Spahija: Zbog krađe u Kaunasu ostali smo bez četvrtfinala Eurolige

HRVATSKI stručnjak na klupi košarkaša Fenerbahčea Neven Spahija komentirao je u razgovoru za Totalsport ispadanje njegove momčadi iz Eurolige, kao i razloge koji su do toga doveli.

Spahijin klub poražen je u četvrtak na gostovanju kod Valencije 82:68 u posljednjem, 6. kolu skupine H Topa 16 Eurolige i tako ostao bez plasmana u četvrtfinale. Dalje su prošli Olympiacos i Valencia. Za time u Fenerbahčeu mogu posebno žaliti budući su startali u drugu fazu natjecanja s tri pobjede, pa im je pobjeda u svakoj sljedećoj utakmici praktički osiguravala četvrtfinale. Ipak, uslijedili su redom porazi od Žalgirisa (85:84 u produžetku), Olympiacosa (80:65) i već spomenuti od Valencije (82:68).

Četvrtfinale Eurolige ostalo je za Fenerbahče nedohvatljivo. Niste uspjeli proći dalje usprkos sjajnog starta i tri vezane pobjede?

"Iskreno, nakon osvojenog Turskog kupa i Litve (poraz od Žalgirisa, op.a.) pali smo u formi. Pokosile su nas i ozljede nekih važnih igrača. Zaslužili smo proći dalje, tu nema spora. Ali pregazili su nas suci. Tu mislim prvenstveno na utakmicu protiv Žalgirisa u Kaunasu. Kako drukčije objasniti da je sudačka trojka (Christodoulou, Ryzhyk, Boltauzer, op.a.) dosudila za Žalgiris 39, a nama samo 11 slobodnih bacanja. Još smo igrali bez ozlijeđenog Ukića, a utakmica je otišla u produžetak i odlučena je za pola koša. To ne mogu prežaliti. Igrači su dali sve od sebe, njima ne mogu ništa zamjeriti."

Nakon poraza od Valencije na službenoj internetskoj stranici Eurolige osvanula je vaša izjava u kojoj ste rekli da ste "u završnici svega potpuno izgubili vašu filozofiju igre“. Što ste točno pod time mislili?

"Mislim da je ta izjava krivo prevedena. Ja sam zapravo rekao da ne igramo niti blizu onoga što smo igrali prije. Bilo je to neminovno uslijed ozljeda i svega. Ali ponavljam, da nije bilo Kaunasa, mi bismo bili gdje smo trebali biti, u četvrtfinalu. To se pokazalo presudnim. Mi smo tijekom sezone pobjeđivali Barcelonu i Olympiacos u gostima, igrali smo kvalitetno, imali smo rezultate. A sad se trebamo podići. Na nama je da si vratimo samopouzdanje i krenemo dalje."

Koju biste utakmicu izdvojili kao najbolju euroligašku ove sezone?

"Pobjedu nad Olympiacosom u Pireju. Velika je i pobjeda protiv Barcelone, ali pobjeda od 14 razlike (84:70) nad tako jakim klubom u Topu 16 ipak je posebna kategorija."

Da li je ispred vas uoči sezone postavljen kakav imperativ vezan uz Euroligu?

"Gledajte, ja se nalazim u kategoriji onih trenera koji sam sebi nameće imperative. Ne treba meni predsjednik kluba to posebno naglašavati. Ja sam želio plasman u četvrtfinale, želio sam i više. Mojim dolaskom u klub dosta se promijenilo. Ne bih želio komentirati kako je bilo prije, ali promjene i pomaci su očiti. Eto, od najnegledanije momčadi postali smo najgledanija sa 16.000 gledatelja na svakom susretu."

Kako ste zadovoljni učinkom hrvatskih reprezentativaca Marka Tomasa i Roka Lenija Ukića u dosadašnjem dijelu?

"Ma prezadovoljan sam. I Marko i Roko ostavili su veliki pečat. Ali su pali na kraju kao i ostatak momčadi. Nažalost, mi nismo u šest mjeseci uspjeli stvoriti superiornu momčad koja će dobiti svakoga i zato je blamaža u Litvi u režiji trojice sudaca bila presudna", zaključio je Spahija.

Pročitajte više