Slovenski policajci na nogama zbog dolaska hrvatskih navijača

SLOVENSKA policija je prijateljski dvoboj sa Hrvatskom okarakterizirala kao utakmicu visokog rizika te su tamošnji organi reda pripravni za moguće nerede.

O tome koliko će policajaca osiguravati red na stadionu Ljudski vrt u Mariboru Slovenci ne žele govoriti, ali napominju da će ih biti dovoljno. Pri osiguranju utakmice će koristiti sve raspoložive tehničke mogućnosti, poput snimanja događaja na stadionu iz helikoptera. Slovenci kažu da su se savjetovali i s našom policijom te da očekuju oko 1600 hrvatskih navijača.

Slovenci pušu i na hladno

Policija u Mariboru se prisjeća prošlog srpnja i nereda na utakmici između Maribora i Cibalije na kojoj su se sukobili navijači i na kojoj je ozlijeđeno pet Hrvata. No, to nije jedini incident koji se dogodio kad su igrale reprezentacije ili klubovi Slovenije i Hrvatske. Nedavno su se sukobili navijači Rijeke i Maribora u Slovenskoj Konjici. Tada su ozlijeđena četiri policajca i po jedan navijač sa svake strane. Policija je Armadi zabranila ulazak na stadion jer je za susret doznala u posljednjem trenutku i nije mogla osigurati red na stadionu.

Na utakmici između Hrvatske i Slovenije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo '98., slovenski navijači su trgali sjedalice i bacali ih sa zapadne tribine maksimirskog stadiona. Iste godine su se naši navijači na utakmici u Ljubljani protiv Slovenije potukli s policijom koja je intervenirala nakon što su navijači hrvatske reprezentacije bacali baklje.

Neredi u Kranju zaprepastili javnost

Svi se još uvijek sjećamo i nereda u Kranju, kada je Hrvatska igrala protiv Srbije i Crne Gore u finalu Europskog prvenstva u vaterpolu 2003. Nakon što je naša reprezentacija poražena dio razočaranih hrvatskih navijača se žestoko sukobio s policijom. Incident je izazvala i činjenica što 1500 gledatelja s kupljenim kartama nije bilo pušteno na tribine. Nekoliko policajaca je zadobilo lakše ozljede, a uhićeno je 13 hrvatskih državljana.

M.Pa.
Foto: H.P., AFP

Pročitajte više