Srna: Uzvrat protiv Rome je povijesna utakmica za ukrajinski nogomet

ŠAHTAR, koji nikada nije izborio nokaut fazu Lige prvaka, ima večeras lijepu priliku iz natjecanja izbaciti Romu i plasirati se u četvrtfinale. Prvi ogled, odigran na  Olimpijskom stadionu, završio je 3:2 pobjedom ukrajinske momčadi koja će u utorak stečenu prednost pred svojim navijačima pokušati i obraniti.

> Za njih napad nije "najbolja obrana" nego jedini cilj

"Nedopustivo je pomisliti da je zadatak obavljen. Ipak, šansu, i to lijepu, imamo. Mislim da će uzvrat protiv Rome biti povijesni događaj kako za klub, tako i za ukrajinski nogomet."

"U Rimu smo pobjedu zaslužili, ostvarili smo ondje ono što smo priželjkivali. Dobro smo proučili suparnika što je bio i ključ pobjede. U rimskoj utakmici su svi Šahtarovi nogometaši pokazali tko su i što su, a sada kvalitetu moramo potvrditi i u Donjecku. Uopće ne sumnjam da nas očekuje teška utakmica", najavio je ogled protiv Rimljana Šahtarov kapetan Darijo Srna.

Lucescu: Roma se vraća Spalettijevom stilu

Premda njegovoj momčadi pobjeda nije nužna za plasman dalje, Srna inzistira na tome da će momčad nošena publikom pratiti filozofiju napadačkog nogometa svog trenera Mircee Lucescua. Osim toga, Šahtar na Donbas Areni nije poražen osamnaest uzastopnih utakmica u svim natjecanjima, što je brojka na koju su igrači domaće momčadi ponosni i koju će pokušati dodatno uvećati.

"Tražit ćemo pogodak od samog početka utakmice, domaćini uvijek više napadaju od gostiju. Mislim da ćemo zaigrati ofenzivno", najavljuje kapetan Šahtara. Inače, posljednji europski domaći poraz Šahtar je pretrpio 22. listopada 2008. godine kada ga je 1:0 svladao Sporting.

"Momčad je spremna za borbu, teren je u odličnom stanju, pobjeda nam je jako važna", rekao je trener Šahtara Mircea Lucescu i nastavio:


"Otkada je Romu preuzeo Montella, osjećam kako se vraćaju stilu igre iz vremena Spalletija. Znam kako teže napadačkoj igri, igrali smo protiv njih prije pet godina. Izostanak Cassettija i Meneza (suspenzije, op.a.) neće ih oslabiti, imaju dovoljno vrhunskih igrača."

Montella: Optimističan sam

Rimljani na uzvrat sa Šahtarom dolazi s novim trenerom, legendarnim bivšim napadačem "Vučice", Sampdorije i talijanske reprezentacije Vincenzom Montellom.

"Želimo i možemo pobijediti, zato dolazimo u Donjeck. Protivnik je dobro organiziran, ne smijemo im dopustiti da igraju kako žele. Vrlo sam optimističan", rekao je Montella.

Ukrajinci su posljednji put u Donjecku Romu svladali 1:0 u skupini Lige prvaka prije pet godina. Srna je jedan od nekoliko igrača koji su i tada igrali. Zanimljivo, Eduardo da Silva već ima iskustva s izbacivanjem Rome. Prije dvije godine je na Olimpicu igrao za Arsenal kada su Englezi izgubili 1:0, ali na penale izborili prolaz dalje. Eduardo je bio jedini kojemu je vratar Doni obranio udarac s bijele točke.

Sva tri talijanska predstavnika u gostima love zaostatak

Roma, Inter i Milan u Ligi prvaka ne brane samo obraz talijanskog nogometa, nego i četvrto mjesto za klub iz Serie A u tom natjecanju nakon što ih je ozbiljno ugrozila Bundesliga.

Sva su tri talijanska predstavnika završila na drugom mjestu svojim skupinama, a u prvim utakmicama upisali su poraze na domaćem terenu. Težak posao ih zato čeka u uzvratima, a upravo Roma ima najteži zadatak jer je na Olimpicu primila tri pogotka. Inter je poražen od Bayerna 1:0 na stadionu na kojem tjedan dana ranije od Tottenhama istim rezultatom poražen i Milan. Jedan jedini put u povijesti Lige prvaka kada je momčad u nokaut-fazi prošla nakon domaćeg poraza u prvoj utakmici bilo je 1996., a tada je Ajax u uzvratu slavio 3:0 kod Panathinaikosa. Grci su u Amsterdamu pobijedili sa 1:0.

Pročitajte više