premiership

Što se događa Unitedu? Da svaki vikend igra s najboljima, borio bi se za titulu

Foto: Getty Images

MANCHESTER UNITED imao bi fantastičnu sezonu pod jednim uvjetom - da svaki vikend igra protiv najboljih klubova u Premiershipu.

Naprosto je nevjerojatno koliko je ekipa Ole Gunnara Solskjaera dobra protiv, na papiru, daleko jačih od sebe, a koliko je loša odnosno prosipa bodove protiv lošijih. Crveni vragovi nakon 18 kola zauzimaju tek osmu poziciju sa šest pobjeda, sedam remija i pet poraza. 

Da svaki vikend igraju s najboljima iz Premiershipa, borili bi se za titulu

Kada bi se gledala ljestvica samo prvih osam premierligaških klubova, United bi za vodećim Liverpoolom zaostajao samo bod. To je zato što je dosad u prvoj polovici sezone pobijedio Chelsea (4:0), Manchester City (2:1), Leicester City (1:0) i Tottenham (2:1).

Također, remizirali su sa Sheffield Unitedom (3:3) i Wolverhamptonom (1:1), momčadima koje su bolje plasirane od Uniteda u ovom trenutku. Ujedno, United je jedina ekipa u Engleskoj koja je ove sezone oduzela bodove Liverpoolu. Bilo je to u listopadu na Old Traffordu (1:1). 

Jedan od glavnih razloga zašto se Manchester United zapravo ne natječe s Liverpoolom za englesku krunu je njegov šokantan učinak protiv ekipa iz srednjeg i donjeg doma engleskog nogometa. 

Užasan učinak protiv slabijih od sebe

Na improviziranoj ljestvici sa samo ekipama lošijima od osmog mjesta United bi zauzimao tek treći najgori plasman. Samo Watford i Norwich bili bi gori. United je pobijedio samo dvije od ukupno 11 utakmica protiv ekipa iz srednjeg i donjeg doma engleskog nogometa, uz četiri remija i pet poraza.

Peti poraz sezone došao je proteklog vikenda na Vicarage Roadu gdje ih je svladao Watford i to 2:0. Izgubili su još od Crystal Palacea (2:1), West Hama (2:1), Newcastlea (1:0) i Bournemoutha (1:0). Jedina slavlja protiv slabijih bila su protiv Brightona i Norwicha, i to identičnim rezultatom 3:1.

Dva koraka naprijed pa jedan nazad i tako ukrug

Neobjašnjiva je to forma koja bi mogla skupo stajati United na kraju sezone ako se ne uspije plasirati u neko europsko natjecanje. 

Odgovor na pitanje zašto je to tako nema ni iskusni stoper Harry Maguire.

"To je nešto na što ne možemo pokazati prstom, trudimo se i dajemo sve od sebe na treningu. To je sve što možemo", kazao je Maguire nakon poraza od Watforda pa dodao:

"Došli smo pripremljeni. Razočarani smo zbog poraza. Kad igraš protiv tzv. slabijih od sebe prvi gol je uvijek prijeloman."

Sa svime gore navedenim na umu Solskjaer mora pripremati Manchester United za sljedeće dvije teške utakmice - protiv Newcastlea i Burnleyja. 

Ako se nešto pod hitno ne promijeni na Old Traffordu, bit će to i dalje sezona u kojoj svaki vikend naprave dva koraka naprijed pa ubrzo jedan nazad. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više