Srbija slavi cara Dušana, autora svih njenih 10 zadnjih golova

Foto: Guliver Image/Getty Images

AUSTRIJA je u kvalifikacijama za SP pala u Beogradu kod Srbije koja je pobijedila 3:2, a nakon što je Aleksandru Mitroviću namjestio golove za 1:0 i 2:1, sam je zabio za treće i konačno vodstvo domaćina.Dušan Tadić (27), lijevo krilo Southamptona, u Srbiji je procvjetao pod izbornikom Slavoljubom Muslinom, jer potpisao je svih posljednjih 10 golova srpske reprezentacije u prijateljskim i kvalifikacijskim utakmicama.

Tadićev briljantni niz od četiri gola i šest asistencija za sve srpske zgoditke u posljednjih pet utakmica, počeo je u svibnju u prijateljskoj utakmici protiv Izraela, kada je po ulasku s klupe zabio golčinu za pobjedu njegove momčadi 3:1.

Nastavio je u spariranju Rusiji pred Euro, kada je igrajući od početka namjestio jedini gol Srbije u remiju 1:1.
 
Tadić je sjajnu formu i potpisivanje baš svih golova njegove reprezentacije potvrdio i tamo gdje je neusporedivo bitnije; na službenim, kvalifikacijskim utakmicama za SP, koje je Srbija otvorila domaćim remijem s Irskom (2:2) u kojem je prvo  62. minuti namjestio Filipu Kostiću gol za 1:1, da bi sedam minuta kasnije iz penala postigao gol za vodstvo njegove reprezentacije.

Prije četiri dana Srbija je u drugoj utakmici kvalifikacija za SP pobijedila kod Moldavije 3:0. Tadić je asistirao Kostiću i Branislavu Ivanoviću za prva dva gola, a zatim je sam postigao treći.
 
Konačno, kao što smo već napomenuli, na jučerašnjoj utakmici s Austrijom u Beogradu, opet je namjestio prva dva gola Srbije, a treći zabio. Naravno, sada je njegov učinak, premda jednak onom iz Moldavije par dana ranije, bio daleko važniji, jer dvije asistencije i gol upisao je protiv puno težeg protivnika i jednog od favorita za prolazak skupine.

Kada je riječ o prolasku grupe, odnosno plasmanu na veliko natjecanje, Srbija to čeka još od 2010. i SP-a u Južnoj Africi, pa sada susjedi nade da će izboriti SP u bratskoj Rusiji, poolažu upravo na Tadića, čiji golovi i asistencije su ih doveli na vrh tablice kvalifikacijske skupine, isprd Irske, Walesa i Austrije.

Pročitajte više