HNL

Strahonja: Trebao je biti dosuđen penal za Hajduk

Screenshot: HRT

UTAKMICOM Hrvatskog dragovoljca i Istre kompletirano je 10. kolo Prve HNL u kojem je za publiku najljepši susret svakako bio onaj između Gorice i Rijeke koji je završio pobjedom 4:3 momčadi Gorana Tomića.

Glavni sudac te utakmice bio je Mario Zebec, koji je imao dosta posla. Prije analize pojedinih susreta u HTV-ovoj emisiji Stadion sudački ekspert Marijo Strahinja istaknuo je sljedeće.

Crne zone

"Suđenje nije bilo na nivou kakvog priželjkujemo. Između 10. i 13. kola česte su takve crne zone, ne samo kod nas nego i u drugim ligama."

Bilo je spornih situacija u Velikoj Gorici koje je Strahonja opisivao kao ispravne, osim one u 57. minuti kad je dosuđen jedanaesterac u korist Rijeke. Naglasio je da je odluka o udarcu s bijele točke bila ispravna, ali ne i način na koji je on izveden. Dok je Murić pucao, više je igrača bilo unutar kaznenog prostora.

"Dobra reakcija suca, nije to lako sankcionirati. Pogriješio je kod izvođenja jedanaesterca. To je kažnjivo, za ponavljanje kaznenog udarca."

Najspornija situacija je ona iz završnice, u trećoj minuti sudačke nadoknade.

"Trebao je biti kazneni udarac za Goricu. Vidljivo je da je došlo do udaranja po listu igrača, s pravom je reagirao sudac iz VAR sobe, no došlo je do pada koncentracije. Vjerujem da će ovo dati dodatan podražaj da odluke ubuduće budu ispravnije."

Morao je biti penal za Slaven

Problema je bilo i na utakmici Slaven Belupa i Dinama (1:4).

"Sudac je dobro vodio utakmicu, on ima svoj kriterij i konstantu", rekao je Strahonja i potom komentirao trenutak iz 41. minute u kojem je Mišić u Dinamovom šesnaestercu srušio Kocijana.

"Došlo je do male pogreške. Napadač se dobro i pravovremeno pozicionirao ispred pasivnog igrača obrane. Došlo je do saplitanja i rušenja igrača. U takvim situacijama kriterij laganog kontakta pada u vodu i treba dati kazneni udarac", rekao je Strahonja.

Prekršaj na Livaji

Uslijedila je analiza Hajdukove pobjede 1:0 protiv Lokomotive. Hajduk je, ustvrdio je Strahonja, trebao u devetoj minuti dobiti najstrožu kaznu kad je Livaja bio srušen u kaznenom prostoru.

"Trebao je biti dosuđen penal za Hajduk. Igrač je sapleo Livaju, koji je bio u prilici. Nije bilo jako saplitanje, ali kriterij mora biti takav. Bebek nije mogao gledati ovu situaciju. Svima je dao do znanja da je vidio što se dogodilo i pravovremeno dao do znanja da za njega kaznenog udarca nema. U ovom slučaju on mora prenijeti informaciju u VAR-sobu što je vidio i na koji način. Ako VAR-sudac te činjenice potkrijepi, onda mu se ne smije dati druga prilika za drugu provjeru", rekao je Strahonja.

Osijeku je trebao biti isključen igrač

Osijek je u 10. kolu pobijedio Šibenik 2:0, a šef hrvatskih sudaca je izdvojio neke pogreške. Među njima i trenutak u kojem je sudac Čuljak propustio isključiti Osijekovog Topčagića u 30. minuti.

Pogreške kod Osijeka

"Bio je to prekršaj za žuti karton, samim time drugi žuti. Igrač je imao namjeru igranja na loptu, no prvo je srušio igrača. Pogreška suca, ovo je bilo ključno za isključenje igrača. Treba napomenuti da se VAR ne javlja kod drugog žutog kartona i tu ima prostora za napredak, no to nije problem naših sudaca već procedure i protokola."

Osijek je poveo 2:0 u 82. minuti, a bilo je signalizirano zaleđe.

"Podigao je zaleđe, moralo je doći do kontrole. Sudac nije bio u liniji s pretposljednjim igračem i onda se javlja iskrivljena slika. Kad sam gledao kompletno kolo, upravo to je slika pada forme, izlaska s kolosijeka. Trebat će homogenizacija, šef sudaca reći će im da se vrate na kolosijek i dalje će onda raditi dobar posao", zaključio je Strahonja.

Pročitajte više