Srpski menadžer kupovao suce s 300 eura i ocjenama u novinama

Foto: Twitter

DEJAN VELJKOVIĆ jedan je od glavnih osumnjičenika u aferi "Čiste ruke", skandalu koji potresa belgijski nogomet.

Pravosudni organi sumnjiče ga za namještanje utakmica, kao i za korupciju i pranje novca. Zbog njega je priveden i saslušan trener Club Bruggea Ivan Leko. 

Današnja izdanja belgijskih medija prepuna su natpisa o Dejanu Veljkoviću, nogometnom menadžeru koji je godinama unatrag navodno ilegalnim radnjama ordinirao belgijskim nogometom.

Kupovao suce i vrbovao novinare

Temeljem svojih pouzdanih izvora, nizozemski Telegraph opisuje Veljkovićev opus djelovanja.

"Napravio je sve što je u njegovoj moći kako bi prošle sezone spasio svoj omiljeni klub Mechelen od ispadanja. Obratio se uglednim belgijskim sucima Sebastienu Delferiereu i Bartu Vertentenu, koji su također predmet policijske istrage", piše Telegraph i tvrdi kako su suci vrlo brzo pali pod Veljkovićev utjecaj. Osobito Sebastien Delferiere.

Dejan Veljković, poput kakvog mecene, donirao mu je novac za razvoj nogometne akademije i plaćao mu putovanja. Uz vrbovanje novinara kako bi u izvještajima dodjeljivali što veće ocjene, čak mu je sređivao i popuste na kupnju automobila od tek 300 eura što je potvrdila jedna autokuća.

U vrijeme ozljede Sebastiena Delferierea, dosadašnje istrage potvrđuju kako je srpski posrednik usko surađivao i s Bartom Vertentenom. I njemu je novčano bio naklonjen, pa je stoga Bart Vertenten navodno svojim pristranim suđenjem uvelike utjecao da Veljkovićev omiljeni klub Mechelen ne ispadne iz lige.

Sve zbog Mechelena

Het Nieuwsblad ide i dalje u osudama, pa Dejana Veljkovića optužuje kako je koruptivnim koracima pokušao podmititi stručni i igrački stožer Waasland Beverena kako bi Mechelen bio osiguran od ispadanja.

Međutim, Mechelen uoči posljednjeg prvenstvenog kola nije ovisio samo o sebi. Ovisio je i o ostalim klubovima i ishodima njihovih međusobnih utakmica. Premda bodovno izjednačen s Eupenom, Mechelen je zbog lošije gol-razlike na koncu protekle sezone ispao iz prve lige. Dokažu li se sumnje, na Mechelen bi mogla biti bačena neisperiva ljaga. Kao i na Dejana Veljkovića.

Pročitajte više