DARIO ŠIMIĆ

Šimić: Često nisam bio prvi izbor kod Ancelottija. On je uvijek bio isti

Foto: EPA

DARIO ŠIMIĆ umirovljeni je hrvatski 46-godišnji nogometaš, koji je najbolje dane karijere proveo u dvama talijanskim klubovima - Interu i Milanu. Za Il Posticipo dao je intervju u kojem je govorio o sinu Roku, napadaču RB Salzburga za čiju je mladu momčad bio najbolji strijelac Lige prvaka mladih, dok istovremeno nastupa za klupsku filijalu Liefering u drugoj austrijskoj ligi.

"Rekao sam mu da gleda snimke Pippa Inzaghija, s kojim sam igrao. Također, preporučio sam mu i gledanje Andrija Ševčenka, Christiana Vierija, brazilskog Ronalda i Kake. Oni su bili prvaci. Roko je rođeni napadač, poručio sam mu da svaki dan izvede nešto izvanredno. Na dobrom je putu", rekao je Šimić o 18-godišnjem sinu.

Šimića su pitali i o ratnom razdoblju koje je proživio. "Neopisivo. Imao sam 14 godina kada su se oglašavale sirene. Avioni su letjeli nad Zagrebom, skrivali smo se u bunkere. Srećom, moj grad nije bombardiran puno puta. Proživio sam rat, znam što to znači. Volio bih da se više nikad ne dogodi, bilo je to strašno", odgovorio je.

"Ancelotti je bio inovator"

"Utakmice Intera i Milana gledao sam na televiziji kao dijete. Sanjao sam o igranju uz Javiera Zanettija, Vierija, Laurenta Blanca, Ivana Zamorana, Roberta Baggia i Alvara Recobu. Serie A je bila najjača liga na svijetu. Sretan sam što sam nosio dres dvaju milanskih klubova", nastavio je Šimić dodavši kako je izgubljeno prvenstvo 2002. najgori trenutak u Interu.

"Ivan Cordoba i ja smo još uvijek odlični prijatelji. On i Zanetti su mi puno pomogli kada sam došao", izjavio je Šimić i rekao kako smatra da je tom Interu nedostajalo sreće. "Imali smo Vierija i Ronalda u napadu, a Marcella Lippija na klupi. Imali smo sve što je bilo potrebno, ali doživjeli smo puno ozljeda. Mogli smo osvojiti puno toga."

U Milanu je proveo šest godina. "Carlo Ancelotti je uvijek bio isti, nasmijan i spreman pomoći. Morao je donositi odluke. Puno puta nisam bio prvi izbor, ali prihvatio sam ga. Bio je i inovator. Sjećam se kada je Andreu Pirla stavio u sredinu terena. Igrali smo napadački nogomet s visoko postavljenim bekovima", prepričao je.

"Najbolje sam igrao s trojicom u zadnjoj liniji, no Ancelotti je preferirao četvoricu"

"Nažalost, često sam bio izostavljen iz prve postave, teško sam pronalazio prostor. Najbolje sam igrao s trojicom u zadnjoj liniji, no Ancelotti je preferirao četvoricu. Izgubio sam svoju poziciju, no adaptirao sam se", smatra.

"Godine 2003., kada se igralo finale LP-a u Manchesteru, čekali smo rođenje sina Roka. A 2007. isto se dogodilo s našim drugim sinom Nikolasom. Oduševljen sam što su rođenja naših sinova nekako povezana s trijumfima Milana."

Liverpool i Real Madrid, koji vodi Ancelotti, večeras igraju finale Lige prvaka. "Mislim da će navijači Milana danas navijati za Ancelottija. On je ispisao povijest Milana. Ancelotti ima čarobni štapić. Nitko nije očekivao da će izbaciti PSG, Chelsea i Manchester City. Mora nam reći što je tajna", komentirao je Šimić i pohvalio rad Paola Maldinija u Milanu, koji je osvojio Serie A nakon 11 godina.

"Prije tri godine nitko nije htio doći u Milan. Sada to više nije tako. Pobjede sve mijenjaju nabolje. To je sportsko čudo", smatra Šimić. "Morali su napraviti promjene jer neke igrače nije bilo moguće toliko platiti. Pobjednički potez bio je dovesti Mikea Maignana, iako je Paolo htio Donnarummu."

"Milan zna da ovo nije dovoljno za LP"

"Milan zna da ovo nije dovoljno za Ligu prvaka. Velika je razlika između njega i engleskih klubova. Ali pokazao je da može već ove sezone u grupnoj fazi", misli Šimić. "Zlatan Ibrahimović je bio vrlo važan zbog mladih igrača. Trebaš igrače poput njega."

 

Pročitajte više