Slovenija pobijedila Švedsku. Pogledajte situaciju u hrvatskoj skupini za SP

Foto: Hina

SLOVENIJA ima dvije pobjede, Švedska i Finska po jednu pobjedu i poraz, dok je Hrvatska upisala dva poraza u prvom kvalifikacijskom prozoru za Svjetsko košarkaško prvenstvo koje će se održati u Japanu, Filipinima i Indoneziji 2023. godine.

Nakon što je na otvaranju kvalifikacija u dramatičnoj završnici na domaćem parketu izgubila od Slovenije sa 74:76, hrvatska reprezentacija je u drugom dvoboju na gostovanju u Espoou izgubila od Finske sa 71:77. Ponovo nakon neizvjesne završnice. Na koncu su presudile finske trice, čak 14 su ih pogodili domaćini, a četiri naši igrači.

Finsku su do pobjede predvodili Edon Maxhuni s 15 koševa i pet asistencija, Shawn Huff s 14 koševa i 9 skokova te Elias Valtonen s 12 koševa i osam skokova.

U hrvatskim redovima svih 12 igrača se upisalo među strijelce. Bundović je zabio 16 koševa, a Toni Perković i Danko Branković po 10 koševa.

Slovenija bolja od Švedske

U drugom susretu iz ove skupine Slovenija je u Kopru pobijedila Švedsku s 94:86, ostvarivši drugu pobjedu.

Švedska je u prvoj četvrtini imala +9 (24:15), u drugoj također devet razlike (26:17), no domaćin je do poluvremena smanjio na samo dva koša zaostatka (42:44). U trećoj dionici aktualni europski prvaci su stigli do prednosti 67:63. Gosti su u posljednjem periodu poveli 70:67, no domaćin je serijom 12:2 okrenuo rezultat u svoju korist (79:72) i potom obranio vodstvo,

Sloveniju su do pobjede vukli Klemen Prepelič s 30 koševa i osam asistencija te Jaka Blažić s 23 koša i devet skokova. U švedskim redovima najefikasniji su bili Ludvig Hakanson s 21 košem i 14 asistencija te Christopher Czerapowicz s 19 koševa i 11 skokova.

Nakon dva kola Slovenija vodi s četiri boda, Švedska i Finska imaju po tri boda, a Hrvatska je na začelju s dva boda.

Kvalifikacije se nastavljaju u veljači, kada će Hrvatska igrati dvije utakmice sa Šveđanima. Prva je na rasporedu 25. veljače, a uzvrat u Švedskoj je tri dana kasnije.

Europa će na SP u Aziju poslati 12 reprezentacija. U prvom krugu europskih kvalifikacija je osam skupina po četiri ekipe, a tri najbolje iz svake skupine proći će u drugi krug. Važno je napomenuti kako se prenose svi bodovi iz prvog dijela natjecanja.

U drugom krugu formirat će se četiri nove skupine po šest reprezentacija, a tri najbolje momčadi iz svake grupe plasirat će se na svjetsku smotru.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više