"Skrivena strana medalje" - sportska priča koja će vas dirnuti i inspirirati

Foto: Vedran Tolić, Index

U ZAGREBAČKOM kinu Europa sinoć je održana premijera dokumentarnog filma "Skrivena strana medalje" koji govori o sportskoj karijeri i životnoj priči jednog od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijaca Mihovilu Španji.


Film redateljice Antonie Dubravke Carneud prati Španjinu iznimnu plivačku karijeru, ali i donosi njegova razmišljanja o važnim pitanjima kao što su obrazovanje vrhunskih sportaša, život nakon sportske karijere, izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom i ostalih, kao i o obitelji i njegovim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. U filmu su prikazani naporni treninzi koje je Mihovil prolazio svakog dana svoje sportske karijere, kao i njegova borba s bolešću kroz video snimke iz obiteljske arhive. Osim toga, Španja govori i o najtežim trenucima tijekom i nakon završetka karijere te kako se uspio othrvati depresiji i posvetiti se akademskoj karijeri. Više od 400 gledatelja u dvorani kraj filma dočekali je burnim aplauzom.

"Ovo je bila moja 27., možda i najsjajnija medalja, ali bez obzira na sve sportske uspjehe i akademsku karijeru moja poruka nakon ovog filma je da se moramo koncentrirati na ljude, a ne na predrasude", kazao je Španja uz višeminutne ovacije prepunog kina.

Promociji su prisustvovali brojni uglednici iz društvenog i političkog života među kojima i premijer na odlasku Tihomir Orešković, tehnički ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sa svojom zamjenicom Janicom Kostelić, te zlatni veslački olimpijac Valent Sinković.

U filmu su prikazane pripreme uoči odlaska na Paraolimijske igre u Londonu 2012. koje su bile njegovo posljednje sportsko natjecanje. Španja je u Londonu osvojio broncu na 100m leđno što je bilo njegovo četvrto paraolimpijsko odličje nakon tri bronce osvojene u Ateni 2004. Mihovil je u karijeri osvojio i dva svjetska zlata u 50m bazenima, dva svjetska zlaza u 25m bazenima, te četiri zlatne medalje na europskim prvenstvima.

U gotovo 15 godina karijere osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Više puta je izabran za najboljeg hrvatskog sportaša s invaliditetom, dobitnik je državne nagrade za šport "Franjo Bučar" 2004. Karijeru je zaključio nakon POI u Londonu, a u međuvremenu je magistrirao odnose s javnošću i uskoro će otvoriti vlastitu tvrtku.

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju paraolimpijka Ana Sršen i psihologinja Mirjana Krizmanić.

"Rijetko kada ostanem bez teksta, ali danas se to dogodilo. Vrlo je bitno da na ljude gledamo bez predrasuda i da shvatimo da se upornim radom, željom i vjerom u svoje mogućnosti može doći do željenog cilja. Ako će ovaj film promijeniti samo jednu osobu i potaknuti ju na razmišljanje, znači da je polučio uspjeh", dodao je Španja.


"Prezadovoljan sam filmom. Riječ nije bila samo o Mihi, već i o drugim paraolimpijcima. Olimpijski i paraolimpijski sport trebali bi se izjednačiti, što trenutno, nažalost, nije slučaj. Mislim da bi ovaj film trebao potaknuti ljude da dođe do toga. Iako sam za Mihu zbog njegovih sportskih rezultata čuo i prije, upoznao sam ga kada je jednom došao trenirati u moj veslački klub Mladost. Odmah sam shvatio kakva je osoba. Zračio je s tom nekakvom posebnom energijom", rekao je nakon filma hrvatski zlatni olimpijac iz Rija, Valent Sinković.

"Jako cijenim ljude koji imaju snage drugima pokazati svoj put. Svi se mi nalazimo u iskušenjima i problemima, ali rijetki su oni koji imaju snage pokazati nam taj svoj put, bez obzira na to kroz kakve su teške trenutke prolazili. Mihovil je pokazao da se pozitivnijim pristupom i vjerovanjem može prijeći preko tih problema i to je njegova najveća snaga. Iako mu je život otežao stvari, on je s osmjehom prelazio preko svega i sigurna sam da može inspirirati mnoge ljude da iskoriste priliku koja im se pruža", poručila je nakon filma Janica Kostelić.

"Film je fantastičan. Pokazao je veliku muku i veliki trud za sportske rezultate. Ali, mislim da su veća poanta u samom filmu misli Mihovila, njegove majke Kate, Ane Sršen i gospođe Krizmanić. Mislim da smo svi iz kina izašli drukčiji nego što smo bili", rekao je nakon filma Ozren Bonačić, proslavljeni hrvatski vaterpolski stručnjak.

Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, dok je na filmu kao scenaristički suradnik radio Mihovil Španja. Direktor fotografije je Mišo Sorić koji potpisuje i montažu filma, za glazbu su bili zaduženi američki kompozitor Zack Hemsey i Žarko Dragojević, a film je nastao u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o/Croatian Films Ltd.. Razvoj filma ‘Skrivena strana medalja’ podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon zagrebačke slijedi i dubrovačka projekcija koja će biti održana 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran.

 

Pročitajte više