SLUŽBENO Katalonski derbi La Lige igra se u Americi, navijači besplatno u Miami

Foto: EPA

LA LIGA je na žestoke prosvjede i prijetnje štrajkom udruženja nogometaša i kapetana klubova zbog selidbe utakmica španjolskog prvenstva u Ameriku odgovorila ponudom koja se ne može odbiti. I to navijačima.

Nogometaši su na profitersku, jednostranu i kako su rekli, skandaloznu odluku vodstva La Lige odgovarali da je usmjerena prije svega protiv navijača španjolskih klubova koji će tako ostati prikraćeni za gledanje utakmica njihovih klubova jer će se one igrati preko oceana, u njima nedostupnoj i predalekoj zemlji. 

Udruženje nogometaša i kapetani klubova kao glavni razlog protiv selidbe La Lige u Ameriku isticali su navijače, a onda je navijačima stigla ponuda za besplatan let do Miamija na utakmicu i natrag

Ali katalonski Sport ne samo što potvrđuje da je definitivno kako će prva utakmica španjolskog prvenstva koja će se igrati u Americi biti katalonski derbi Girona - Barcelona, 27. siječnja u 21. kolu La Lige. Nego i otkriva kakvu zamamnu ponudu navijačima Girone, "domaćina" ovog meča nude španjolski i američki partneri:

Utakmica se igra na Hard Rock stadionu u Miamiju, "objektu s pet zvjezdica i domu Miami Dolphinsa, momčadi američkog nogometa."

Za navijače Girone koji imaju godišnje ulaznice predviđeno je čak 1500 besplatnih povratnih letova za Miami te noćenje u hotelu nakon utakmice. Zainteresirani za ovaj aranžman moraju platiti polog od 600 eura koji će im biti vraćen po povratku iz SAD-a.

Tko ne želi gledati Barcelonu u Miamiju, može to besplatno na Camp Nouu

Oni koji ne žele prevaliti put od Katalonije i Floride i natrag kako bi gledali njihovu momčad protiv Barcelone, dobit će besplatnu ulaznicu za utakmicu istih suparnika na Camp Nouu, koja se igra 23. ovog mjeseca. Osim toga, vratit će im se i 20 posto iznosa koji su platili za godišnju ulaznicu.

Organizatori prekooceanske selidbe utakmica La Lige mislili su i na one koje ne zadovoljava nijedna od ponuđenih opcija. Njima će se propuštanje dolaska Barcelone u Miami, kao i odbijanje kompenzacije u vidu gostovanja kod regionalnog rivala nadoknaditi povratom 40 posto iznosa izdvojenog za pretplatu.

Da bi se sve ovo dogodilo, domaćin meča, a to je Girona, mora dati formalni pristanak da utakmica ne bude na njenom stadionu Montilivi, nego u SAD-u. Dala ga je, a zauzvrat je dobila oko 4 milijuna eura.

Ovaj meč na španjolskom nogometnom kalendaru je između prve i uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa kralja i manje utječe na raspored od utakmice Betis - Barcelona, koja je također razmatrana za selidbu preko Atlantika. 

"Zajednički pothvat"

Podsjećamo, prošlog mjeseca La Liga i Relevent, multinacionalna medijska kuća, objavile su "zajednički pothvat kojem je cilj promicanje nogometa u SAD-u i Kanadi".

"Kao dio dogovora, La Liga planira organizirati igranje prvenstvene utakmice u SAD-u, prve koja bi se igrala izvan Europe", dodaje se u priopćenju u kojem se tada još nije navodilo kada bi se ta prva utakmica mogla odigrati. 

Real i Barcelona nedavno su se vratili s predsezonske turneje po SAD-u, gdje su igrali prijateljske utakmice protiv Milana, Rome, Tottenhama i Manchester Uniteda, na International Champions Cupu, turniru koji organizira Relevent. U srpnju 2017. Barcelona i Real Madrid odigrali su prijateljski El Clasico za koji je stadion Hard Rock u Miamiju bio rasprodan.

Dan nakon ove najave, burno je reagiralo španjolsko udruženje nogometaša. Izdalo je priopćenje u kojem navodi da je protiv odluke da se utakmice španjolskog prvenstva igraju izvan te države, a posebno u SAD-u. Ističe da nogometaše nitko nije konzultirao prilikom donošenja odluke da se La Liga igra preko Atlantika i da je to usmjereno protiv navijača. David Aganzo, predsjednik udruženja, poručio je: "Nogometaši nisu sredstvo plaćanja koje se koristi u poslu u kojem profitira samo treća strana."

"Idemo u štrajk!" Kapetani poručili što će napraviti ako La Liga odseli u SAD

Nakon toga, sa sastanka na kojem su uz njega bili kapetani 14 od 20 klubova La Lige, Aganzo je poslao još radikalniju poruku. "Vodstvo La Lige dovelo nas je do kraja i, ako na sastanku s njima krajem rujan ili na početku listopada ne povuku odluku o igranju utakmica u SAD-u, povući ćemo još odlučnije poteze."

Slijedilo je novinarsko pitanje znači li to da će igrači španjolskih klubova u tom slučaju stupiti u štrajk. Aganzo je ponovio: "Doveli su nas do kraja." Aganzo je rekao da je odluka o beskompromisnom suprotstavljanju igranja utakmica španjolskog prvenstva u Americi jednoglasna i da su za nju glasali svi kapetani prisutni na sastanku: "Ovo je zadnja kap koja je prelila čašu, posljednja u nizu loših odluka na štetu španjolskog nogometa." 

"Svi nogometaši su protiv toga da se prvenstvene utakmice igraju u SAD-u. Iznenađeni su i ogorčeni takvom odlukom i to je jedinstveni stav igrača klubova La Lige", podvukao je predsjednik španjolskog udruženja nogometaša.

"Ovo je samo jedan u nizu nenormalnih poteza La Lige, koja kalendar i satnicu utakmica prilagođava japanskim i američkim televizijskim gledateljima, a ne španjolskim klubovima i navijačima. U klubove nam dovode igrače iz Saudijske Arabije, koja za to plaća La Ligi..."

Istaknuo je da je ovo samo jedan u nizu "nenormalnih poteza La Lige: kalendar i satnice utakmica namještaju se prema potrebama japanskih i američkih televizijskih gledatelja, a ne španjolskih klubova, igrača, navijača i njihovih obitelji... U klubove nam iz razloga koji nemaju veze sa sportom dovode igrače iz Saudijske Arabije, koja za to plaća La Ligi... To nisu normalne stvari i krajnji je čas da kažemo dosta!" grmio je Aganzo.

Pročitajte više