SP u veslanju: Zlato američkom osmercu, Hrvati ukupno 11.

POSLJEDNJEG dana Svjetskog veslačkog prvenstva u japanskom Gifuu najviše se očekivala utrka osmeraca. Kod muškaraca su slavili olimpijski pobjednici Amerikanci, dok je kod žena iznenađujuće trijumfirala Australija.

Američki osmerac, kojeg vodi poznati trener Mike Teti, od početka utrke nametnuo je žestoki ritam. Na početku su ih najbolje pratili Rusi i Poljaci. No, kako je utrka odmicala kao najozbiljniji konkurenti Amerikancima izdvojili su se Talijani. U finišu utrke Talijani su dali sve od sebe, ali to ipak nije bilo dovoljno da bi se detroniziralo odlične Amerikance.

Na kraju su se Talijani morali zadovoljiti srebrom i to im je prva medalja u osmercu nakon 18 godina. Bronca je pripala Nijemcima, koji su na prošlogodišnjim OI u Ateni bili četvrti.

Hrvatski osmerac nastupio je u B finalu i bio je peti. To znači da je SP završio kao ukupno jedanaesti od 12 posada.

Kod žena najveće su favoritkinje za zlato bile olimpijske prvakinje Rumunjke, te Amerikanke, koje su u Ateni bile srebrne. Amerikanke su silovito startale i ubrzo su za duljinu čamca bile ispred Rumunjki. Američka posada bila je u vodstvu više od polovice staze, a zatim su u napad krenule Australke, koje su silovitim finišem od 36 zaveslaja u minuti preuzele vodstvo 400m prije cilja. Australke su na kraju prve prošle kroz cilj, a srebro je pripalo Rumunjkama. U posljednjim metrima utrke Nizozemke su pretekle Amerikanke, koje su na kraju ostale bez

 

Pročitajte više