Skupina smrti nogometa: Rumunjska i Francuska odigrale nulu od utakmice

JADAN ti li je svatko tko je morao gledati utakmicu od koje smo naivno očekivali mnogo više, a dobili smo zabarikadirane Rumunje i nemoćne Francuze.

U konkurenciji premijere između Švicarske i Češke i naše muke sa Austrijancima, primat za najgoru dosadašnju utakmicu odlazi prvoj utakmici u skupini C, od koje se toliko toliko očekivalo.

Domenech prihvatio ono što mu je Piturca nametnuo

Nitko ne zamjera Piturci što se branio i preko centra puštao tek Mutua i Nicolaea jer u ovoj skupini će svaki poraz biti koban, a rumunjski izbornik je uz njih, mogao računati i na impresivnog "rumunjskog Olića" Banela Nicolitu. Steauino desno krilo se neumorno zabijalo prema Abidalu, dok je na suprotnoj strani Mutu zadavao probleme Sagnolu.

Cocis, Radoi i Chivu su tvorili neprelazni tid na sredini terena kojeg nije imao tko probiti jer im je Domenech suprotstavio jednako obrambeno "nasađene" Makelelea i Toulalana.

Nije toliko Piturca nadmudrio Domenecha, jer nije ni krio kako će igrati, nego je francuski izbornik propustio postaviti još jednog ofenzivnog veznjaka, primjerice Nasrija, od prve minute.

Malouda i Ribery nisu uspjeli zaobići zid

Domenech je blok kanio zaobići krilnim jurišnicima Maloudom i Riberyjem, ali Malouda je samo dvaput prošao pored Contre, dok je kudikamo uspješniji sa Ratom bio Ribery.

On je jedini bio raspoložen kod Francuske što svakako nije bilo dovoljno protiv čvrste i disciplinirane momčadi odlučne u obrani svoje polovice.

Anelka i Benzema propustili rijetke i dragocjene prilike

Protiv rumunjskog cataneccia nije mogao pomoći ni napadački par za koji se vidjelo "da igra prvi put zajedno", jer Euro ipak nije francusko prvenstvo u kojem caruje mladi Benzema kojem je već natovareno  preveliko breme, a Anelka je prečesto u karijeri bio odsutan kao sinoć.

Igrač koji je promašio odlučujući penal u finalu Lige prvaka je čak imao dvije prilike i jedan izgledan prodor koji je upropastio, a kada je u 60. minuti Benzema traljavo pucao u sjajnoj poziciji po sredini gola na rubu šesnaesterca, vidjelo se da Francuzi neće poentirati. Benzema je i u prvom dijelu mogao bolje opaliti po lopti, ali je vidljivo sputan i tada pomilovao loptu na deset metara od gola, što su Rat i Lobont uspjeli neutralizirati.

Imaju li Francuzi riješenja na klupi?

Ovakav rumunjski bedem ipak nije nemoguće probiti i svakako ćemo ih i u sljedećim utakmicama gledati sa jednako izraženom tendencijom prema natrag, a Francuzi s druge strane moraju ubaciti kreativnog veznjaka i Henryja ili Gomisa umjesto Anelke.

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više