Spust definitivno odgođen, trebao ga otvoriti Ivica Kostelić

UTRKA spusta skijaša na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru odgođena je zbog vremenskih uvjeta koji su uništili stazu, objavila je Međunarodna skijaška federacija (FIS).

Visoke temperature, te kiša i snijeg koji su padali posljednjih dana prilično su uništili stazu u Whistleru, pa organizatorima nije preostalo ništa drugo nego da utrku odgode. Novi datum njezina održavanja još nije objavljen. Takav je rasplet događaja još ranije najavio šef utrke Günther Hujara, poručivši kako ne postoji šansa da se utrka održi ukoliko staza bude u jednakom stanju kao u petak. Budući da se ništa nije promijenilo, otprilike sedam sati uoči početka, utrka je i službeno odgođena.

A natjecanja alpskih skijaša, kad vremenske prilike to napokon dopuste, otvorit će naš Ivica Kostelić. Najbolji hrvatski skijaš ima startni broj 1 za utrku spusta, a da početak skijaških natjecanja bude potpuno u hrvatskim bojama pobrinut će se i Natko Zrnčić-Dim koji će se niz stazu spustiti treći. Između naših se aduta ugurao Austrijanac Hans Grugger. Treći hrvatski predstavnik Ivan Ratkić ima startni broj 52.

Podsjetimo, natjecanja su u nedjelju trebale otvoriti i skijašice utrkom superkombinacije, ali i ona je odgođena jer nije održan nijedan trening spusta. Večeras su tako nešto prije 21 sat hrvatski skijaši trebali bi imati svoj debi na Zimskim Olimpijskim igrama u Vancouveru, iako su realno uvjeti na stazi daleko od idealnih. Naime, skijaši su do sada uspjeli održati tek jedan trening, što je minimalni uvjet da se utrka može održati.

Osim toga, kiša i visoke temperature su od staze napravili "bljuzgu" i ako se nešto drastično ne promijeni u sljedećih nekoliko sati, muški spust bit će odgođen. "Ako staza ostane u stanju u kakvom je sada, sigurno je da neće biti spusta", potvrdio je direktor utrke Günther Hujara.

Ivica Kostelić na treningu je bio 29. Najbolji hrvatski skijaš za najbržim Austrijancem Michaelom Walchhoferom zaostao je 1.85 sekunde. Natko Zrnčić-Dim je uz minus od 2.61 sekunde bio 42., dok je Ivan Ratkić zauzeo 65. mjesto sa zaostatkom 6.21. "Snijeg je vrlo čudan, na trenutke mi se čini da skije dobro drže stazu, a onda odjednom prokližem. Zadovoljan sam kako sam odradio skokove", rekao je Kostelić.

Od hrvatskih sportaša danas svoj olimpijski put počinje i biatlonka Andrijana Stipaničić-Mrvelj. Dvadesetdevetgodišnjoj Riječanki ovo će biti prvi nastup na Olimpijskim igrama, a najbolje rezultate ostvarila je krajem 2007. i početkom 2008. godine, kada je bila 23. na 15 kilometara i 29. na 7,5 kilometara sprint na Europskom prvenstvu u Banskom u Bugarskoj. Upravo je večeras na rasporedu sprint na 7,5 kilometara. Start je zakazan za 22 sata..

ZOI: Kostelić drugi, Zrnčić-Dim osmi favorit superkombinacije

Internetska kladionica Sportsbetting.com odredila je koeficijente na superkombinacijsku olimpijsku utrku skijaša koja bi se u utorak trebala održati u Whistleru.

Najveći je kandidat za zlato Austrijanac Benjamim Raich, čija je pobjeda procijenjena na koeficijent 6. Slijedi Kostelić sa 6.5, ispred Švicarca Carla Janke sa 7. Na pobjedu Natka Zrnčića-Dima koeficijent iznosi 16.

Sportbetting, favoriti muške superkombinacije na Olimpijskim igrama:

1. Benjamin Raich 5/1

2. Ivica Kostelic 11/2

3. Carlo Janka 6/1

4. Bode Miller 13/2

5. Silvan Zurbriggen 11/1

6. Aksel Lund Svindal 11/1

7. Marcel Hirscher 13/1

8. Natko Zrncic-Dim 15/1

9. Ted Ligety 17/1

10. Romed Baumann 22/1 ...

Pročitajte više