EUROPA LIGA

Solskjaer: Zbog njega sam prodao Sancheza i Lukakua. Bila je to dobra odluka

Foto: Guliver Image/ Getty Images

OLE GUNNAR SOLSKJAER riješio se Romelua Lukakua i Alexisa Sancheza ovoga ljeta i tako oslobodio veliki prostor u budžetu Manchester Uniteda koji se odnosi na plaće. Spomenuti dvojac bio je među plaćenijima, a Norvežanin nije bio uvjeren da mu na terenu isporučuju dovoljno u odnosu na to koliko zarađuju.

Zato ih se riješio i poslao u Inter. Od transfera Lukakua zaradio je preko 60 milijuna eura, dok je Sanchez otišao na posudbu, ali je time oslobođena velika količina novca koju Crveni vragovi mogu preraspodijeliti drugima igračima. To su i učinili te su nanizali nekoliko produljenja ugovora i podijeljenih povišica.

S druge strane, mediji su napadali i prozivali Solskjaera da nije doveo adekvatnu zamjenu za otpušteni dvojac, ali nakon sinoćnje minimalne pobjede protiv Astane u 1. kolu Europa lige norveški strateg dobio je još jednom argument kojim je ušutkao sve kritičare.

Solskjaerov miljenik opet oduševio i potvrdio trenerovu odluku da se riješi preplaćenih zvijezdi

Pobjednički zgoditak postigao je Mason Greenwood, Solskjaerov miljenik i tinejdžerska zvijezda Manchester Uniteda koju je Norvežanin zamislio kao zamjenu za Lukakua i Sancheza. Odluka je to koja jasno daje do znanja u kojem smjeru se klub s Old Trafforda misli kretati. Razvitak mladih i talentiranih igrača iz vlastite akademije, preferiranje domaćih naspram stranaca i optimizacija troškova, odnosno sve suprotno od nepromišljenog bacanja novca na zvijezde kao što je Untied to dosad činio.

Solskjaer je 17-godišnjaka već nekoliko puta tijekom ove sezone podvlačio kao izrazito talentiranog nogometaša, uspoređivao s Giggsom, ali svaki put ponavljao je isto: "Ovaj mali je prirodni golgeter, dajte mu vremena i vidjet ćete što zna."

Tako je i bilo sinoć na Old Traffordu. United se dugo mučio, a onda je Greenwood prelomio utakmicu u 73. minuti fantastičnim solo golom. Fred ga je pronašao na desnoj strani, ovaj se driblingom riješio čuvara, a onda poentirao iz izuzetno teške situacije i iz malog kuta poslao golmanu loptu kroz noge za važnu, ali tešku pobjedu svog kluba.

Greenwood je tako postao prvi nogometaš rođen u 21. stoljeću koji je postigao seniorski pogodak za Manchester United. To je samo potvrda i nagovještaj novog smjera u kojem Solskjaer vodi najtrofejniji engleski klub.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimku možete pogledati OVDJE.

Slično kao što je zabio i u predsezonskoj prijateljskoj utakmici protiv milanskog Intera kad je svijet imao prilike upoznati se s njegovim kvalitetama.

"Pokazao je samo djelić onoga što može. Zapamtite ga i očekujte velike stvari od njega u budućnosti"

"Samo ga treba dovesti u suparnički kazneni prostor i nešto će se dogoditi. Sjajna završnica i gol golmanu kroz noge. Naravno da se osjeća prirodno dok igra nogomet, zabija golove, dobro se snalazi u kaznenom prostoru. Kao što sam već i rekao, mali zna udariti loptu kako treba", hvalio je Solskjaer nakon utakmice svog miljenika pa je dodao:

"Večeras je pokazao samo djelić onoga što možete očekivati od njega, a očekujte velike stvari."

Novinari su pitali trenera Uniteda je li bila prava odluka prodati Sancheza i Lukakua.

"Za mene je to bila prava odluka. Zato što sam pritom mislio na klub i na njega. Mislim da će Mason biti od izuzetne važnosti za nas ove sezone. Dosad nije igrao puno, ali dobit će svoje minute i razvijat će se kako treba", dodaje Norvežanin.

Osim Greenwooda, Solskjaer je u Europa ligi odlučio dati priliku još nekim klincima. Tako su u dresu Uniteda zaigrali produkti akademije Tahith Chong, Angel Gomes i Axel Tuanzebe, svi odreda igrači oko kojih Solskjaer planira polagati temelje igre svoje momčadi.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više