Times: Saudijska Arabija želi nogometni SP 2030. godine. Unajmila je američku tvrtku

Foto: EPA-EFE

SAUDIJSKA ARABIJA najozbiljnije razmatra kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine.

New York Times objavio je da su Saudijci angažirali uglednu američku tvrtku Boston Consulting Group da im pomogne u stvaranju projekta organiziranja SP-a. Saudijska vlada nedavno je predstavila studiju Vision 2030, prema kojoj do te godine želi Saudijsku Arabiju pozicionirati kao središte sporta na Bliskom istoku.

Saudijci su u sklopu te ideje već pokušali kupiti Newcastle United, ali Premier liga nije odobrila prodaju, zbog golemih problema s piratskim prijenosima te lige u Saudijskoj Arabiji. No, Saudijce to nije omelo, pa sad žele pokušati dobiti SP, što bi, barem za sad, bilo ravno senzaciji.

Svjetsko prvenstvo je u regiji sljedeće godine

Kao prvo, piše Times, teško je očekivati da bi Fifa u razmaku od samo osam godina organizirala SP u neposrednoj blizini Katara, koji će biti domaćin sljedeće godine. No, puno veći problemi su oni u saudijskom društvu, koje slovi za jedno od najrigidnijih i najbrutalnijih kad su u pitanju ljudska prava. 

Saudijska Arabija je na svim ljestvicama na dnu kad su u pitanju ljudska prava, ali su Saudijci spremni na sve opcije. Jedna od njih je da SP organiziraju u suradnji s nekom od europskih zemalja, a spominju se Španjolska i(li) Portugal, koje su u jako dobrim odnosima sa saudijskim dvorom.

Fifin predsjednik Gianni Infantino se u siječnju sastao s princom Mohammedom bin Salmanom s kojim je razgovarao o projektu Vision 2030. Saudijski princ je na tom sastanku potegnuo mogućnost da se SP organizira svake dvije godine umjesto dosadašnje četiri, nadajući se da bi tu bilo prostora za njegovu zemlju.

Saudijska Arabija je zadnjih godina organizirala niz visokoprofilnih nogometnih događaja, kao što su španjolski i talijanski kupovi i superkupovi, a sve je više borilačkih mečeva te utrka i golf-evenata u toj zemlji.

Ogroman sukob oko TV prava

No, piše Times, Saudijska Arabija ima puno problema koji je koče pri dobivanju tako velike manifestacije. Osim spomenutih problema, u Saudijskoj Arabiji cvjeta tržište piratskih prijenosa utakmica velikih natjecanja i liga, čime su direktno onima s kojima bi trebali surađivati izbili milijune iz džepova. 

Premiership, La Liga i neka druga natjecanja željele su preko posrednika tužiti one koji nude piratske prijenose, ali im je vlada te zemlje zabranila podizanje optužnica ne njezinim sudovima. Katarska televizija BeIN, koja drži prava na području Bliskog istoka za sva velika natjecanja, zabranjena je u Saudijskoj Arabiji, pa će njezini državljani ovogodišnje Europsko prvenstvo pratiti preko raznih piratskih servisa.

Jako loša ili nepostojeća suradnja s televizijskim kućama i nositeljima prava ogroman je uteg u dobivanju organizacije SP-a, a Uefa je jučer odbila ponudu jedne saudijske tvrtke od 600 milijuna dolara za regionalna prava na utakmice Lige prvaka. Uefa se odlučila za nastavak suradnje s BeIN-om.

Fifa će domaćina SP-a 2030. odabrati na kongresu 2024. godine. Osim Saudijaca, koji kandidaturu još nisu službeno najavili, SP želi Maroko, koji bi prvenstvo organizirao u suradnji s Tunisom i Alžirom ili Španjolskom i Portugalom.

Egipat je također izrazio želju, a skupina zemalja u centralnoj Africi razmatra zajedničku kandidaturu. Španjolska bi SP organizirala sama ili u suradnji s Portugalom, a Rumunjska, Bugarska, Grčka i Srbija su prije dvije godine potpisale memorandum o zajedničkoj kandidaturi za Euro 2028. ili SP 2030. Zainteresirana je i Kina.

Pročitajte više