Silni Manchester najbolji test za ambiciozne Rimljane

IAKO će većina navijača rimskog kluba opsovati kada shvati koga je Roma izvukla u četvrtfinalu Lige prvaka, sigurno je kako će nekoliko trenutaka poslije s radošću pojmiti da je ovo velika prilika za osvetu "crvenim vragovima".

Podsjetimo, Roma je prošle sezone sa velikih 7:1 ispraćena sa kazališta snova, a to je bio veliki udarac na ponos rimskog kluba koji će još dugo vremena, na spomen, gorčiti. Prilika za osvetu sada je tu, stoga ne sumnjamo da će "vučica" hrabro ući u prvi susret na Olimpicu i pokušati iskoristiti blijeda gostujuća izdanja Manchestera ove sezone.

Prošle godine Man Utd slavio je u međusobnom susretu iz samo jednog razloga. Naime, Spalletti nije znao, odnosno mislio je da se može nadigravati sa višestruko kvalitetnijim Englezima, što je na kraju platio rijetko viđenom blamažom. No, Spalletti je sada ispekao zanat i sigurno je da neće krenuti grlom u jagode, već će momčad predstaviti u sasvim "novom" svjetlu, svjetlu koje smo vidjeli na Santiago Bernabeu i koje nas je zadivilo.

Jedino takva Roma, sa zgusnutom u sredini, 4-5-1 formacijom može neporažena napustiti Old Trafford, a svi ostali eksperimenti bi bili samoubojstvo. Međutim, tu postoji jedan problem. Spalletti je protiv Reala duplirao sredinu i tako najjači dio Realove momčadi odsjekao u korijenu, ali Real nema ni približno kvalitetne krilne igrače kao što to ima Manchester, kojem su oni jedna od bitnijih karika.

Talentirani strateg Rimljana tako će morati pronaći balans između pokrivanja sredine i krila, jer Manchester je već nebrojeno puta pokazao da zna pobjeđivati neovisno koji mu se dio momčadi(sredina ili krila) zatvori. Tako, sa dupliranim krilima, što je Spaletti prošle godine pokušao, često igrači poput Carricka donesu prevagu.

S druge strane Manchester djeluje bolje no ikad. Prekomandiranje Cristiana Ronalda u napad, pun je pogodak prekaljenog Škota na klupi Manchestera. Ovaj mu je vratio sa 31. postignutim zgoditkom u svim natjecanjima, a tek je sredina ožujka.

U posljednje vrijeme, odsustvom Scholesa, razigrali su se Anderson i Nani pa ovaj put zaista, što je najbitnija razlika u odnosu na prošle sezone, Manchester ima i dugu klupu, cijeli niz kvalitetnih igrača koji mogu uskočiti kada je to potrebno.

Prošlogodišnje ispadanje od Milana, kada je u odsustvu Nistelrooya, kojeg je pustio u Real, Larssona koji se vratio u Švedsku te Sahe koji se ozlijedio, morao igrati Chris Eagles i ini pomladak, naučilo je Fergusona jednu veliku lekciju, lekciju da sa 14 igrača jednostavno ne može otići do kraja u Europi.

Ferguson je to shvatio pa je na početku ove sezone kupio Hargreavesa, Andersona i Nanija, a sada mu se to sve pomalo vraća. Kada se Scholes ozlijedio imao je Andersona, a kada je Giggs pauzirao uskočio je Nani, a oni su tako u posljednjih nekoliko mjeseci skupili veliko iskustvo, nemjerljivo napredovavši.

Nije uopće upitno da li je ovaj Manchester, koji uistinu zna podbaciti(Portsmouth), favorit u ovom dvoboju i možda favorit cijelog natjecanja, no, dojma smo kako su upravo ove momčadi protivnik po mjeri jedno drugome.

Manchester će, ukoliko Spalletti opet zakaže, značajno izbrusiti formu i samopouzdanje za veće ribe poput Liverpoola ili Barcelone, dok je Romi susret protiv Manchestera uistinu najbolji test koji će im pokazati točno gdje se nalaze.

Pokazat će i nama da li je prezentacija sa Santiago Bernabeua revolucionarni napredak toliko hvaljenog stratega, koji će ovom Romom otići do kraja, ili tek slučajnost koju će samodopadno korigirati čudesni Portugalac Cristiano Ronaldo i ostale zvijezde sa Starog Trafforda.

Vedran Buble
Foto:AFP

Pročitajte više