NBA LIGA

Šarićevog suigrača zbog dopinga suspendirali na 25 utakmica

Foto: Getty Images / Guliver Image

PRVI izbor prošlogodišnjeg drafta Deandre Ayton suspendiran je na 25 utakmica bez plaće zbog korištenja zabranjenog diuretika.

NBA liga objavila je suspenziju u četvrtak navečer prema američkom vremenu, a o njoj je prvi izvijestio sveprisutni Adrian Wojnarowski s ESPN-a.

Suspenzija počinje večerašnjom utakmicom Phoenix Sunsa protiv Denvera, a Ayton će zbog nje ostati bez 2,17 milijuna dolara.

Udruga NBA igrača NBPA najavila je da priprema žalbu temeljenu na posljednjem kolektivnom ugovoru i sekciji koja se odnosi na "nenamjerno unošenje" zabranjenih supstanci. Wojnarowski dodaje da izvori upoznati s rezultatima Aytonova testa pokazuju da u njegovu tijelu nije bilo drugih zabranjenih tvari, što je dobra vijest za košarkaša jer su diuretici zabranjeni baš zato što mogu prikriti prisutnost ozbiljnog dopinga.

"Želim se ispričati svojoj obitelji, cijeloj organizaciji Sunsa, suigračima, partnerima, navijačima i zajednici u Phoenixu. Ovo je bila nenamjerna pogreška i, nažalost, unio sam u tijelo nešto čega uopće nisam bio svjestan. Razumijem nesretne posljedice ovog slučaja za druge i zbog toga duboko žalim. Izuzetno sam razočaran što sam iznevjerio svoju momčad. Nastavit ću surađivati s Udrugom igrača u arbitraži i nadam se pozitivnom ishodu", javio je Ayton u priopćenju.

Mlada zvijezda Sunsa, kojima se ovog ljeta pridružio Dario Šarić, prošle je sezone imala prosjeke od 16,3 poena, 10,3 skoka i 58,5% šuta iz igre. Ovo je trebala biti sezona u kojoj će se Ayton afirmirati kao jedan od najboljih mladih centara lige, a da je na pravom putu pokazala je prva utakmica nove sezone u kojoj je ubilježio 18 poena, 10 skokova i četiri blokade.

NBPA se nada da će liga uvažiti Aytonovo objašnjenje, kao i činjenicu da mu u tijelu nisu pronađene druge zabranjene tvari te da će mu ipak smanjiti, ako ne u potpunosti i ukinuti suspenziju.

Ostane li kazna nepromijenjena, bit će to vrlo loša vijest za Sunse, ali ne nužno za Šarića, kojem bi u tom razdoblju pripala puno veća uloga i odgovornost.
 

Pročitajte više