Svjetski prvak prozvao momčad zbog poraza od Ferrarija: "Svi moraju razumjeti što treba raditi"

Foto: Getty Images/Guliver Image

LEWIS HAMILTON traži od svoje momčadi da podigne razinu komunikacije za vrijeme utrka jer vjeruje da s pravim informacijama u pravo vrijeme nisu morali izgubiti nijednu od prve dvije utrke nove sezone Formule 1.

Hamilton je izgubio VN Australije jer je Vettel iskoristio period virtualnog sigurnosnog automobila i obavio svoje zaustavljanje u boksu dok su ostali vozači morali voziti sporije, ali činjenica da je Nijemac izašao manje od sekunde ispred Britanca jasno daje naslutiti da se situacija mogla izbjeći da su Hamilton i Mercedes izgradili tek nešto veću prednost.

U Bahrainu Mercedesovi vozači ponovno nisu imali informaciju trebaju li na medium gumama pritiskati ili ih štedjeti u slučaju da će Vettel ići još jednom u boks, a kad su shvatili da Vettel i Ferrari više neće ići po nove gume, bilo je prekasno za ozbiljniji pritisak na vodećeg čovjeka u utrci.

"Bilo je jednostavno teško znati koliko smijemo koristiti gume u ranim fazama. U jednom trenutku mislio sam da Ferrarijevi vozači idu na dva ulaska u boks i da nema šanse da do kraja utrke dođu na istom setu guma. U tom slučaju moram štedjeti gume kako bih se i dalje mogao boriti kad me Vettel ulovi pred kraj utrke ili ga moram uloviti dok su gume još dobre i smanjiti zaostatak maksimumom svojih sposobnosti jer i oni idu na jedno zaustavljanje."

"Nisam imao te informacije pa sam puno vremena vozio u ničijoj zemlji. Ali to je nešto na čemu moramo raditi. Radio nije radio kako treba, a u žaru borbe teško je znati koje informacije morate dati. Nisu me čuli, a ja njih jesam na što bi oni odgovorili ‘Ne čujemo te.’”

Hamilton je svjestan da će Ferrari Mercedesu pružiti još jači izazov nego prošle godine kada je Vettel vodio više od pola sezone, posebno nakon sjajnoga starta i maksimalnih 50 bodova za Nijemca.

Zato poziva momčad da riješe probleme u komunikaciji kako ovakve utrke, koje su morali dobiti, više ne bi gubili.

"Sad je sve vrlo marginalno što naglašava važnost komunikacije i tih malih stvari koje čine razliku,” rekao je Hamilton.

"Ako pogledate posljednju utrku u Australiji, postoje stvari koje smo mogli učiniti kako bismo osigurali da izađemo ispred njih. Ne znam kako je bilo s Bottasom u Bahrainu, mislim da ni za njega nije bilo idealno. Te utrke ne smijemo gubiti od Ferrarija pa se moramo dovesti u poziciju da nismo samo jaki u operacijama s bolidom, nego i u utrci. Strategija je bila sjajna, ali kako bi ona radila moramo se pobrinuti da svi jednako razumijemo što moramo učiniti.”
 

 

 

Pročitajte više