Stravična Mamićeva ozljeda tjera čelnike na izmjenu pravila

KOŠARKAŠKA Bundesliga još uvijek dvoji hoće li podržati Albu iz Berlina u njezinim namjerama da za vrijeme igranja na domaćem terenu angažira dodatnog liječnika hitne službe. Akcija Albe započela je nakon stravičnog pada našeg reprezentativca Mateja Mamića, koji se na svu sreću uspio oporaviti, te je prije desetak dana izašao pred novinare.

Iako nam je svima laknulo kada smo vidjeli Mateja na nogama, postavlja se pitanje kako spriječiti slične slučajeve. Alba ustraje u angažmanu dodatnog liječnika hitne službe, no njezina ideja nije naišla na odobrenje bundesligaških čelnika.

Naime, klub nema pravo na dodatnog liječnika ukoliko je kapacitet dvorane manji od 15 tisuća mjesta. Max-Schmeling, dvorana trofejnog njemačkog kluba, ima kapacitet od 8,500 sjedećih mjesta.

"Još ne možemo o tome razmišljati. Jedino što mogu obećati je da ćemo dobro razmisliti o prijedlogu, a daljnje korake nećemo poduzimati prije početka sljedeće sezone." - kazao je glasnogovornik lige Dirk Kaiser.

Glasnogovrnik je dodao i kako će se liječnici svih 18 bundesligaških klubova sastati za vrijeme odigravanja All Star utakmice u Cologni 28. siječnja.

"Nadam se da će glavna tema razgovora biti upravo nesreća Mateja Mamića, odnosno, bolja priprema liječnika za slične situacije." - kazao je Kaiser.

Ukoliko liječnici budu složni oko prijedloga berlinske Albe, on bi se mogao ostvariti već na početku sljedeće sezone.

"Najvažniji u cijeloj priči svakako je odnos između samih liječnika, dakle, moraju steći povjerenje jedan u drugoga i razlučiti tko ima više iskustva s pojedinim slučajevima." - tvrdi Dirk.

Prema izvješću berlinskog Tagesspiegela, za vrijeme utakmice u kojoj je Mamić zaradio strahovitu ozljedu, u dvorani nije bilo službenog liječnika hitne službe. Mamiću su u tim teškim trenucima prvi u pomoć priskočili liječnici koji su se našli na tribinama.

Svi klupski liječnici moraju raspolagati osnovnim znanjem, što bi značilo pružanje pomoći prilikom standardnih ozljeda. Pravila od njih ne zahtijevaju određeno iskustvo i u hitnim slučajevima, navodi se na službenim stranicama FIBA-e. 

"Na kraju nam ostaje samo čekati ishod liječničke sjednice." - zaključio je Kaiser.

Pročitajte više