Španjolci bez šanse u Spaladiumu: Hrvatska izborila rukometni Euro u Srbiji!

POBJEDOM protiv Španjolske 23:21 hrvatska rukometna reprezentacija izborila je nastup na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012.

Drugi put u tri dana Hrvatska je tukla treću reprezentaciju svijeta - nakon 24:26 u Ciudad Realu brončani sa SP-a u Švedskoj nadmoć su igračima Slavka Goluže morali priznati i u krcatoj Spaladium Areni. "Da su ovako igrali u Švedskoj", zaustit će mnogi nakon dvostrukog okršaja sa Španjolcima, a mi bismo dodali i da su vratari bili na takvoj razini, jer Marin Šego je u dvije utakmice uspio nadmašiti ponajboljeg svjetskog golmana (danas je obranio 13 od 30 lopti).

Atmosfera sputala naše

Nakon utakmice u četvrtak španjolski izbornik Valero Rivera žalio se na suđenje, ali danas je od češkog para imao i više nego korektnu arbitražu. Horaček i Novotny apsolutno nikakvog utjecaja nisu imali na rezultat i svoj su posao odradili solidno, ali su u dosta situacija izazvali gnjev Spaladiuma kada su loptu vraćali na devet metara poslije prekršaja Španjolaca za koje bi isključivo sedmerac bio primjerena kazna.

Od prve je minute bilo očito da su naši bili impresionirani publikom, u dvorani gdje su na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine upisali svih pet pobjeda u skupini, također nošeni odličnom atmosferom.

Španjolci se počeli raspadati krajem prvog poluvremena

Za razliku od prve međusobne utakmice u ovoj pobjeda Hrvatske nije dolazila u pitanje. Izuzev samog starta utakmice u kojem je naša reprezentacija zaostajala dva gola u dva navrata (0:2, 4:6), ostatak je susreta prošao u boljoj igri Hrvatske koju je nosila sjajna splitska publika. Tako su golom Jakova Gojuna u 19. minuti naši prvi put poveli (8:7), a Golužine minute odmora u završnici prvog dijela naši su se odvojili na tri gola viška (15:12).

U nastavku najveću smo prednost imali u 47. minuti kada je na semaforu stajalo 22:16. U samoj završnici došlo je do određenog opuštanja u našim redovima, ali su sjajni vratari Šego i Blažičko spriječili bilo kakvu neizvjesnost oko pobjednika.

Najefikasniji u redovima hrvatske reprezentacije bio je Drago Vuković s 5 golova, slijedili su ga Domagoj Duvnjak i Ivan Čupić sa po četiri gola. U španjolskim redovima Canellas se u listu strijelaca upisao tri, a Aguinagalde tri puta.

Kvalifikacije za EP rukometaša 2012. godine, 4. kolo, 2. skupina:

Hrvatska – Španjolska 23:21 (15:12)

Rumunjska – Litva 25:27

Redoslijed: 1. Hrvatska 8, 2. Španjolska 4, 3. Litva 4, 4. Rumunjska 0

Pročitajte više