisom Paulom (29 poena, sedam asistencija) te, naravno, Jamesom Hardenom.

Aktualni MVP i najbolji strijelac NBA lige za pola sata je postigao 31 poen. Vrijedi istaknuti da se ovaj put nije razbacivao loptama. Pucao je samo 15 puta iz igre, od čega je pogodio u devet navrata. Trice je gađao 3/7, a slobodna bacanja 10/12. Imao je još po sedam skokova i asistencija.

Harden je tako postao tek treći igrač u NBA povijesti koji je u jednoj sezoni došao do 2700 poena i 500 asistencija, nakon Michaela Jordana i Tinyja Archibalda. 

Brada je ovim podvigom nastavio ono što radi ove sezone; dostiže Jordanove rekorde ili ih ruši.

Harden je spektakularno zaključio 2018. godinu, ali i nastavio vlastiti fenomenalni niz. Zahvaljujući tome što je posljednje večeri prošle godine pobijedio Memphis 113:101, srušio je rekord jednog NBA velikana i pridružio se drugoj dvojici. To mu je bila četvrta uzastopna utakmica da je postigao 40+ poena i tako je postao tek treći NBA igrač u posljednjih 30 godina koji je zabio ukupno 400 poena u deset mečeva zaredom. Ostala dvojica su Michael Jordan i Kobe Bryant.

Krajem siječnja je bio posebno inspiriran. U pobjedi Houstona kod New Yorka 114:110 postavio je osobni košgeterski rekord. Harden je 24. siječnja zabio 61 poen u Madison Square Gardenu i tako nadmašio najefikasniju partiju Michaela Jordana u mitskoj dvorani. Air je tamo ubacio 55. 

Dva dana kasnije u derbiju lige vodio je Houston do domaće pobjede nad Torontom 121:119 u napetoj završnici. Bio je najbolji strijelac utakmice s 35 poena. To mu je bila 22. utakmica zaredom da je najbolji strijelac. To je treći najdulji takav niz otkako se igra najjača liga. Ispred Hardena su samo Bob McAdoo, koji je to napravio na 28 uzastopnih utakmica 1975., i Wilt Chamberlain, koji je 1962. bio najbolji strijelac na 40 utakmica zaredom. Harden je probojem na treće mjesto ove vječne liste pretekao Michaela Jordana. 

Početkom veljače produljio je niz utakmica s najmanje 30 postignutih koševa na 27 nakon što je u pobjedi Houstona nad Phoenixom 118:110 utrpao 44. Postao je tek četvrti igrač u povijesti koji je u prvih 50 utakmica sezone 20 puta zabio 40 ili više koševa. Prije njega to je uspjelo samo Wiltu Chamberlainu, Michaelu Jordanu i Ricku Barryju.

Ni u posljednje vrijeme Jordan ne želi čuti za Hardena. 

Harden je 20. ožujka ostvario je košgeterski podvig koji nije uspio nikome u NBA povijesti. Houston je pobijedio Atlantu 121:105, a James Harden predvodio je Rocketse s 31 košem i 10 asistencija. Zadnji igrač u NBA koji je postigao 30+ koševa protiv svih momčadi u ligi osim jedne bio je Michael Jordan 1986./87., ali on je te sezone igrao protiv 22 suparnika, dok ih Harden sada ima čak sedam više.

Prije dva tjedna Rocketsi su velikim preokretom u posljednjoj četvrtini slavili kod kuće protiv San Antonio Spursa 111:105, a James Harden odigrao je novu fenomenalnu utakmicu. Ne samo što je izjednačio svoj najbolji učinak karijere sa 61 poenom, što je ujedno i najbolji učinak nekog igrača Rocketsa ikada, nego je postao tek četvrti igrač u NBA povijesti s više od jedne utakmice od najmanje 60 poena. Prijašnja tri su NBA legende Wilt Chamberlain, Kobe Bryant i Michael Jordan. 

Početak ovog mjeseca Hardenu je značio novo približavanje najvećem. U domaćoj pobjedi Houstona protiv Sacramenta 119:108 zabio je 50 poena, a još je dodao 11 skokova i 10 asistencija. To mu je bila 18. utakmica karijere s najmanje 50 poena. Samo tri NBA legende imaju više takvih utakmica: Kobe Bryant, Michael Jordan i Wilt Chamberlain.

Pročitajte više