Sjajni vikend u Mariboru: Dva nova zlata i nacionalni rekord Gorana Čolaka

PROTEKLOG vikenda u Mariboru je održan Mad Cup 2010, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama prema AIDA pravilima. Natjecanje je okupilo 40 natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Češke i Slovačke. Iz Hrvatske je sudjelovalo ukupno 14 natjecatelja i natjecateljica iz tri kluba.

Naš najbolji ronilac na dah, Goran Čolak, iz RK Geronimo, i ovoga puta je postavio još jedan nacionalni rekord. U disciplini dinamika bez peraja (ronjenje na dah u daljinu bez peraja) osvojio je zlatnu medalju s preronjenih 175m te time postavio novi nacionalni rekord, oborivši vlastiti nacionalni rekord koji je do sada iznosio 158m.

U disciplini statika Goran je također osvojio prvo mjesto državši dah 8 minuta i 15 sekundi. Odličan rezultat ostvario je još jedan hrvatski natjecatelj, Veljano Zanki sa 7:32min, ali je nažalost diskvalificiran zbog proceduralne pogreške.

Od ostalih naših natjecatelja, Mihaela Romić iz RK Geronimo osvojila je zlato u ženskoj konkurenciji u disciplini statika sa 5 minuta i 16 sekundi, a Karli Fabrio Čubrić iz DPS Zagreb pripala je bronca sa 4 minute i 54 sekunde.

Mario Brčić također iz RK Geronimo osvojio je srebro sa 152m u dinamici bez peraja, a Veljano Zanki iz splitskog kluba KŠR Split u istoj disciplini osvojio je broncu sa 142m. Među ženama, u istoj disciplini srebrnu medalju osvojila je Magda Milas iz RK Geronimo sa 75m.

Ovo natjecanje ostat će zapamćeno po pokušaju obaranja svjetskog rekorda u disciplini dinamika bez peraja za koji se pripremala Dajana Zoretić iz zagrebačkog kluba DPS Zagreb. Pokušala je oboriti rekord kojeg drži Ruskinja Natalia Molchanova, a koji iznosi 160m. Uspjela je preroniti rekordnu udaljenost od 161m, ali je nažalost diskvalificirana zbog neodrađenog površinskog protokola. Ovo je bio prvi puta u povijesti da Hrvatska natjecateljica pokušava oboriti AIDA svjetski rekord.

Mad Cup 2010, održan u Mariboru, drugo je natjecanje ove sezone na kojem sudjeluju hrvatski apneaši, nakon Beograda, održanog 20.veljače 2010. Iduće natjecanje održat će se u Egiptu krajem travnja, a nakon toga slijede nacionalna prvenstva koja su izlučna natjecanja za ulazak u reprezentaciju za Europsko prvenstvo koje će se održati u srpnju.

S obzirom na prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Danskoj, na kojem je Goran Čolak osvojio 1. mjesto u disciplini dinamika s perajama, postavivši novi svjetski rekord s preronjenih 244,6m, i ove godine Goran očekuje zlato s istog natjecanja.

Pročitajte više