HNL

SLAVEN - RIJEKA 0:2 Rijeka pobjegla Hajduku u borbi za Europu

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

RIJEKA je golovima Franka Andrijaševića u 41. i Josipa Drmića u 69. minuti iz penala pobijedila 2:0 kod Slavena u 34. kolu HNL-a i tako se dva kola prije kraja odlijepila od Hajduka u lovu na Europu. Slaven još uvijek teoretski može ispasti.

Slaven nakon ovog poraza još uvijek može ispasti

Važnu utakmicu u borbi za opstanak i Europu igrali su Slaven i Rijeka. Domaćin nakon današnjeg poraza još uvijek teoretski može ispasti iako dvije utakmice prije kraja ima pet velikih bodova prednosti ispred Istre, koja je na zadnjem mjestu. Ako Istra pobijedi, a Slaven izgubi obje preostale utakmice, iz prve lige ispada momčad iz Koprivnice. Iz Prve HNL ove sezone ispada samo zadnja momčad i nema doigravanja za opstanak.

Rijeka je pobijedila i sada čeka večerašnji derbi za Europu

Rijeka je pak izborila važnu pobjedu u troboju za Europu s Goricom i Hajdukom. Druga i treća momčad iz HNL-a sljedeće sezone igraju Konferencijsku ligu, novo UEFA-ino natjecanje. Osijek je siguran na drugom mjestu, a za treće, samim tim i jedino preostalo europsko mjesto bore se Gorica (59), Rijeka (55) i Hajduk (51 bod). Rijeka sada ima utakmicu više od konkurenata, koji od 20:10 u derbiju kola igraju utakmicu odluke. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Rijeka promašila šest zicera, golman spasio Slaven od katastrofe

Rijeka je zasluženo pobijedila kod blijedog Slavena. Nakon prvog poluvremena vodila je 1:0, ali je promašila čak šest velikih prilika. U 41. minuti Fran Jović je prvo dosudio penal za Rijeku zbog Prcinog igranja rukom, ali je nakon gledanja snimke promijenio odluku i pokazao na korner za goste. Izveo ga je Lončar, a Andrijašević je zabio. Prije toga su Andrijašević, Menalo, Pavičić, Lončar, Capan i Drmić promašivali pred golom ili im je sjajni Filipović branio. 

Slaven je pogodio prečku i to je bilo sve od njega

Grafika: Sofascore za IndexSport

Slaven je u prvom dijelu u jednom napadu imao dvije sjajne šanse. Nakon ubačaja iz kornera Bogojević je iz okreta pogodio prečku. Lopta se od okvira odbila do Prce, koji je u odličnoj poziciji loše zahvatio loptu i poslao je iznad gola. U drugom poluvremenu jedina prilika za domaćine dogodila se nakon pogreške Rijekinog golmana Nevistića, koji je loptu centriranu iz kornera spustio Luliću, a on je s desetak metara i iz velike gužve pucao preko gola. 

Filipović je branio puno toga, ali onda je skrivio penal

Domaćini su definitivno pali u 69. minuti. Pet minuta nakon što je Filipović pravovremeno istrčao s gola i spriječio Menala da zabije, upravo tog igrača je srušio u kaznenom prostoru. Jović prvo nije ništa sudio, ali je nakon pregledane snimke pokazao na penal, koji je u gol za potvrdu pobjede pretvorio Drmić.

Pročitajte više