lige petice

Tisuću dana čekao je debi. Realu bi bilo bolje da ga nije dočekao

Foto: EPA

ANDRIJ LUNIN, 21-godišnji ukrajinski golman, u Real je stigao u srpnju 2018. godine. Za madridski klub debitirao je u siječnju 2021. i primio dva gola u senzacionalnom porazu (2:1) za ispadanje iz Kupa kralja od trećeligaša Alcoyana.  

Real ga je doveo nakon što je s reprezentacijom Ukrajine do 20 godina osvojio Svjetsko prvenstvo. Tada je izabran za najboljeg golmana turnira pa je Real za njega Zoriji platio osam i pol milijuna eura.

Na dvije posudbe u Primeri branio je samo devet utakmica

Lunin je s Realom potpisao petogodišnji ugovor, ali ga je u Madridu dočekala velika konkurencija jer su u klubu bili Thibaut Courtois i Keylor Navas. Posuđen je Leganesu, no tamo je bio rezerva 35-godišnjem Ivanu Cuellaru i branio je na samo sedam utakmica.

Sljedeće sezone Real ga je poslao u Valladolid, ali tamo je još manje branio pa je skupio samo dva nastupa u kupu. Nakon toga je pola godine odradio kao prvi vratar drugoligaša Ovieda pa ga je Real uoči ove sezone promovirao u drugog vratara momčadi. 

Debi za Real dočekao je nakon gotovo tisuću dana

Lunin je jučer napokon dočekao prvi nastup nakon što je srušio Realov rekord po najdužem čekanju na debi od dolaska u klub. Napokon je nastupio za Real u 1/16 finala Kupa kralja kod trećeligaša Alcoyana, 944 dana nakon što je potpisao za klub.

Zidane, koji uvijek rotira momčad, posebno u kup utakmicama, jako je dugo čekao dati priliku Luninu. Konačno mu ju je dao na utakmici u kojoj se očekivala laka pobjeda i prolazak Reala, bez golova u Luninovoj mreži i posla za njega.  

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nažalost po Real, završilo je potpuno suprotno. Svaki Luninov potez pratio se posebno pozorno jer je toliko dugo trebalo da nastupi prvi put za Real. U 20. minuti dobro je obranio udarac glavom, ali akcija je poništena zbog ofsajda. U drugom dijelu je četiri puta boksao centaršuteve u peterac, ali su mu suigrači, najviše Casemiro, prigovarali da je visoke lopte trebao hvatati, a ne izbijati.

Nesiguran, nervozan, ukopan

Nesigurnost na visoke lopte posebno je pokazao u 56. i 74. minuti, ali Alcoyano to nije iskoristio. Kako se utakmica bližila kraju, a Realova prednost 1:0 bila sve nesigurnija, Lunin je bio očito sve nervozniji.

Alcoyano je izjednačujući gol postigao nakon ubačaja iz kornera, do kojeg je došlo nakon još jednog Luninovog boksanja. Slijedio je ubačaj iz kuta, a Lunin je prilikom leta lopte, kao i njenog ateriranja na drugu vratnicu, ostao ukopan na prvoj. Gol koji je tada primio svakako nije njegova greška, a strijelca je pred golom propustio blokirati Vinicius junior.

Kod oba gola koja je primio bio je tek gledatelj

Nije mu bilo lako obraniti ni udarac za senzacionalnu pobjedu Alcoyana te povijesnu sramotu Reala, ali činjenica je da tom prilikom nije napravio nikakvu reakciju.

► KLIKNI OVDJE I OVDJE TE POGLEDAJ REAKCIJE REALOVOG GOLMANA KOD GOLOVA ZA PORAZ U KUPU OD TREĆELIGAŠA.

Pročitajte više