dinamo - city

Što treba Dinamu? Može doživjeti katastrofu i ući u povijest, sve je u dva boda

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PRED Dinamom je utakmica generacije. Modri će u srijedu na krcatom Maksimiru igrati protiv supermomčadi Manchester Cityja i imat će priliku izboriti nastavak natjecanja u Ligi prvaka.

Međutim, Modri ne ovise sami o sebi. Dinamo u srijedu navečer može izboriti povijesni uspjeh plasmanom u nokaut fazu Lige prvaka, može kao treći u skupini nastaviti europsku avanturu u Europa ligi, ali može čak i završiti kao četvrti u grupi te završiti europski put ove sezone.

Rezultati by SofaScore

Kako god završilo, Dinamo se ove sezone nije osramotio. Modri su odigrali iznad svih očekivanja, nikome protiv Bjeličine momčadi nije bilo lako, a samo nesreća i nevjerojatan peh u zagrebačkoj utakmici protiv Šahtara Dinamo su izbacili iz komotne situacije uoči posljednjih 90 minuta prve faze elitnog natjecanja.

City je kolo prije kraja osigurao prvo mjesto i neovisno o rezultatu u srijedu, tu mu poziciju nitko ne može oduzeti. U zadnjem kolu za prolazak dalje i za mjesto u Europa ligi borit će se Šahtar, Dinamo i Atalanta.

U borbi ovih triju klubova u najboljoj situaciji je Šahtar s bodom više od Dinama i dva više od talijanskog predstavnika.

Dinamo ide u TOP 16 ako bude slavio protiv Cityja, a Šahtar ne pobijedi Atalantu

Dinamo će izboriti osminu finala ako u srijedu pobijedi City, a Šahtar, koji ima bolji međusobni omjer s Dinamom, u istom terminu ne pobijedi Atalantu. Dinamo bi tada imao osam bodova, Šahtar sedam (u slučaju remija s Talijanima), a Atalanta četiri ili sedam u slučaju pobjede nad Ukrajincima. U takvom raspletu City i Dinamo bi nastavili put u Ligi prvaka, Atalanta u Europa ligi, a za Šahtar bi euro priča bila gotova.

Dinamo može biti i treći

Napisali smo da Dinamo ne ovisi sam o sebi. U slučaju da Modri pobjede Pepovu momčad, neće osigurati Ligu prvaka ako Šahtar na domaćem terenu svlada Atalantu. Tada bi dalje išli City i Šahtar, Dinamo bi otišao u Europa ligu, a Atalanta bi bila zadnja u skupini.

Najlakši način da Dinamo završi treći i da nastavi igru u Europa ligi je taj da Atalanta ne pobijedi u Ukrajini. Time klub iz Bergama, neovisno o utakmici, ne bi mogao završiti ispred Dinama jer i remijem protiv Šahtara imao bi pet bodova, ali i lošiji međusobni omjer od hrvatskog prvaka koji je u prvom kolu s 4:0 razbio Talijane.

Kako Dinamo može ispasti iz Europe i završiti kao četvrti?

Nakon remija Cityja i Šahtara Dinamu više nije bod protiv engleskog prvaka dovoljan za najmanje treće mjesto jer bi u slučaju Atalantine pobjede u Ukrajini Dinamo sa šest bodova završio na posljednjem mjestu zbog lošijeg međusobnog omjera sa Šahtarom. Talijani bi u tom slučaju prošli dalje sa sedam bodova. Naravno, Dinamo bi ispao i porazom od Engleza te pobjedom Talijana u Harkivu.

Pročitajte više