Scoria: Ukoliko se stvari dobro poslože očekujte iznenađenja

ELVIS SCORIA, trener Rijeke koji je obilježio prošlu sezonu i osvojio Kup, govori o prošloj sezoni, o pojačanjima, odnosu s predsjednikom kluba, te najavljuje uspjeh s Rijekom kakav još nitko nije ostvario.

Nakon odlaska Mitua i Ercega, trener Rijeke je odlučio osvježiti svoju momčad brojnim igračima, iako je njegova momčad prošle godine postigla izuzetno dobar rezultat.

"Osjetio sam u drugom dijelu prvenstva da treba promijeniti četiri, pet igrača, trebalo je dovesti motivirane igrače. Ostalo je četiri, pet igrača iz prošle sezone, što znači da se novi igrači mogu lakše ukomponirati. Svjestan sam da bih imao problema posložiti momčad da smo doveli više igrača. Osim toga, neki su igrači mjesec dana prije kraja prvenstva najavili odlazak. Mitu je rekao da odlazi u "Dinamo", Erceg da namjerava otići u inozemstvo. Već tada smo počeli tražiti zamjene." - rekao je Scoria.

O odlasku napadačkog dvojca Mitu - Erceg u razgovoru s novinarom Novog lista je izjavio: "Erceg mi je mjesec dana prije kraja prvenstva rekao da želi otići, da ima klub. Počeo je osjećati pritisak igranja u Rijeci, dogodile su mu se neke neugodnosti pa je odlazak bio očekivan. Erceg je zadužio klub i mene osobno, s njim sam imao poseban odnos, budući da smo ista generacija. Mitu je također najavio odlazak u Dinamo, njemu je Rijeka od prvog dana bila usputna stanica" - te o njegovom načinu života dodao: "Mitu nikada neće ispraviti svoje ponašanje, toga sam bio svjestan od prvoga dana. Postigao je važne pogotke, poglavito u Kupu, mislim da smo ga uspjeli iskoristiti kako treba."
   
"Pokušao sam dovesti iskusne igrače, koji se odmah mogu priključiti i postati pojačanja. Nemamo puno vremena za uigravanje. Mislim da moramo dovesti još jednoga pravoga igrača, malo smo kratki na klupi." - rekao je Scoria o igračima koje želi dovesti u prijelaznom roku.

Pohvalio je i odnos s predsjednikom Robertom Ježićem: "Mislim da se prošle sezone dokazao, u kriznim trenucima reagirao je kao velik predsjednik. Mnogo je pridonio u stvaranju pozitivne atmosfere, meni je osobno ukazao veliko povjerenje. Držao je istu liniju i dao velik doprinos u osvajanju trofeja. Mislim da je suradnja dobra, neka takva i ostane." 

"Najvećih problema imali smo u domaćim utakmicama, koje nismo pobijedili iako smo bili bolji. A Hajduk i Dinamo nisu bili pravo mjerilo vrijednosti prošle sezone, sve su momčadi bile izjednačene. Sjetite se samo kako je Zagreb lako pobjeđivao Hajduk. Rijeka je samo bila na razini ostalih momčadi" - prisjeća se Scoria prošlosezonskih srazova s "vječnim favoritima".

Poučen dobrim rezultatima svoje momčadi, trener Riječana o taktičkim izmjenama ne razmišlja: "Nema potrebe da nešto bitno mijenjam u načinu igre jer smo isto tako zabilježili najmanje poraza na gostovanjima. Igrali smo stalno na pobjede, a zabilježili smo najmanje poraza u ligi, što znači da je momčad bila uravnotežena. U Kupu smo vani pobijedili u polufinalu i finalu, što opet znači da nam se takva igra vratila. Ne mislim da je Rijeka vani igrala preotvoreno."

O ključnim utakmicama prošle sezone, u kojima su primili čak šest pogodaka, trener Rijeke kaže: "U Zaprešiću smo izgubili šanse u prvenstvu, ali smo igrali u specifičnim uvjetima, odmah nakon nastupa u Kupu. Na objema utakmicama primili smo pogotke zbog individualnih pogrešaka, na koje se izvana ne može utjecati. Međutim, nismo igrali neuravnoteženo. Kada igraš na pobjedu, naravno da više riskiraš mogućnost individualnih pogrešaka, što je pitanje mentaliteta. Vjerujem da ćemo iduće sezone promijeniti mentalitet, da ćemo zbog toga na gostovanjima igrati drukčije. Kao trener, uvijek sam na gostovanjima uzimao puno bodova. Ako trebam birati, uvijek igram malo više prema naprijed." 

Smatra da Dinamo polako prerasta u prvog favorita i to zato što, nakon katastrofalne sezone, ima najviše motiva. Što se tiče Rijeke, bilo bi nerealno prema navijačima i igračima reći da je imperativ titula prvaka. Imperativ je, kaže Scoria, biti u vrhu ali ne smiju odustati od mogućnosti da postanu kandidati za prvaka.

" Prošle sam sezone ušao u svlačionicu i rekao da ćemo nešto osvojiti, ali sam prema van kontrolirao emocije, štitio momčad i sebe. Nismo još spremni. S druge strane, ako se sezona posloži, iduće sezone možemo ostvariti ono što Rijeka nikada nije uspjela." - dodao je. 

Najvažnije je publiku vratiti na stadion što se u Rijeci prošle sezone i dogodilo. Scoria smatra da je upravo to bio velik doprinos rezultatima, ali puplika mora biti svjesna da iduće sezone sve čeka neizvjesno prvenstvo.

"U prvih osam kola imamo težak raspored. Ako do tada ostanemo u vrhu, svašta se može dogoditi. Treba nam malo strpljenja, sebi sam postavio cilj u tri godine s Rijekom pokušati ostvariti nešto što nikome nije uspjelo. Nitko ne bi bio sretniji od mene kada bih uspio." - objasnio je Scoria kako razmišlja o sljedećoj sezoni.

Pročitajte više