Southampton se spasio od ispadanja, Swanseaju treba čudo

Foto: Getty Images/Guliver Image

NE DOGODI li se u zadnjem kolu Premiershipa spektakularni preokret u gol-razlici, Southampton će i sljedeće sezone igrati u Premiershipu.

Momčad Marka Hughesa pobijedila je u odgođenoj utakmici 31. kola Swansea u gostima 1:0 i praktički osigurala ostanak. Jedini gol na utakmici zabio je Manolo Gabbiadini u 72. minuti nakon očajne reakcije domaće obrane.

Fabianski je fantastično obranio udarac Charliea Austina, ali je njegova obrana jako loše reagirala i Gabbiadini je u gužvi u petercu nekako uspio ugurati loptu u gol.

Talijanski napadač ne bi ni bio na terenu da se sedam minuta ranije nije ozlijedio Southamptonov stoper Jan Bednarek. Hrabri Hughes je umjesto braniča u igru uveo napadača i rizik mu se itekako isplatio. Gabbiadiniju je to bio prvi gol nakon 15. listopada, ali vjerojatno jedan od najvrijednijih u Southamptonovoj povijesti.

Tako je Southampton napravio veliki, ključni korak prema ostanku u ligi, a pobjedom protiv Swanseaja je u Championship poslao West Bromwich Albion, koji ispada nakon osam godina. Southampton u zadnjem kolu igra kod kuće protiv Manchester Cityja i ispast će jedino ako protiv prvaka doživi pravi debakl, a Swansea istovremeno natrpa Stoke City što je ipak malo vjerojatno.

Recimo, Swansea bi se spasio u slučaju da pobjedi Stoke 5:0, a Southampton izgubi od Cityja istim rezultatom. Swanseaju u tom slučaju ne bi bila dovoljna pobjeda 4:0 jer bi imao istu gol razliku kao Saintsi, ali manje zabijenih golova.

Saintsi imaju gol razliku -18, a Swansea -27. Velšanima je jedini pravi konkurent u borbi za opstanak Huddersfield. Terriersi imaju tri boda više i utakmicu manje od Swanseaja, ali imaju jako težak raspored do kraja. Sutra će gostovati kod Chelseaja, koji se još bori za Ligu prvaka, a u zadnjem kolu dočekuju Arsenal. Izgubi li Huddersfield obje utakmice, Swansea će se spasiti pobjedom protiv Stokea jer će imati puno bolju gol razliku.

Stoke je ispao prošlog vikenda.

Pročitajte više