SPORTSKA ROMANTIKA

Talijani se naklonili legendarnom Hrvatu: On je spasio karijeru Carla Ancelottija

Foto: Getty Images

MARIO STANIĆ je čovjek koji je u karijeri prošao brojne velike klubove, uključujući Parmu i Chelsea, ali nigdje nije uspio postati ključnim igračem. Za to su odgovorne bile prvenstveno ozljede zbog koji je već s 32 godine morao prekinuti karijeru. 

Talijanski Goal odlučio je odati počast legendarnom hrvatskom reprezentativcu koji je u talijanskoj Parmi ostavio dubok trag u samo tri i pol godine. Vjerojatno najdublji koji je ostavio u nekom klubu za koji je igrao u Europi. 

Stanića se u tekstu Goal naziva “Mandžukićem prije Mandžukića”, a navodi ga i kao ključnog igrača koji je spasio karijeru velikog Carla Ancelottija svojim pogotkom na San Siru u prosincu davne 1996. godine.

"Da je ovaj članak film u kojem karijeru Carla Ancelottija moramo svesti na dva imena, na dvije osobe koje su je obilježile, prva osoba bio bi Fabio Capello. Čovjek je to koji ga je pripremio za igračku imovinu kad ga je u momčadi Milana zamijenio Demetrijom Albertinijem, a onda mu i prepustio klupu Parme 1996. godine odabravši odlazak u Real Madrid iz Milana, a ne u Parmu. Drugo ime koje je bitno za priču je ono Marija Stanića. Da nije bilo njega da 22. prosinca 1996. zabije gol na San Siru, karijera Carla Ancelottija otišla bi u potpuno drugom smjeru", piše talijanski Goal pa dodaje: 

"Stanić je zabio gol na asistenciju Ze Marije i doveo Parmu do prvog i jedinog nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka. Nije Stanić bio nogometaš kojeg se pamti ovako dugo, čak 16 godina nakon kraja karijere. Nije zabijao hrpe golova, nije jedno od prvih imena koje nekome padne na pamet kad se spomene klubove u kojima je igrao. Ako pomislite na slavnu Hrvatsku iz 1998. godine, pomislit ćete na Zvonimira Bobana i Davora Šukera, a ne na Marija Stanića. Hrvat je bio kombinacija fizikalnosti i dinamike, bio je Mandžukić prije Mandžukića."

 

 

Pročitajte više