Svjetsko prvenstvo u rukometu

Suci koji su oštetili Hrvatsku predlažu veliku revoluciju u rukometu

Foto: Guliver Image/Getty Images

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP.

DANSKI suci Mads Hansen i Martin Gjeding, koji su razljutili hrvatske rukometaše suđenjem na utakmici protiv Njemačke (21:22), iznijeli su ideju o novom korištenju videotehnologije u rukometu. 

Suci smatraju da se kao u tenisu uvede "challenge" te da treneri sami mogu zatražiti pregledavanje snimke. Korištenje "challengea", baš kao u tenisu, bilo bi ograničeno. 

"Možda bi bilo dobro rješenje da se bolje koristi pregledavanje snimke. Već smo vidjeli u drugim sportovima da treneri imaju pravo na takozvani challenge, to bi možda pomoglo u rješavanju takvih situacija", njihova je poruka. 

U rukometu postoji videotehnologija, ali se koristi samo u iznimnim situacijama. 

"Šteta što challenge nije postojao u ovoj utakmici jer bih donio drugačiju odluku, prilično sam uvjeren u to. Ne bih morao previše gledati snimku da bih shvatio da sam pogriješio", rekao je Martin Gjeding koji je minutu prije kraja kod napada Hrvatske za izjednačenje dosudio Karačiću nepostojeći prekršaj u napadu.

Červar bi suce u zatvor

Podsjetimo, nakon utakmice dolazile su bijesne poruke iz hrvatskog tabora, a najžešći je bio izbornik Lino Červar koji je poručio da danske suce treba strpati u zatvor.

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći. Ne može se dozvoliti da amateri sude ovakve utakmice i odlučuju o našim sudbinama. Toga ima samo u rukometu i to je ozbiljan problem ovog sporta kojim se treba pozabaviti i Olimpijski odbor. 

Mi smo Nijemce nadigrali pred njihovom publikom, a suci su nam oduzeli pobjedu. Na Europskom prvenstvu prošle godine u Hrvatskoj smo imali jako loše suđenje, ali smo mislili da će ovdje biti bolje. Međutim, znalo se što se radi. Nismo morali ni igrati jer smo znali što će biti. I sad Nijemci slave ovakvu pobjedu... Što da ja kažem igračima!? Bravo, dečki, dobro ste igrali!? Oni su samo žrtveno janje. Mi građani Hrvatske se moramo boriti za ponos i dostojanstvo i ne dopustiti da nas se javno krade. 

Nemoćan si kad te ovako manipuliraju. Pazite, ljude s naših prostora bije glas da su nepošteni. Hrvati, Srbi, Bosanci... Neodgojeni, nepošteni, ovakvi... A ovo? Ovo je za zatvor! Ovako nas vrijeđa kraj zdravih očiju. Ti suci će i dalje suditi neke važne utakmice. Kako? Oni ne mogu više ništa suditi. Tu će se odlučivati o plasmanu na Olimpijske igre, a ovime je pogažena Olimpijska povelja koja kaže da smo svi isti, i veliki i mali. Moramo ići dalje. Žao mi je dečkiju koji su mladi i trebali bi vidjeti da se njihov trud nagrađuje. Ja sam na kraju svoje karijere, bio sam na 17 velikih natjecanja i odgovorno tvrdim da su nam ukrali tri velika natjecanja", grmio je Červar, dok je njegov pomoćnik Davor Dominiković u razgovoru za dansku televiziju bio sarkastičan.

"Čestitao bih njemačkoj rukometnoj reprezentaciji na plasmanu u polufinale Svjetskog prvenstva. To je dobro za rukomet. Oni su organizirali ovu žurku i naravno da onda moraju biti u polufinalu. Također, drago mi je što mi je prišao jedan čovjek iz Rukometnog saveza Njemačke i priznao mi da su suci pogriješili u završnici, ali to ništa ne može promijeniti. Ništa ne mijenja činjenicu da smo mi ispali, a da oni idu dalje. Danski suci su dopustili toliko prednosti Nijemcima... Ma, ne mogu ni reći sve što želim o tim ljudima. Zbog takvih naš sport ide u grob. I to je poruka za sve ljude na svijetu", rekao je Dancima uzrujani Dominiković.

Šipić nakon pobjede, Musa ga proglasio nasljednikom Duvnjak otkrio tko je presudio Francuzima Marin Šego nakon velike pobjede protiv Francuske

REZULTATI DRUGOG KRUGA

GRUPA 1 (Köln)

19. siječnja u 18:00: Francuska – Španjolska 33:30
19. siječnja u 20:30: Njemačka – Island 24:19

20. siječnja u 18:00: Brazil – Hrvatska 29:26
20. siječnja u 20:30: Island – Francuska 22:31

21. siječnja u 18:00: Španjolska – Brazil 36:24
21. siječnja u 20:30: Hrvatska – Njemačka 21:22

23. siječnja u 15:30: Brazil – Island 32:29
23. siječnja u 18:00: Hrvatska – Francuska 23:20
23. siječnja u 20:30: Njemačka – Španjolska 31:30

Rezultati by SofaScore

GRUPA 2 (Herning)

19. siječnja u 18:00: Tunis - Švedska 23:35
19. siječnja u 20:30: Danska - Mađarska 25:22

20. siječnja u 18:00: Mađarska - Tunis 26:21
20. siječnja u 20:30: Norveška - Egipat 32:28

21. siječnja u 18:00: Švedska - Norveška 27:30
21. siječnja u 20:30: Egipat - Danska 20:26

23. siječnja u 15:30: Tunis - Egipat 23:30
23. siječnja u 18:00: Norveška - Mađarska 35:26
23. siječnja u 20:30: Danska - Švedska 30:26

Rezultati by SofaScore

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za Svjetsko rukometno prvenstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: sp rukomet 2019.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više