Soccerosi na završnici Azijskog prvenstva

NOGOMETNA reprezentacija Australije postala je prva momčad koja je izborila završnicu Azijskog prvenstva koje će se 2007. godine održati u Maleziji, Vijetnamu, Indoneziji i Tajlandu.

Australija je završnicu izborila nakon što je u dvoboju drugog kola D skupine kvalifikacija pobijedila Kuvajt 2:0. "Soccerosi" su u prvom kolu pobijedili Bahrain 3:1 i nakon dva kola imaju maksimalnih šest bodova čime su i teoretski osigurali jednu od prve dvije pozicije u skupini koje vode na završnicu. Bahrain i Kuvajt nakon dva kola imaju po bod. U toj skupini trebao je nastupiti i Libabon, no zbog ratnih zbivanja u toj zemlji povukao se iz natjecanja.

Australija je je do pobjede protiv Kuvajta došla bez pomoći igrača koji igraju u europskim klubovima, a strijelci su bili Travis Dodd (76) i Sasho Petrovski (87). "Znali smo da će to biti vrlo neugodna utakmica, no srećom u samoj završnici smo uspjeli slomiti otpor gostiju," poručio je privremeni izbornik, Graham Arnold.

Bez prave konkurencije u Oceaniji, Australci su četiri puta zapeli u dodatnim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. To ih je toliko isfrustriralo da su od FIFA-e zatražili da im dozvoli prelazak u Azijsku zonu, što im je koncem prošle godine i odobreno. Australija će tako u idućim kvalifikacijama za SP igrati u Aziji.

Rezultati susreta kvalifikacija za plasman na Azijsko nogometno prvenstvo 2007. godine:


SKUPINA A:

Japan - Jemen 2:0 (Abe 70, Sato 90+1)

Poredak: Japan 6, Saudijska Arabija 6, Jemen, 3, Indija 0 bodova


SKUPINA B:

Južna Koreja - tajvan 3:0 (Ahn 31, Jung Jo-gook 55, Kim Do-heon 81)

Poredak: Južna Koreja 6, Iran 3, Sirija 3, Tajvan 0


SKUPINA E:

Kina - Singapur 1:0 (Shao Jiayi 90-11m)

Poredak: Kina 3, Singapur 3, Irak 3, Palestina 3

SKUPINA F:

Bangladeš - Katar 1:4 (Mohamad Arman 19 / Rizq 6-11m, Lamy 35, Ibrahim 37, 75)

Poredak: Katar 9, Uzbekistan 3, Hong Kong 3, Bangladeš 0

Pročitajte više