Španjolska strahovlada: Hoće li treću godinu zaredom osvojiti i Ligu prvaka i Europa Ligu?

Foto: Getty Images / Guliver Image

PRIMERA drži primat u Europi već neko vrijeme, sada više nema nikakve dvojbe, jer španjolski klub sigurno će treći uzastopni put osvojiti Ligu prvaka, a isto je itekako moguće i u Europa Ligi.

Aktualna sezona i ishodi polufinalnih utakmica LP, kao i rezultati prvih susreta poluzavršnice EL, potvrdili su očito posljednjih godina, Španjolcima nitko od klubova iz ostalih europskih zemalja ne može prići ni blizu tamo gdje se najbolje vidi snaga u kontinentalnim okvirima: U europskim kupovima, gdje klubovi iz raznih zemalja međusobno odmjeravaju snage.
 
Talijani, Francuzi, Englezi, Nijemci ne mogu im niti prići 
 
Talijani već odavno nisu sila u Europi, Francuza osim katarskog PSG-a nema nigdje, Englezi više ni sami sebi ne tepaju da imaju najjaču svjetsku ligu, jer se netočnost te teze posljednjih godina potvrđuje u eurokupovima, dok bi se za potpunu njemačku renesansu Bayernu i Borussiji trebao pridružiti još barem jedan klub.
 
Španjolci za to vrijeme doslovno rasturaju, kako u Ligi prvaka, tako i u Europa Ligi, što se najbolje vidi po rezultatima u dvije prethodne sezone i ovoj aktualnoj:
 
Barcelonin trijumf u sendviču dva madridska derbija u finalu Lige prvaka
 
U najjačem natjecanju 2013/14 u finalu su čak ne samo španjolsko, nego i madridsko finale igrali Real - Atletico 4:1. Prošle godine u finalu je Barcelona slavila protiv Juventusa, ali u polufinalu je bio Real, kojeg je Juve spriječio da odmah nakon Derbi madrilena, u finalu LP igra i Clasico. Ali zato ove godine, opet u finalu gledamo reprizu madridskog derbija.
 
Sevilla na pragu trećeg uzastopnog finala Europa Lige, gdje bi za novi naslov mogla igrati protiv Villarreala
 
Europa Ligu 13/14 osvojila je Sevila pobjedom nad Benficom, ali je prethodno u polufinalu eliminirala još jedan španjolski klub, Valenciju. Sevilla je prošle godine obranila naslov trijumfom protiv Dnipra. Danas ćemo saznati finaliste ovosezonske EL, a dva španjolska kluba na uzvrate dolaze s itekako aktivnim rezultatima; Villarreal kod Liverpoola brani 1:0 iz prve utakmice, dok Sevilla na domaćem terenu čuva 2:2 iz prvog meča kod Šahtara. 
 
Ali ono što je fascinantno i dodatno dokazuje kolika je španjolska dominacija je sljedeći podatak: Ove sezone jedini kojima je uspjelo izbaciti španjolske klubove iz oba europska kupa su drugi španjolski klubovi!
 
Španjolce iz euro-kupova mogu izbaciti jedino Španjolci
 
U Ligi prvaka tri su bila u četvrtfinalu, gdje je Barcelona ispala tako da ju je eliminirao Atletico, kako bi se nakon toga našao u još jednom španjolskom duelu, ovaj put u finalu s Realom.
 
Sevilla je na korak do trećeg uzastopnog finala Europa Lige došla preko trećeg mjesta u LP, a u nokaut fazi EL također su predstavnici Primere jedini mogli izbaciti jedni druge i to u velikim dramama: Athletic Bilbao u osmini finala Valenciju zbog gola u gostima, da bi zatim Baski u četvrtfinalu ispali od kluba iz Andaluzije tek na penale.
 
A tek nas čeka novi madridski derbi u finalu Lige prvaka, dok su Sevilla i Villarreal blizu još jednog španjolskog završnog obračuna, ali u Europa Ligi.

Pročitajte više