SAMO U HNL Za katastrofalno suđenje dobili prolazne ocjene, Burilo i Marić kažnjeni

Foto: Hina

IZA nas je 20 kola Prve HNL, a u posljednjih pet mjeseci domaćih nogometnih uzbuđenja puno više pričalo se o spornim sudačkim odlukama, nego o samoj igri i rezultatima.

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je i svoje posljednje ovogodišnje izvješće, u kojem su analizirali suđenje na utakmicama posljednja četiri jesenska kola. Nakon protesta nekoliko hrvatskih klubova i burnih okršaja trenera, nogometaša i navijača s HNL-ovim sucima posljednjih tjedana, sudački čelnici ocijenili su da je suđenje bilo zadovoljavajuće.

Komisija je ocijenila da je suđenje na posljednjem velikom derbiju Hajduka i Dinama bilo dobro, kao i na utakmici Cibalia - Hajduk, iako su obje izazvale burne reakcije u javnosti zbog dvojbenih odluka. U Vinkovcima je nakon četiri isključenja Hajduk preokrenuo utakmicu s dva gola u sudačkoj nadoknadi. Željko Frković zbog suđenja u Vinkovcima dobio je brojne kritike, a protestirala su oba oštećena kluba, kao i čuveno "Oko sokolovo", a HTV-ov stručni komentator ocijenio je suđenje katastrofalnim

"Nakon učinkovite rasprave i obavljene analize suđenja Prve HNL, članovi KNS konstatirali su da je suđenje bilo zadovoljavajuće, uz navedene greške sudaca i pomoćnih sudaca. Zbog pogrešaka sudaca u primjeni tehničkih i disciplinskih mjera te pomoćnih sudaca koji su griješili u primjeni PNI - zaleđe sankcionirani su adekvatno od strane kontrolora sudaca te nisu bili određivani od strane povjerenika za suđenje Prve HNL."

Sudačka komisija priznala je tek nekoliko pogrešaka u posljednja četiri kola, a čak tri od četiri slučaja tiču se utakmica vodeće momčadi Prve HNL Rijeke.

Andrej Burilo na susretu Slaven Belupo- Rijeka u 16. kolu napravio je niz pogrešaka i isključio trojicu Riječana te izazvao bijes gostiju, a pogriješio je "u primjeni tehničke i disciplinske mjere i adekvatno je sankcioniran", tvrde u HNS-u. Njegov pomoćnik Dalibor Conjar pogriješio je kod zaleđa i također je sankcioniran.

Na susretu Osijek - Dinamo u 17. kolu prvi pomoćnik Jerko Crnčić iz Vrbovca krivo je procijenio zaleđe i također je odgovarao za propust.

Na derbiju Dinamo - Rijeka u 18. kolu isključen je Rijekin igrač Gorgon, a glavni sudac Ante Vučemilović-Šimunović sankcioniran je zbog pogrešne primjene tehničke i disciplinske mjere.

Na susretu Split - Rijeka sudac Bruno Marić također je pogriješio u primjeni tehničke i disciplinske mjere te je sankcioniran od strane svog kontrolora.

Povjerenik za suđenje Dušan Kukić, povjerenik za kontrolore Ante Kulušić i tajnik Komisije sudaca Ivan Košutić dobili su zadatak da naprave analizu suđenja Prve HNL od 1. do 20. kola te usaglase stavove te na sljedećoj sjednici KNS-a donesu konačni zaključak u vezi suđenja Prve HNL u jesenskom dijelu natjecanja.

 

Pročitajte više