Srpski navijači se ograđuju od incidenta u Estoniji: To su napravili ruski nacionalisti

"ORLOVI", službeni klub navijača srpske nogometne reprezentacije, ogradio se od incidenta koji se dogodio na kvalifikacijskoj utakmici za Euro između Estonije i Srbije u Tallinu. Međutim, za provokacije navijača krive predsjednika srpskog nogometnog saveza Tomislava Karadžića.

Video: Srpski navijači koji su razvili četnički slogan u Estoniji izbačeni sa stadiona i uhićeni

"Predstavnika "Orlova" nije bilo u Estoniji, a problemi koji su se tamo desili samo su još jedna potvrda da bi Karadžić trebao podnijeti ostavku.  Imamo informaciju da su nerede pravili ruski nacionalisti zbog političkih razloga, a to može samo odgovarati Karadžiću, jer smo sigurni da bi volio da nas Uefa izbaci iz kvalifikacija zbog incidenata" izjavio je Boban Bogdanović, tajnik "Orlova".

Karadžić: Nemamo veze s ruskim navijačima!

Na ulaznicama za susret Estonija - Srbija pisalo je: "Zabranjen ulaz srpskim navijačima u skladu sa odlukom Uefe." Estonci su tako željeli sa sebe skinuti odgovornost za Srbe na tribinama.

"Delegat nam je na poluvremenu skrenuo pažnju na dvojicu momaka sa srpskom zastavom, mi smo mu rekli da FSS nema veze sa njim, a oni su kasnije protjerani sa tribina. Kasnije smo provjerili i saznali da je riječ o Rusima, a ne o srpskim državljanima" izjavio je Tomislav Karadžić, za Alo!, uz napomenu da ne očekuje kaznu, ali da je sam čin delegata potvrda da se oko FSS steže obruč Uefe.

"Nema osnova za kaznu, jer FSS nije vodio navijače u Talin. Čak i da je netko otišao u vlastitoj režiji, nije bilo incidenata, bakljade, nacionalnih i vjerskih uvreda."

Ruski i srpski navijači u Tallinu su ušli na tribinu, ali ih je ubrzo izbacila i uhapsila estonska policija. 73 navijača privedeno je u policiju i svi su pušteni nakon informativnog razgovora, a do sukoba je došlo kada su policajci probali sa ograde skinuti srpsku zastavu, što im Rusi nisu dozvolili. Od 73 privedenih navijača, njih čak 63 je iz Sankt Peterburga, a desetorica iz Moskve.

Prema službenom objašnjenju policije, navijači srpske reprezentacije nisu željeli dopustiti da ih legitimira i tu jer nastao problem, Podsjećamo, Estonce je dodatno provociralo skandiranje: "Srbija, Rusija". Osim Rusa, na tribinama "Le Coq arene" bili se i Srbi koji žive i rade u Rusiji.

Pantelić: Kome smeta bratstvo Srba i Rusa?!


Napadač srpske reprezentacije Marko Pantelić ogorčen je tretmanom srpskih i ruskih navijača u Estoniji:

"Koliko znam, nije bilo nikakvog incidenata: Tuče,lomljenja inventara,  vrijeđanja. Navijači su izbačeni sa stadiona samo zato što su istakli transparent koji govori o bratstvu srpskog i ruskog naroda. Ako se policija bivše republike SSSR našla prozvanom, šta onda treba raditi na našim utakmicama u Bosni, Hrvatskoj?"

Pročitajte više