marin čilić

Srušio je Ljubičića u najluđem meču u povijesti, a sad vraća Čilića u vrh

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRIJE nekoliko dana napravili smo veliki intervju s Marinom Čilićem, a jedno od pitanja koje smo mu postavili odnosilo se na loš ulazak u sezonu te drastičan pad na ljestvici. Marin nakon dugo vremena nije najbolji hrvatski tenisač. Tu je ulogu preuzeo Borna Ćorić. Čilić nam je kazao kako planira podići formu, vratiti se u vrh, a dodao je kako planira svoj stručno stožer pojačati novim trenerom.

''Najprije me poremetila ozljeda koljena, zatim sam imao nešto teže ždrjebove, a i u samom trenažnom procesu sam sa svojim timom možda pogriješio u nekim stvarima. Kroz treninge moram pronaći način kako doći do bolje forme, a plan mi je ojačati i stručni stožer i osvježiti tim možda s još jednim trenerom. Možda baš tu dobijem dodatan impuls'', rekao je Čilić. Što je najavio, to je ispunio.

Čilić je na svom twitter profilu podijelio vijest da je novi član njegova stožera Wayne Ferreira, 47-godišnji bivši tenisač iz Južnoafričke Republike. Nekada svjetski broj jedan u juniorskim parovima i šesti u pojedinačnoj konkurenciji, trebao bi pomoći u podizanju Marinove forme pred Wimbledon. Iako je igrao četvrtfinale Wimbledona 1994. godine, najbolji rezultat na Grand Slam turnirima ostvario je u Australiji, gdje je 1992. i 2003. igrao polufinala.

Ovaj Južnoafrikanac nikad nije pripadao samoj kremi svjetskog tenisa, no znao je biti jako nezgodan i nerijetko je skidao skalpove najvećima. Na svojoj su koži to jako dobro osjetili i hrvatski tenisači. Goran Ivanišević je sedam puta u karijeri igrao protiv Ferreire i ima četiri pobjede i tri poraza. Ivan Ljubičić se pet puta susreo s Ferreirom i čak je četiri puta izgubio. Jedan od tih poraza je epski i smatra se jednim od najluđih u povijesti tenisa.

Ljubičić i Ferreira su 2002. igrali treće kolo Australije, a hrvatski tenisač imao je dobiven meč. Vodio je 2:0 u setovima i imao je 5:1 u trećem setu. A onda se dogodio najspektakularniji preokret u povijesti australskog Grand Slama. Ferreira je najprije izjednačio na 5:5, a onda je u tie-breaku uzeo set. Ljubičić se nakon toga raspao, prestao je igrati, a Južnoafrikanac je u preostala dva seta slavio s 6:3 i 7:5.

''Kod 5:1 stvarno nisam vjerovao da imam ikakve šanse, međutim, on je sve više počeo griješiti, a meni je počelo sve ulaziti. Tada sam shvatio da imam šansu. Naravno da sam imao puno sreće, ali i Ljubičić me vratio u život'', rekao je Ferreira nakon tog ludog meča za BBC.

Pročitajte više