Švicarci vabe Rakitića: Deset razloga zašto treba igrati za njihovu reprezentaciju

BLICK, najčitanija švicarska dnevna novina, pridonio je sagi o tome kojem će se carstvu prikloniti mladi švicarski Hrvat tako što donosi deset argumenata zbog kojih treba odabrati "Nati", a ne "Vatrene".

1. Ulaznica za Euro 2008
"Hrvatska vodi u kvalifikacijskoj skupini, ali još uvijek nije siguran putnik za natjecanje jer joj Rusija, Engleska i Izrael pušu za vratom", zanimljivo analizira Blick. Rakitić bi pak odabirom švicarskog dresa bio siguran da će nastupiti na smotri najboljih europskih nogometaša, jer Švicarci su, uz Austrijance, suorganizatori EP-a.

2. Igranje kod Rakitićeve kuće
Švicarska će sve tri utakmice igrati na stadionu Rakitićevog Basela, St. Jakob Parku, koji je točno 18.6 kilometara od njegovog rodnog Mohlina.

3. Petrićev primjer
Dobro ste pročitali, jer Blick drži da bi se trebao voditi primjerom igrača "koji mu je poput starijeg brata", koji je "zbog odluke da igra za Hrvatsku već propustio dva velika natjecanja: EP 2004. i SP 2006. Da se odlučio za Švicarsku, Euro koji se igra dogodine, bi mu bilo treće veliko natjecanje za redom", napominje Blick.

4. Mjesto u prvoj momčadi
Švicarski list podsjeća da bi Biliću Rakitić predstavljao tek perspektivnog igrača, dok bi ga u švicarskoj momčadi čekalo gotovo zajamčeno mjesto u prvoj momčadi.

5. Moralna obveza
Godinama je Rakitić igrao za mlade švicarske selekcije, a 2005. je u Italiji nastupio na EP-u za reprezentacije U-17, gdje su "sjajng tehničara opasnog po gol zamijetili veliki europski klubovi". Ne propušta se napomenuti kako je švicarski nogometni savez  "uložio mnogo novca u Rakitićev razvoj"

6. Christian Gross
Baselov trener, koji je "stvorio" 19-godišnju zvijezdu je najveći promotor švicarskog nogometa i silno bi želio da njegov ljubimac odabere Švicarsku.

7. Poznato okružje
"Rakitić je dijete švicarskog nogometa. Rođen je i odrastao u ovoj zemlji. Poštovanje i ugled koje ovdje uživa, u Hrvatskoj bi tek trebao steći", ističe Blick kako Rakitić ustvari nosi oznaku "Made in Switzerland"

8. Obitelj i prijatelji Neizbježan je Rakitićev odlazak u jaču ligu kada mu 2008. istekne ugovor. Tada će još rijeđe viđati roditelje Luku i Katu, brata Dejana i sestru Nikol, kao i prijatelje. Međutim, puno bi češće boravio s njima kada bi dolazio na okupljanja naše reprezentacije", želi Blick upecati Rakitića na obiteljski sentiment.

9. Kobi Kuhn  
Izbornik reprezentacije, koji ne voli putovanja, je došao do Basela, samo kako bi Ivana privolio da zaigra za Švicarsku.

10. Navijači  Nakon što je postigao toliko golova u posljednje vrijeme, svi se navijači nadaju kako će se Rakitić odlučiti za Švicarsku.

Deset Blickovih zapovijedi završava vapajem: Ivane, mi te trebamo!

Foto: www.fcb.ch

 

Pročitajte više