ABA liga će iduće sezone možda imati dva kluba u Euroligi. Sve ovisi o Partizanu

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

PROŠLE godine je nakon sastanka dioničara tvrtke "ECA" (Euroleague Commercial Assets), koja je vlasnik Eurolige, odlučeno da klubovi iz ABA lige od sezone 2020./2021. neće imati zagarantirano mjesto u Euroligi.

Iduće sezone će u najjačem europskom klupskom natjecanju i dalje biti 18 momčadi, ali se ukidaju mjesta prvacima ABA lige, VTB lige, Španjolske i Njemačke. Umjesto toga, dijelit će se tri pozivnice, a jedno će mjesto dobiti finalist Eurokupa.

To znači da prvak ABA lige neće sa stopostotnom sigurnošću moći računati na mjesto u najelitnijem košarkaškom natjecanju u Europi, nego će morati čekati na posebnu pozivnicu.

Euroliga će u sezoni 2020./21. biti sastavljena na sljedeći način:

- 11 "A" licencija: Real, Barcelona, Baskonia, Fenerbahče, Anadolu Efes, Panathinaikos, Olympiacos, CSKA, Maccabi, Žalgiris, Armani

- Dva dvogodišnja "wild carda" (pozivnice): Bayern, Asvel

- Tri jednogodišnja "wild carda"

- Dva kluba iz Eurokupa: prvak i drugoplasirana momčad

Ipak, izvršni direktor Eurolige Eduard Scott potvrdio je da postoji mogućnost da ABA lige iduće sezone ima čak dva kluba u elitnom natjecanju. No sve ovisi o Partizanu.

Regionalna liga je ostala bez direktnog plasmana u Euroligu, ali je naglašeno da će jedna od tri pozivnice biti rezervirana za njenog predstavnika. Kako je Partizan i dalje u igri za finale Eurokupa, a sezona je prekinuta zbog koronavirusa, postavlja se pitanje što će se dogoditi ako beogradski klub stigne do finala.

''Pravila licenciranja Eurolige za sezonu 2020./2021. uključuju tri specijalne pozivnice, a jedna od njih rezervirana je kao prioritet za prvaka ABA lige. Ako prvak ABA lige nije Partizan, a Partizan bude prvak ili prvak Eurokupa i tako se direktno plasira u Euroligu za 2020./2021., postoji mogućnost da sljedeće sezone dvije ekipe iz Jadranske lige sudjeluju u Euroligi”, rekao je Scott za srpski Sport Klub.

Scott je kazao da se plan Eurolige neće mijenjati unatoč tome što se ne zna kad će se natjecanje nastaviti. Svjestan je da će možda biti određenih problema.

''Suočeni smo s vrlo fluidnom situacijom. Iz sata u sat dolaze nove informacije. Na osnovu njih donosimo odluke vezane za Euroligu. Plan je da se održi final-four u Kolnu na ranije planirane datume. No nitko ne zna što se sve može dogoditi. Trenutačno ne razmišljamo o otkazivanju Eurolige i Eurokupa. Cilj je da dobijemo prvake na bilo koji način.''

Podsjetimo, Partizan je regularni dio završio kao prvi, Budućnost je druga, a Crvena zvezda treća, dok posljednje kolo treba dati četvrtog sudionika doigravanja.

Za to mjesto se bore Mornar i Cedevita Olimpija koji imaju identičan broj pobjeda, s tim da Crnogorci imaju bolji međusobni skor.

Još se ne zna kad će natjecanje biti nastavljeno i na koji će se način dobiti prvak. Domagoj Čavlović, prvi čovjek ABA lige, iznio je prije nekoliko dana prijedlog o sudbini lige.

''Najbolje bi bilo da u ovim izvanrednim okolnostima organiziramo završni turnir, final-four umjesto klasičnog play-offa. Naravno, potrebno je vidjeti stav klubova, oni su ti koji odlučuju. Moje mišljenje je da se treba odigrati posljednje kolo, ako treba i  bez publike, kako bi bila jasna situacija na ljestvici. Nakon toga ćemo vidjeti kako odigrati završni dio. Meni se sviđa ideja final-foura.''

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više