TRANSFERI

Što ako Perišić šokira izborom? Stvorit će se strahovito moćan napad

PRED Juventusom je rekonstrukcija. Ove sezone torinski je klub osvojio četvrto mjesto u Serie A, izgubio u finalima kupa i superkupa te ispao u osmini finala Lige prvaka od Villarreala. Prvi put nakon 11 godina Juventus je odigrao sezonu bez trofeja pa su se na Allianz Stadiumu upalili alarmi.

Točnije, Juventus od siječnja projektira momčad za sljedeću sezonu pa je zbog toga promijenjen centar projekta. Glavna zvijezda kluba od ove je godine srpski centarfor Dušan Vlahović, kojeg je Juventus Fiorentini platio 75 milijuna eura. Zbog toga u klubu nema mjesta za Paula Dybalu, koji je jučer u suzama odigrao svoju posljednju utakmicu za Bianconere u Torinu.

Juventus mašta o Di Mariji i Perišiću

Dybala odlazi po isteku ugovora i umjesto njega, za otprilike jednaku godišnju plaću od sedam milijuna eura, Juventus dovodi Angela di Mariju (34) iz PSG-a. Trener Massimiliano Allegri želi hitno osvježiti vezni red i ofenzivu. Poznato je kako taj trofejni talijanski trener izuzetno cijeni igrače preko 28 godina jer ih smatra kompletno zrelima. Staroj dami su za sljedeću sezonu prijeko potrebni prodorni i fizički moćni krilni igrači kako bi do izražaja mogao doći i Vlahović.

Zbog toga ne iznenađuje interes Juventusa za Ivana Perišića (33), kojeg može dovesti besplatno iz Intera. I Perišiću, kao i Di Mariji, istječe ugovor. Stara dama je hrvatskom ofenzivcu navodno ponudila šest milijuna eura po sezoni, a za njega će se boriti s Chelseajem. 

Upitno je hoće li Perišić izabrati Juventus, najljućeg Interovog rivala, kad se zna da godinama mašta o igranju u Premier ligi. Ipak, mašta i Juventus o moćnoj ofenzivi, a Perišić mu je u tim zamislima prijeko potreban. Za nogometni svijet Perišićev bi transfer u Juve predstavljao šok kad se zna koliko je ove sezone važan igrač za Inter. Veliki plus Juventusovoj ofenzivi je oporavak Federica Chiese, vjerojatno nove desetke kluba.

Vlahović je glavna faca u napadu. Čeka se Chiesa

Chiesa je u siječnju potrgao križne ligamente koljena i trenutno se oporavlja. Trebao bi zaigrati početkom jeseni. U Juventusu se nadaju kako će od njega dobiti jednako kvalitetan nogomet kao i prije ozljede, posebno nogomet kakav je igrao na Europskom prvenstvu prošloga ljeta kada je s Italijom osvojio zlato.

Ispred potencijalno opasnog napadačkog trojca sigurno će se naći Vlahović. Konkurenciju nabrojanim zvijezdama činit će Moise Kean i Kaio Jorge, a Allegri na poziciji desnog krila može koristiti i Juana Cuadrada. Federico Bernardeschi bi mogao besplatno napustiti klub. Juve gubi vjerojatno i Alvara Moratu, kojem završava dvogodišnja posudba iz Atletico Madrida.

Pogba najveća želja

Rekonstrukcija je neminovna i u veznom redu Stare dame. Izvjesno je da klub napušta nikad ostvareni brazilski talent Arthur Melo. Upitan je i status Adriena Rabiota, koji ovog proljeća igra bolji nogomet u odnosu na jesen. Juventus za njega ima neke ponude iz Premier lige i mogao bi ga prodati za cifru koju bi potom izdvojio za plaću svoje najveće želje.

To je potencijalni povratnik Paul Pogba (29). Pogba je najbolji nogomet karijere igrao u Juventusu od 2012. do 2016., a onda je za 100 milijuna eura otišao u Manchester United. Tamo nikada nije do kraja i konstantno pokazao svoju kvalitetu i sada će po isteku ugovora napustiti engleski klub. Francuski bi veznjak drugi put mogao iz Uniteda doći u Juventus besplatno, baš kao i prije deset godina.

Ovaj put stigao bi kao elitni veznjak, a očekivanja od njega instantno bi bila najveća moguća. Talijani su mu spremni ponuditi 10 milijuna eura po sezoni, no problem stvara PSG, koji mu nudi dva milijuna eura više.

Konkurencija u veznom redu

Uz Pogbu sigurno bi mjesto trebao imati talijanski veznjak Manuel Locatelli, a konkurenciju bi im činili Denis Zakaria, Weston McKennie, Fabio Miretti i Nicolo Rovella. Posljednja dvojica su mladi talijanski talenti i moguće je da će jedan od njih završiti na posudbi, baš kao i Nicolo Fagioli, talentirani mladi reprezentativac Italije koji je s Cremoneseom ušao u Serie A. 

Juventus se ima još osloboditi skupog ugovora Aarona Ramseyja. On je na posudbi u Rangersima, no tamo neće ostati. Velšanin u Juventusu zarađuje oko osam milijuna eura godišnje i to predstavlja ogroman teret klubu.

Otišao je legendarni kapetan

I obrana Juventusa će osjetiti promjene. Oprostio se dugogodišnji kapetan Giorgio Chiellini. Nakon 17 godina napušta Juventus i vrlo vjerojatno odlazi u MLS. Kapetansku traku će preuzeti njegov najbolji prijatelj Leonardo Bonucci, koji će s Matthijsom de Ligtom činiti obrambeni tandem. Dakako, torinski div planira dovesti još jednog iskusnog i kvalitetnog stopera.

To bi mogao biti Brazilac Bremer iz Torina. Zasad u rosteru Allegri ima Danielea Ruganija kao pričuvnu opciju, dok Brazilac Danilo može odigrati kao stoper ako to potrebe zahtijevaju. Iz kluba bi mogao otići i brazilski lijevi bek Alex Sandro.

Njegova forma je već dugo u silaznoj putanji pa je Juventusu potreban kvalitetniji, mlađi i motiviraniji lijevi bek. Zasad se spominje Nizozemac Owen Wijndal iz AZ Alkmaara, međutim, sva je prilika da će njega dovesti Ajax.

Pozicija lijevog beka je upitna

Luca Pellegrini je također u rotaciji kod Allegrija, ali dojam je da u Juventusu nemaju povjerenja u tog mladića. Allegri voli iskusnija rješenja pa se Danilo nominalno nameće kao netko tko bi mogao, barem privremeno, držati tu poziciju. Na desnoj strani ostao bi Juan Cuadrado, a zamjena na bekovskim pozicijama je Mattia de Sciglio.

Na vratima torinske momčadi neće biti promjena. Allegri obožava Poljaka Wojciecha Szczesnog. Potvrđeno je i da će njegova zamjena od iduće sezone biti Talijan Mattia Perin.

Pročitajte više